29.10.2007

Çikolatalı Vişneli Kek

Bu seferki kek denemem çok iyi sonuç verdi. Yine internette birkaç tarifi inceledikten sonra kendime göre bir tarif çıkardım. Yumuşacık ve çok lezzetli bir kek çıktı ortaya :) Kek sevenlere tavsiye ediyorum.

Malzemeler:
100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı toz şeker (100 gr)
2 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
100 gr bitter çikolata
6 yemek kaşığı süt
1 su bardağı un (135 gr)
1/2 paket kabartma tozu
1 su bardağı komposto vişne tanesi (suyu süzülmüş)

Yapılışı:
Ön hazırlık olarak çikolatayı benmari usulü eritin. Ilınması için bir kenara alın. 2 adet yumurta akını kar gibi olana kadar mikserle çırpın. Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpın, üzerine yumurta sarılarını ekleyip karıştırmaya devam edin. Eritilmiş çikolata ve sütü de ekleyin yavaş yavaş çırpın. Üzerine elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyin ve bir spatula yardımıyla karıştırın. Kar gibi çırpmış olduğunuz yumurta aklarını da kek karışımına ekleyin ve spatula ile güzelce karıştırın. Vişneleri de ekleyin, karıştırın. Karışımı yağlanmış kek kalıbınıza yayın. Üzerini bir kaşık yardımıyla düzeltin. (Bu karışım akışkan bir kıvamda olmuyor. Çikolatanın donmasından dolayı biraz katı bir kıvam oluyor ama pişince yumuşacık bir kek çıkıyor ortaya). Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde pişirin. (yaklaşık 30-35 dk)

25.10.2007

Yufkalı Tavuk Baget

Bu tarif bu akşamki menüden. Sıcak sıcak hemen yazıyorum...Tarif sevgili kayınvalidemden. Kendime göre biraz eklemeler yaptım. Tariflerle oynamazsam rahat edemiyorum biliyorsunuz :) Sonuçtan eşim de ben de çok memnun kaldık. Yıllar önce bir kez milföylü tavuk budu yapmıştım ama milföyün yağlı olmasından dolayı bana çok ağır gelmişti. O gün bugündür buna benzer başka bir denemem olmadı. Bugün markette tavuk bagetleri görünce hemen aldım ve yukardaki nefis yemeği yaptım :)

Malzemeler:
6 adet tavuk baget
1 adet yufka
1/2 kutu dilimli mantar

sosu için:
4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta akı (sarısını üstüne süreceğiz)
1 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
karabiber
kekik

Yapılışı:
Tavuk bagetlerin derilerini çıkarın ve haşlayın. Dilim mantarları teflon tavada renkleri değişene kadar kavurun (yaklaşık 5-8 dk). Bu sırada yufkanın sosu için gerekli olan yoğurt, yumurta akı, zeytinyağ, tuz, kekik ve karabiberi bir çatalla karıştırın. Bir yufkayı önce ortadan ikiye sonra da her bir parçayı üçe bölün. Böylece 6 adet üçgen parçanız olacak. Bir üçgeni alın üzerine 1 yemek kaşığı sosu yayın. Sivri kısmı geniş kısma doğru katlayın. Dikdörtgene benzer bir parça elde edeceksiniz. Haşlanmış tavuk baget sapı dışarıda kalacak şekilde üst kısma yerleştirin. Bir kaşık mantarı yufkanın üstüne yayın. Altta kalan parçayı tavuk bagetin üstüne kapatın ve sağdan sola doğru yufkayı yuvarlayarak bagedin etrafını sarın. Bu işlemi bütün bagetler için yapın. Saplarına aluminyum folyo sarın.

Üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de üstleri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 25-30 dk)

24.10.2007

Tavuklu Patlıcan Salatası

Çok hafif ve doyurucu bir salata tarifi...

Malzemeler:
4 adet patlıcan
5 adet çarliston biber
1 adet tavuk göğsü
1 adet konserve dilimli mantar
2 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
tuz

süslemek için:
1 adet domates
dereotu

Yapılışı:
Patlıcanları yıkayın bıçakla iki yerinden delin. 200 Cde fırının ızgara ayarında iyice yumuşayana kadar arada çevirerek közleyin. Biberleri de patlıcanları çıkarmadan 10 dk önce fırına koyun, arkalı önlü çevirerek közleyin. Hepsi közlendikten sonra fırından alın. Soğumaya bırakın. Bu sırada tavuk göğsünü haşlayın, soğumaya bırakın. Bir kutu dilimlenmiş mantarın suyunu süzüp teflon tavaya alın ve rengi değişene kadar çevirerek kavurun. Közlenmiş patlıcanlarınızın kabuklarını soyun ve bir bıçak yardımıyla ince ince doğrayın. Biberleri de soyun ve kare kare doğrayın. Soğumuş olan tavuk göğsünü de küp küp doğrayın hepsini karıştırın. Ezilmiş sarımsakla yoğurdu karıştırın. Tuzunu ekleyin. Diğer malzemelerle güzelce karıştırın. Üstünü domates ve dereotu ile süsleyin.

Afiyet olsun!

23.10.2007

Yeni Radyom ve Balığım

Blogumda bu akşam bir takım yenilikler yaptım :) Bunlardan en önemlisi artık blogumu ziyaret ettiğinizde online radyo dinleyebilecek olmanız. Açıkcası ben bu olayı çok beğendim umarım sizin de hoşunuza gider. Sağ taraftaki radyonun üst tarafındaki düğmelere basarak kanalları seçebilirsiniz. Ben sevdiğim kanalları kayıt ettim.Buralarda türkçe müziği çok özlediğim için genellikle Türk radyoları dinliyorum. Ayrıca bir de balığımız var artık. Hep birlikte besleyip, büyüteceğiz inşallah :) Akvaryumun yanındaki yemden arada sırada verip karnını doyurursanız kendisi çok mutlu olur :)

22.10.2007

Havuçlu Zencefilli Kek

Havucu severim aslında ama havuç rendelemekten hiç hoşlanmam. Herhalde mutfakta en sevmediğim iştir. Bu nedenle de pek havuçla haşır neşir olmamaya çalışırım. Geçenlerde aldığım havuçlar buzdolabında öylece beni bekliyorlardı, ayrıca ilk defa denemek için taze zencefil de almıştım o da birkaç gündür buzdolabının bir köşesinde duruyordu. Ben de bunlardan bir kek yapayım diyerek attım kendimi mutfağa. Annemden almış olduğum havuçlu kek tarifini yabancı bir tarifle karıştırarak kendime göre bir kek yaptım ve sonuçta ortaya harika bir kek çıktı. Şiddetle tavsiye ediyorum çok güzel oldu çünkü tadı...Bence esmer şeker de keke ayrı bir tat veriyor. Ama siz normal şeker kullanmak isterseniz o da olur.

Malzemeler:
200 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
2 su bardağı esmer şeker
4 yumurta
2.5 su bardağı un
2 su bardağı ince rendelenmiş havuç
1 su bardağı kırılmış ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
30 gr taze zencefil (ince rendelenmiş) ya da 2 tatlı kaşığı toz zencefil
1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri mikserle şekerler eriyene kadar çırpın. Bir kapta çırpmış olduğunuz yumurtaları seker ve tereyağ karışımına yavaş yavaş ekleyin, mikserle çırpmaya devam edin. İyice karıştıktan sonra üzerine elenmiş un, kabartma tozu, tarçın ve toz zencefili (eğer toz zencefil kullanıyorsanız) ekleyin. Tahta bir spatula yardımıyla karıştırın. Karıştıktan sonra rendelenmiş havuç, kırılmış ceviz ve rendelenmiş taze zencefili ekleyin. Karıştırın. Yağlanmış unlanmış kek kalıbınıza dökün. (Oldukça koyu kıvamlı bir karışım olacak).Önceden ısıtılmış fırında 180 C de pişirin. (yaklaşık 35-40 dk)

Afiyet olsun!

20.10.2007

Barış Manço ve Cem Karaca - Uzun İnce Bir Yoldayım

Muhteşem bir düet...Dinlerken çok duygulandım. Sizlerle de paylaşmak istedim. Ne kadar da içten söylemişler...İkisinin de mekanı cennet olsun...

19.10.2007

Etli Nohutlu Bulgur Pilavı

İtiraf ediyorum eskiden bulgur pilavıyla pek de aram yoktu. Ama Bursa' ya gittiğimde canım babacığımın yaptığı bulgur pilavını yediğimden beri sever oldum :) Etli bulgur pilavını ise ilk defa denedim. Aslında etli nohut ve bulgur pilavını ayrı ayrı yapacaktım ama değişiklik olsun diye nohutları da bulgura ekledim. Sonuçta çok lezzetli bir pilav oldu.

Malzemeler:
2 su bardağı bulgur
200 gr kuzu veya dana kuşbaşı et
1 su bardağı haşlanmış nohut
5-6 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet kuru soğan
3 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası (ben acı kullandım)
2 tatlı kaşığı nane
2 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatli kaşığı pul biber (acı seviyorsanız)
2 tatlı kaşığı tuz (silme)
sıcak su

Yapılışı:
Minik minik doğradığınız etlerinizi geniş bir tencerede suyunu salıp tekrar çekene kadar çevirerek pişirin. Suyunu çektikten sonra zeytinyağ ve yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğanı ekleyin, kavurun. Soğanlar yumuşayınca bulguru ekleyin birkaç dakika kavurun. Haşlanmış nohut ve küp küp kesilmiş domatesleri ekleyin. Birkaç dakika daha karıştırın. Baharatlarını atın. Üstünü bir parmak geçecek kadar sıcak su koyun (yaklaşık 4-4.5 su bardağı) Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Dinlendirin. Servis yapın.

Afiyet olsun!

18.10.2007

Peynirli Ispanaklı Börek

Birkaç gündür süregelen tembelliğimden kurtulup tariflerimi yazmanın zamanıdır. Arada yaptığım ve maalesef başarısızlıkla sonuçlanan muzlu kekimdem hiç bahsetmeyeceğim :) İlk ve son muzlu kek denemem oldu. Neyseki ıspanaklı böreğimle moralim tekrar yerine geldi :) Burdaki taze ıspanakların en küçüğünün boyutu bir elim kadar olduğundan ben donmuş ıspanak kullanıyorum. En azından onların boyutu daha tanıdık geliyor. Ayrıca burdaki yufkalar vakumlanmış paketlerde satıldığı için çok kuru oluyor, kullandığım sos miktarı taze yufkaya fazla gelebilir. Kullandığınız yufkaya göre yoğurt miktarını değiştirebilirsiniz.

Malzemeler:
3 yufka
susam, çörekotu

iç malzeme için:
1/2 kg ıspanak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet kuru soğan
200 gr beyaz peynir
karabiber

sos için:
1 yumurta (sarısı üstüne, akı içine kullanılacak)
1 su bardağı yoğurt (eğer taze yufka ise miktarı azaltabilirsiniz)
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
Ispanakları yıkayıp ayıklayın. Küçük küçük doğranmış kurusoğanla birlikte zeytinyağda biraz çevirin. Soğanlar ve ıspanaklar yumuşayınca ateşten alın. (Donmuş ıspanak kullanıyorsanız ıspanak, biraz su, zeytinyağ ve doğranmış soğanı ıspanaklar çözülene kadar pişirin). İçine ufaladığınız beyaz peyniri ve isterseniz karabiberi ekleyin. Sosu için yumurta akı, yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen borcamın ya da çok büyük olmayan bir fırın tepsininin en altına bir yufkayı serin. Taşan kenarlarını bırakın kalsın, sonra en üste kapatacağız her zaman yaptığımız gibi :) Birinci yufkanın üstüne yoğurtlu sosu yufkanın üstünü kaplayacak kadar sürün. Üzerine ikinci yufkanın yarısını yerleştirin ve yine yoğurtlu sosu gezdirin. Ispanaklı karışımın hepsini bütün tepsiyi kaplayacak şekilde yayın. Kalan yufkaları yine aralarına yoğurtlu sos sürerek bitene kadar tepsiye yerleştirin. En son en alttaki yufkanın kenarlardan sarkan kısımlarını kapatın. Böreği dilimlere ayırın. Kalan yoğurtlu karışımı yumurta sarısıyla karıştırın en üste yufkanın heryeri kaplayacak şekilde gezdirin. Üzerine çörekotu ve susam serpin. 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 25-30 dk)

Afiyet olsun!

13.10.2007

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Sütlü tatlı yapmak birkaç haftadır aklımdaydı. Değişik birşey olsun istedim, yine biraz internette dolaştım, evdeki kitapları karıştırdım. En sonunda benzerini almanca bir sitede gördüğüm çikolatalı irmik tatlısında karar kıldım. Ben ölçüleri değiştirdim bir de hindistan cevizi ekledim.Bence çok doğru bir seçim yapmışım :) Biz iki kişi olduğumuz için yarım ölçü yaptım ama buraya 6 kişilik malzeme yazıyorum...

Malzemeler: (6 kişilik)

1 litre süt
8 yemek kaşığı irmik
6 yemek kaşığı toz şeker
100 gr bitter çikolata
1 yemek kaşığı tereyağ
6 yemek kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı:
Süt, çikolata, tereyağ ve toz şekeri bir tencereye alın, çikolata eriyene kadar karıştırın. Bir taşım kaynayınca içine irmiği ekleyin. Koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin. En son hindistan cevizini ekleyin. Ateşten alın. Pişen tatlınızı soğuk sudan geçirdiğiniz 6 adet kaba bölüştürün. Soğuyunca ters çevirip servis yapın.

Afiyet olsun!

Fırında Kremalı Sebze

Almanca bir yemek dergisinden uyguladığım bir tarif. Sebze sevenlere tavsiye olunur :) Tarifte normal krema yazıyordu ama ben yarım yağlı krema kullandım.

Malzemeler:
3 adet orta boy patates
2 adet havuç
1 adet patlıcan
1 adet kabak
2 diş sarımsak
200 ml sıvı krema
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Patatesleri soyun, ince halkalar halinde doğrayın. Patlıcanları alacalı soyun, ince halkalar halinde doğrayın, 10 dk tuzlu suda bekletin. Bol suyla yıkayın, suyunu sıkın. Kabakları ve havuçları soyun. Ortadan ikiye bölün ve uzunlamasına ince dilimler şeklinde kesin. Bir kapta sıvı krema, ezilmiş sarımsak, kekik, tuz ve karabiberi karıştırın. Yağladığınız fırın kabına sırasıyla patates, patlıcan, kabak ve havuç olmak üzere dizin. Her katın arasına sıvı kremalı karışımı sürün. En üste kalan patatesleri dizin. Kalan kremalı karışımı dökün. Fırın kabının üstünü alimunyum folyayla kapatın. Önceden ısıtılmış fırında 20oC de 35 dk pişirin. Üstünü açıp üstü kızarana kadar 15 dk daha pişirin.


Afiyet olsun!

11.10.2007

Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun!

Sevdiklerinizle mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

9.10.2007

Ev yapımı Kemalpaşa Tatlısı

Sevgili Esra'nın yaptığı Kemalpaşa tatlısını görünce o kadar canım istedi ki ben de evde yapabilir miyim acaba diyerek bir araştırma yaptım. Öncelikle internette biraz dolaştım, birkaç tarif gördüm ama pek de tatmin olmadım. Sonra Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin sayfasında okudum ki kemalpaşa tatlısının içinde irmik olurmuş. %57 si tuzsuz taze peynirden oluşurmuş. Sayfada belirtilen hamur bileşiminin oranlarından hesaplayarak kendime bir tarif çıkardım :) Sanırım deliriyorum... Ama sonuç gerçekten de başarılı oldu. Bu kadarını beklemiyordum açıkçası.Bu yöntem son çareydi aslında öncesinde Kemalpaşa'lı olan yengemi aradım ama o hep hazır aldığını, hiç evde yapmadığını, evde yapan kimseyi de tanımadığını söyledi. Tabii insan kaynağında olunca, benim gibi formüllerden tarif çıkarmaya gerek kalmıyor :) Bu gurbet eller bana daha neler yaptıracak bakalım...Bu arada taze peynir yerine de mozarella kullandım. Burda başka seçeneğim yoktu, hem mozarella da bir çeşit taze peynir sonuçta :) Benim gerçek kemalpaşa tatlısını yemişliğim de var yengem sayesinde. Kemalpaşa'dan alınan tatlıların tadı gerçekten de bir başka oluyor. Tatlının sırrı Mustafakemalpaşa yöresinde yetişen ineklerin sütünden özel olarak üretilen peynirdeymiş... Benim tarif de gerçeğinin avuntusu olsun :)

Malzemeler:
250 gr tuzsuz taze peynir ya da mozarella
11 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı un
2 yumurta
1/2 paket kabartma tozu

Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağından 2 parmak az şeker
3-4 damla limon suyu

Yapılışı:
Peyniriniz biraz tuzluysa yani eğer mozarella kullanıyorsanız yarım saat kadar ılık suda bekletip tuzunu çıkarın. Zaten tuz miktarı çok düşük bir peynir mozarella...Sonra peyniri robottan geçirin. Bir kapta peynir, irmik, un, kabartma tozu ve çırpılmış yumurtaları bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elinizle küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlaklar yapın. Eğer yuvarlak yaparken hamur elinize yapışırsa elinizi nemlendirin. Önceden ısıtılmış fırında 180C de üstleri kızarana kadar pişirin. Bu tarifle yaklaşık 16 adet tatlı çıkıyor...Tatlıları soğuması için bir kenara alın. Şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin biraz daha kaynatın. Soğumuş kemalpaşa tatlılarınızı içine atın. Şerbeti çekene kadar tatlıları iki tarafını da çevirerek kaynatın. Ben 10 dk kadar kaynattım. Daha sonra tatlıyı şerbetiyle birlikte derin bir kaba alın.Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için soğumaya bırakın. Ev yapımı kemalpaşa tatlınız hazır :)

Afiyet olsun!

8.10.2007

Peynirli Kabak Rulo

Bu aralar yeni tarifler deneme isteğim çok fazla...Bunun için de evde bulunan almanca yemek kitaplarını karıştırıyorum. Değişik tariflerden fikir almaktan ve onları kendime göre değiştirmekten çok zevk alıyorum. Bu kabak ruloları da bu şekilde ortaya çıktı...Birkaç sene önce almış olduğum tarif kutusundaki bir tariften esinlendim. Tarif kutusu diyorum çünkü tarifler küçük kartlara basılmış şekilde bir kutunun içinde bulunuyor. Alırken kutu kapalı olduğundan tariflere bakamamıştım bile. Ama kutusunu şirin bulduğum için almıştım :) Tipik bir kadın hareketiydi sanırım :) Bu yemeğin yapımı biraz oyalıyor ama sonunda buna değiyor. Çok hafif bir yemek.Bence sunumu da çok hoş...

Malzemeler: (10 adet rulo için)
2 adet uzun kabak
200 gr beyaz peynir
2-3 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı creme fraiche ( yoksa süzme yoğurt da olur)
1/2 demet dereotu
3 adet iri domates
1 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz
karabiber

Yapılışı:

Kabaklarınızı soyun, dikey şekilde ince ince dilimleyin. İki tarafına da bir fırça yardımıyla zeytinyağ sürün. Tuz ve karabiber serpin. Teflon tavada orta ateşte yumuşayana kadar çevirerek pişirin. Kabaklar piştikten sonra kağıt havlu serilmiş bir tabağa alın. Bir kapta beyaz peynir, creme fraiche ( ya da süzme yoğurt) ve sütü karıştırırak iyice ezin. Üzerine dereotunu ekleyip karıştırın. İç malzememiz de hazır... Şimdi bu malzemenin kabaklarla birleşip ruloları oluşturması lazım. Pişirmiş olduğunuz kabakları bir tahtanın üstüne alın, iki tatlı kaşığı kadar peynirli içi bütün bir dilime sürün. Sonra bir ucundan sarmaya başlayarak rulo yapın, bir kürdan yardımıyla açıkta kalan ucunu tutturun ki pişerken rulolarınız açılıp bozulmasın...


Gelelim sosuna: 3 adet domatesin kabuklarını soyup rendeleyin. Bir diş sarımsağı da rendeleyip ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı bir tavada ısıtın domateslerle sarımsağı ekleyin. Suyunu çekmeye yakın rulo kabaklarınızı ekleyin kısık ateşte peynirler hafif eriyene kadar ruloları çevirerek 10 dakika pişirin.

Afiyet olsun!




6.10.2007

Yoğurtlu Pideli Kebap


Eşim, "canım pideli kebap istiyor" deyince nasıl yapıldığını bilmediğim için tarifini sordum. O da kendine göre anlattı sağolsun ama ben yine de emin olmak için sevgili kayınvalidemi arayıp ayrıntılı tarifi aldım :) İşte size ramazan pidesiyle hazırlanan yoğurtlu pideli kebap. Çok pratik, tadı da çok güzel oluyor, benden söylemesi :) Ben pide olarak geçen sefer yaptığım ramazan pidesini kullandım. Pidenin yarısını o zaman derin dondurucuya atmıştım. İyi ki de atmışım :)

Malzemeler: (2 kişilik)
1/2 Ramazan pidesi (ya da 2 adet ince pide)
400 gr kuzu veya dana kuşbaşı et
1 kuru soğan
2 defne yaprağı ( isteğe bağlı)
2 domates
2 çarliston biber
1 demet maydanoz
250 gr yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:
Küçük küçük doğradığınız etlerinizi bir baş kuru soğan ve defne yaprağıyla birlikte yeterli miktarda suyla haşlayın. (Ben soğanı ikiye bölüp haşlama suyuna atıyorum, ete tat vermesi için kullanıyorum. Etler piştikten sonra defne yaprağı ve soğanları çıkarıyorum). Etler haşlanırken bir yandan maydanozları yıkayın, saplarını ayıklayın. Domatesleri yarım ay şeklinde, biberleri halka halka doğrayın. Sarımsağı ezin ve yoğurtla karıştırın. Pidelerinizi küp küp kesin tabağın altına yerleştirin. Haşladığınızın etin suyundan pidelerin üzerine bir iki kepçe kadar gezdirin. Üstüne etleri yayın. Sarımsaklı yoğurt gezdirin. En üste maydanozları, domates ve biberleri yerleştirin. En son da hepsinin üzerine kızdırılmış pulbiberi gezdirin.

Afiyet olsun!






4.10.2007

Tavuklu Tortilla (Lavaş) Ruloları


Geçen akşam ilk defa tavuklu tortilla rulolarını denedim. Yine bir yemek dergisini karıştırırken bu ruloların benzerini gördüm. Ben tarifi değiştirdim...Sonuçta asıl tarifle aynı kalan şeyler sadece tavuklar oldu :) Ama sonuç gayet başarılıydı...

Malzemeler: (6 adet rulo için)
6 adet tortilla ya da lavaş ekmeği
1 büyük tavuk göğsü (300 gr)
3 adet çarliston biber
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
5 yemek kaşığı creme fraiche veya süzme yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı krema
tuz,karabiber,fesleğen
2 adet domates
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:
Tavuk göğsünü haşlayın. Küp küp doğrayın. Zeytinyağını ısıttığınız bir tavada yarım ay şeklinde ince ince doğradığınız soğanları ve halka halka doğradığınız biberleri yumuşayana kadar kavurun. Bir kapta creme fraiche (yada yoğurt) , sıvı krema ve baharatları karıştırın. İçine tavukları ve soğanlı karışımı ekleyin, karıştırın. Bir adet tortilla ya da lavaş ekmeğini alın. Ben evde lavaş olduğu için onu kullandım (lavaşların çapı 20 cm idi). Her lavaşın içine 1-1.5 yemek kaşığı tavuklu iç malzemeden koyun. Dürüm sarar gibi sarın. En üst kısmı bir kürdan yardımıyla tutturun ki açılmasın. Üzerine bir kaşık ya da fırça yardımıyla biraz krema süt karışımı ( 1 yemek kaşığı krema+ 1 yemek kaşığı süt yeterli olur) sürün böylece üstleri fırında kurumaz. Minik küp küp doğranmış domatesleri lavaşların üzerine yayın. Üzerine de kaşar peyniri rendesi serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin. ( 25-30 dk).

Afiyet olsun!

2.10.2007

Portakallı İki Renkli Kek


Yumuşacık, çok lezzetli bir kek tarifi... Çayın, kahvenin yanına da çok güzel yakışıyor...

Malzemeler:

125 gr tereyağ
1 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik toz şeker (175 gr)
2 yumurta
1.5 su bardağından bir parmak az un (175 gr)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı portakal suyu
2 yemek kaşığı kakao
1/2 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri, şeker eriyene kadar çırpın. Teker teker yumurtaları ilave edin çırpmaya devam edin. Karışım krema kıvamına gelince elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyin, iyice karıştırın. Kek karışımının yarısını ayrı bir kaba alın. İlk yarısına portakal suyu ve portakal kabuğu rendesini ekleyin güzelce karıştırın. Diğer yarısına kakao ve sütü ekleyip karıştırın. Yağlanmış kek kalıbınıza bir kaşık yardımıyla kek karışımlarının ikisine de aktarın. Bir bıçak ya da kürdanı karışımın içinde şekiller çiziyormuş gibi biraz gezdirin ki iki renkli görüntü oluşsun. Önceden ısıtılmış fırında 190 C de 25-30 dk pişirin. Kekin pişip pişmediğini anlamak için içine bir bıçak batırın, bıçağınız temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiştir.

Afiyet olsun!