20.12.2007

Herkese İyi Bayramlaaar ve İyi Seneleeer :)

Sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu bir Kurban bayramı geçirmenizi diliyorum...Ayrıca herkesin yeni yılını da şimdiden kutluyorum. Umarım 2008 herkese istediği herşeyi getirir :) Hepimiz için bereketli ve hayırlı bir yıl olur...

Bugünden itibaren 2 haftalık tatilimiz başlıyor :) Dönünce görüşmek üzere...

Sevgiler

18.12.2007

En Tatlı Hediyeler - Çikolatalı Toplar

Bu çikolatalı topları 'En Tatlı Hediyeler' etkinliği için hazırladım. Etkinliğe ev sahipliği yapan sevgili Burçin'e kolay gelsin diyorum...

Bu tarif elinizde kalmış kek kırıntılarını değerlendirmek için çok uygun. Tadı da içindeki kekten dolayı gayet hafif oluyor. Denemek isterseniz şimdiden afiyet olsun :)

Malzemeler: (20 adet için)

beyaz çikolata kapları için:
100 gr beyaz çikolata

çikolatalı toplar için:
150 gr bitter çikolata
1 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı hindistan cevizi
1-1.5 su bardağı kek kırıntısı
1/2 su bardağı toz badem veya fındık

Yapılışı:

Beyaz çikolata kaplarını yapmak için beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Küçük kağıt kaplara birer tatlı kaşığı bölüştürün. Kaşık yardımıyla çikolatayı kağıt kalıbın kenarlarına yayarak heryerine bulanmasını sağlayın. Kalıpları ters şekilde yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yerleştirin ve katılaşması için buzdolabına koyun. Çikolata soğuduktan ve iyice katılaştıktan sonra dikkatlice kağıt kalıpları çıkarın. Beyaz çikolata kaplarınız hazır.

Çikolata topları için bitter çikolata ve tereyağı benmari usulü eritin. Soğuduktan sonra hindistan cevizi, kek kırıntılarını ve toz bademi ekleyin. Bütün malzemeyi iyice birbirine yedirin. Yuvarlak toplar yapın. İsteğe göre kakao ya da pudra şekerine bulayın. Soğuması için buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra beyaz çikolata kaplarının içine yerleştirin.

Afiyet olsun!

14.12.2007

İtalyan usulü Fırında Makarna

İtalyan usulü bir makarna tarifi. Tarif gördüğümden beri aklımdaydı. Yapmak dün akşama kısmet oldu...Biz görüntüsüne ve tadına bayıldık.
Ben domatesli hazır makarna sosu kullandım. Ama isterseniz evde de domates sosu yapabilirsiniz. Bunun için de tahmini bir sos tarifi yazdım. Sonuçta 2-2.5 su bardağı kadar domatesli sosa ihtiyaç var...

Malzemeler:


1 paket iri düdük makarna (500 gr)
1 adet kuru soğan
1 adet patlıcan
2 adet çarliston biber
3 yemek kaşığı zeytinyağ
500 gr hazır domatesli makarna sosu (ben fesleğenli kullandım)
1 paket suda mozarella (susuz ağırlığı 125 gr)
50 gr. parmesan peyniri
tuz, karabiber, fesleğen

domates sosunu evde yapmak için:

5 adet kabukları soyulmuş ve rendelenmiş iri domates
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber, fesleğen
gerekirse az su

Yapılışı:

Makarnaları tuzlu suda 5 dk. haşlayın. Süzün ve bir kenarda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağ ile kavurun, rengi değişince domates sosunu ekleyin. 2-3 dk. pişirin. Patlıcanları soymadan yarım ay şeklinde ince ince kesin. Yağsız teflon tavada çevirerek kızartın. Biberleri serçe parmak boyutunda ince ince doğrayın. Aynı şekilde yağsız teflon tavada çevirerek kavurun. Fırın kabını alın. En alta biraz domates sosunu yayın. Eğer domates sosu sade ise içine tuz, karabiber ve fesleğen ekleyin. Üzerine makarnaları yerleştirin, biraz daha domates sosunu makarnaların üzerine gezdirin. Üzerine kesilmiş mozarellayı aralıklarla yerleştirin. Geri kalan domates sosunu heryere yayın. Daha sonra patlıcan ve biberleri yayın. Üzerine fesleğen serpiştirin. En üste de rendelenmiş parmesan peynirinin yarısını serpin. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de 15 - 20 dk. pişirin. Fırından çıkarınca geri kalan permasan peynirini üzerine serpin.

Domates sosunu evde yapmak isterseniz. Bir tavaya zeytinyağını alın. Yemeklik doğranmış kuru soğanı rengi değişene kadar kavurun. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesleri ekleyin. Salçaları ve baharatları da ekleyin. Gerekirse biraz da su ekleyip, domatesler yumuşayana kadar pişirin.

Afiyet olsun!

13.12.2007

YE#29 Zeytinyağlılar - Düdüklüde Zeytinyağlı Pırasa

YE#29 Zeytinyağlılar etkinliğine ev sahipliğini sevgili Aysel yapıyor. Kendisine kolay gelsin diyorum...Bu benim katıldığım ilk etkinlik. Hangi tarifle katılsam diye çok düşündüm. En sonunda ilk defa denemiş olduğum ve tadını da çok beğendiğim zeytinyağlı pırasa tarifinde karar kıldım. Hem yapımı çok pratik, hem de çok sağlıklı :)

Aslında pırasayı sevmiyorum sanırdım...Haftasonu alışverişteyken eşim zorla pırasa aldırmıştı bana. Ben ne kadar "sevmiyorum, istemiyorum" desem de mırın kırın ederek pırasaları sepete attım. Eve gelince eşimi "pırasalı börek yaparım ben bunlarla" diyerek caydırmaya çalıştım ama nafile. O "zeytinyağlı pırasa istiyorum" demekte ısrar etti. Ben de pırasalara bir şans vereyim diyerek zeytinyağlı pırasa pişirdim. Yemeği düdüklüde pişirdim, şipşak hazır oldu. Tadına bir bakayım, nasıl bişey olmuş dedim...Aman aman o nasıl bir tat :) Dayanamadım koca bir tabak yedim. Akşamı bekleyemedim :) Demek ki neymiş. Her sebzeye bir şans verilmeliymiş, en azından bir kez olsun denenmeliymiş. Bundan sonra pırasa favori sebzelerim arasında...

Malzemeler:

1/2 kg ayıklanmış ve yıkanmış pırasa
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet havuç
2 adet domates
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 limon suyu
1/2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Sıcak su

Yapılışı:

Pırasaları ayıklayın, yıkayın. 1-2 cm. kalınlığında kesin. Havuçları soyun, yarım daire şeklinde kesin. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Düdüklü tencereye zeytinyağı koyun. Bütün malzemeleri üzerine ekleyin. Pırasaların hizasında sıcak su koyun. Düdüklüyü kapatıp ocağa yerleştirin. Düdüğü ötmeye başladıktan sonra altını kısın ve 8-10 dk. pişirin. Yemeğiniz hazır oldu bile. Üzerine kıyılmış maydanoz koyarak soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun!

10.12.2007

Cheesecake (Käsekuchen) Denemeleri

İki haftada iki cheesecake denemesi yaptım. Benim ilk cheesecake denemelerimdi bunlar. Birincisini almanca bir forumda gördüğüm bir tariften uyguladım. İkincisi tamamen benim yaratıcığımla ortaya çıkmış bir tarif :) Bu akşam yemekten sonra eşim mutfağa girmiş ben farketmeden. Mutfaktan 'hmmm' diye bir ses duydum, napıyorsun dememe kalmadan 'çok güzel olmuş buuu' geldi :) Ben de tamam dedim deneyim olumlu sonuç vermiş, gönül rahatlığıyla bloguma ekleyebilirim...

İki cheesecake tarifinde de ricotta ve quark kullanılıyor. Bu malzemeler Türkiye' de bulunmadığından ricotta yerine tatlı lor , quark yerine süzme yoğurt kullanmanızı önerebilirim. Tariflerin ikisi de 18 cm çapındaki küçük kek kalıbı için.

Tabansız Cheesecake

Malzemeler:

200 gr tatlı lor ya da ricotta
200 gr süzme yoğurt (ben yağ oranı neredeyse sıfır olan Magerquark kullandım)
100 gr tereyağ
100 gr toz şeker (1/2 su bardağı)
3 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 limon kabuğu rendesi
1/2 limon suyu
50 gr irmik (yaklaşık 4 dolu yemek kaşığı)

Yapılışı:

Yumurta sarılarını toz şeker ve vanilya ile köpük köpük olana kadar çırpın. Üzerine loru ve süzme yoğurdu ekleyin, çırpmaya devam edin. Yarım limon suyunu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. İrmik ve kabartma tozunu da ekleyip iyice karıştırın. Kar olana kadar çırpılmış yumurta aklarını en son ekleyerek yavaşça karıştırın. Yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba (18 cm) dökün. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de yaklaşık 40 dk pişirin. Fırını kapattıktan sonra 10 dk daha bekleyin. Daha sonra fırından alın. Ilındıktan sonra buzdolabına koyun. Soğuyunca servis yapın. Ertesi gün tadı daha güzel oldu.

Afiyet olsun!


Çikolatalı Cheesecake

Bu da ikinci denemem. Tarif benim tarafımdan ortaya çıkarılmıştır ve ortasının hafif çökmesi dışında gayet başarılı bir sonuç vermiştir :)

Malzemeler:

tabanı için:
1/2 paket eti burçak
50 gr eritilmiş tereyağ
50 gr kırılmış ceviz

dolgu malzemesi için:
2 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
80 gr toz şeker (yaklaşık 6.5 - 7 yemek kaşığı)
30 gr bitter çikolata
30 gr sütlü çikolata
2 gr toz espresso (1 dolu tatlı kaşığı)
250 gr tatlı lor veya ricotta
250 gr süzme yoğurt veya Magerquark
1 tepeleme tatlı kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1/2 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı:

Bisküvileri elinizle ufalayın. Üzerine eritilmiş tereyağı ekleyin, bir kaşık yardımıyla ezerek karıştırın. Üzerine iri çekilmiş cevizi ekleyin. Yağlanmış ve yağlı kağıtla kaplanmış kelepçeli kalıbınızın (18 cmlik) tabanına bastırırak yayın. Buzdolabına kaldırın. Dolgu malzemesi için yumurta sarılarını, toz şekeri ve vanilyayı köpük köpük olana kadar çırpın. Üzerine tatlı loru, süzme yoğurdu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. İyice karıştırın. Kabartma tozunu ve nişastayı da ekleyin. Tekrar karıştırın. Kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ekleyin, yavaş yavaş karışıma yedirin. Kek kalıbını buzdolabından çıkarın. Üzerine hazırlamış olduğunuz karışımın dörtte üçünü dökün. Geri kalan malzemeye benmari usulü erittiğiniz ve ılıttığınız çikolatalarınızı ve toz espressoyu ekleyin. İyice karıştırın. Çikolatalı karışımı diğer malzemelerin üzerine dökün. Bir bıçak yardımıyla çikolatalı karışımı beyaz karışımla hafifçe karıştırın. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de yaklaşık 40 dk pişirin. Fırını kapattıktan sonra 10 dk daha bekleyin. Daha sonra fırından alın. Ilındıktan sonra buzdolabına koyun. Soğuyunca servis yapın.

Afiyet olsun!

9.12.2007

İki Renkli Kurabiye

Bu kurabiyeleri birkaç hafta önce yapmıştım. Canım kakaolu ve cevizli kurabiye isteyince ben de bir deneme yapayım dedim, sonuçta bu kurabiyeler ortaya çıktı. Tatları gayet güzel olmuştu. Son zamanlarda başka kurabiye denemeleri de yaptım. Ama benim en çok beğendim kurabiyeler bunlar oldu :)

Malzemeler:

100 gr yumuşak tereyağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri (50 gr)
1 su bardağı un (140 gr)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanı kırılmış ceviz
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

Yumuşak tereyağı, pudra şekerini ve vanilyayı iyice birbirine yedirene kadar yoğurun. Üzerine un ve kabartma tozunu ekleyin. Yoğurmaya devam edin. Hamur toplanınca ikiye bölün. Yarısına kırılmış ceviz ekleyip karıştırın. Diğer yarısına kakaoyu ekleyin iyice karışana kadar yoğurun. İki hamurdan da eşit miktarda küçük parçalar alın. Her birini ayrı ayrı yuvarlayın. Sonra iki yuvarlağı birleştirip elinizle yuvarlayarak tek bir kurabiye yapın. Hamur bitene kadar bu işleme devam edin. Kurabiyelerinizi yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de 10-12 dk. pişirin.

Afiyet olsun!

6.12.2007

Yoğurtlu Bulgurlu Ispanak

Ispanağı severim. Yoğurtlu ıspanağa ya da ıspanaklı böreğe hayır diyemem. Rahmetli anneannem hayattayken her cumartesi onun evinde toplanırdık. Bütün teyzeler ve kuzenler. Beş tane teyze olunca hepsinde de ikişer çocuk olunca, siz düşünün artık curcunayı :) Ama o cumartesilerin tadı hiç bir şeye değişilmezdi. Evcilikler oynanırdı, yemekler yenirdi, biz çocuklar ne kadar da eğlenirdik...Anneannem rahmetli olunca o toplantılar olmadı, evin sıcaklığı gidiverdi.Üzerinden 15 yıl geçti ama anneannemim kocaman tencerenin içinde kızarttığı mis gibi lokmalarının, pişirdiği tarhana çorbasının tadı hala damağımda...Bir de benim ısrarla yemeği reddettiğim ıspanaklı börekleri vardı. Keşke yeseymişim diyorum şimdi. Kimbilir tadı ne kadar da güzeldi...Canım anneanneciğim bizlere yemekler yapmayı çok severdi...Mekanı cennet olsun.

Ben yoğurtlu ıspanak tarifi verecektim aslında. Nereden geldim buralara anlamadım ama geldim işte...Şimdi tarife döneyim :) Ispanağı bulgurla hiç denememiştim. Tarif sevgili kayınvalidemden. Ben çok beğendim. Sanırım bundan sonra yoğurtlu ıspanak istediğimde tercihim bu tarif olacak. Sadesinden daha güzel oldu bence...

Malzemeler:

1/2 kg ıspanak (ben donmuş ıspanak kullandım)
2 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
2 adet domates
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz

üzeri için:
yoğurt (isterseniz sarımsaklı)

Yapılışı:

Taze ıspanakları yıkayın. İri iri doğrayın. Kuru soğanları ve sarımsağı yemeklik doğrayın.Domatesleri küp küp kesin. Bir tencereye ıspanakları, soğanları, sarımsağı, domatesleri, bulguru, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Kapağını kapatın. Orta ateşte ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Soğuyunca üzerine yoğurt dökerek servis yapın.

Afiyet olsun!

2.12.2007

Tavuklu Yufka Mantısı


Bu akşam değişik birşeyler denemek istedim. Tek bildiğim dün almış olduğum tavuk göğüslerini kullanacak olmamdı. Dolaptaki yufkaları da görünce mantı tarzı birşey denemek aklıma geldi. Eşimin de fikrini alarak ortaya böyle bir yemek çıkardım. Aslında ben badem yerine ceviz kullanacaktım ama eşim bademi tercih etti. Ama eminim ceviz de çok yakışır bu yemeğe. Ben piştikten sonra üzerine tavuk suyu gezdirerek yemeyi tercih ettim. Böylece mantı gibi oldu. Eşimse fırından çıktığı şekilde yemek istedi. Tavukla mantıyı bağdaştıramamış beyimiz :) Sonuçta her iki şekilde de tadı çok güzeldi.

Malzemeler:

3 adet yufka
2 adet tavuk göğsü
2 adet havuç
1 kahve fincanı soyulmuş kırılmış badem
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz

sosu için:
tavuk suyu
yoğurt
sarımsak

Yapılışı:

Tavuk göğüslerini haşlayın. Suyunu atmayın, soğuması için bir kenara alın. Haşlanmış tavuk göğüslerini didin. Zeytinyağ, kırılmış badem ve baharatları ekleyin, karıştırın. Yufkaları ikiye bölün. Bir yarım yufkayı alın. Bir fırça yardımıyla her yerine tavuk suyu sürün. Geniş tarafına boydan boya tavuklu karışımdan yayın. Üzerine boylamasına ince kıyılmış havuçları yerleştirin ve rulo yapacak şekilde sarın. Rulodan 2 parmak kalınlığında parçalar kesin. Bütün yufkalar için aynı işlemi tekrarlayın. Hepsini yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de yufkaların üzeri kızarana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra sıcakken üzerıne soğumuş tavuk suyundan gezdirin. Miktarını kendinize göre ayarlayın. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.

Afiyet olsun!

1.12.2007

Esra için Kekstra

Kevgir'in Aralık sayısı sevgili Esra'nın anısına çıktı. Ne mutlu ki benim de ufacık bir katkım oldu. Ben de Esra'nın tarifini uygulayarak kekstra pişirdim. Tarifin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz. Kevgir'in bu ayki sayısı çok anlamlı ve çok güzel. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.