21.01.2008

Antep Fıstıklı Çikolatalı Pasta

Çikolatalı tarifler kitabımı kaç gündür karıştırıyordum sonunda kafama uygun bir pasta çıkarabildim. Kekini ayrı, kremasını ayrı tariften yaptım. İçine de antep fıstığı ekledim. Ortaya gayet hafif bir pasta çıktı :) Antep fıstıklı çikolatalı pasta ne kadar hafif olabilir diyebilirsiniz ama ne kadar olursa o kadar işte :) En azından kekteki yağ miktarı az. Varolan kaloriler sadece kremada ve antep fıstığındadır diyerek kendimi avutuyor ve şu an savaş alanından farkı olmayan mutfağımı toplamaya gidiyorum :)

Malzemeler:

4 adet yumurta
125 gr toz şeker (1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
125 gr un (1 su bardağından 1 dolu yemek kaşığı eksik)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu (tarifte yoktu ama ben ekledim)
1 yemek kaşığı kakao
25 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
75 gr bitter çikolata
3 yemek kaşığı iri çekilmiş kavrulmamış antep fıstığı

kreması için:
75 gr bitter çikolata
20 gr tereyağ
200 gr sıvı krema
2 yemek kaşığı iri çekilmiş kavrulmamış antep fıstığı

üzeri için:
1 nescafe fincanı ince çekilmiş kavrulmamış antep fıstığı

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar 10 dk. çırpın. İçine un, kakao ve kabartma tozunu eleyin, karıştırın. İçine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve benmari usulü eritilip soğutulmuş çikolatayı ekleyin. İyice karıştırın. En son antep fıstıklarını ekleyin ve karıştırın. Yağlanmış kelepçeli kalıbınıza (20 cm çapında) dökün. Önceden ısıtılmış fırında 160 C de 30-35 dk. pişirin. Fırından çıkardıktan sonra telin üzerine alıp soğutun ve soğuyunca ikiye kesin. Kreması için sıvı kremayı bir kapta çırpın. Buzdolabına kaldırın. Çikolatayı benmari usulü eritin. İçine tereyağı ekleyip karıştırın. İyice soğuduktan sonra bir kaşık yardımıyla kremayla iyice karıştırın. Tekrar buzdolabına kaldırıp biraz dinlendirin. Daha sonra kekin orta kısmına kremanın yarısını sürün üzerine isteğe göre antep fıstığı koyun. Bir bıçak yardımıyla fıstıkları kremanın içine bastırın. Kekin diğer parçasını üzerine kapatın. Geri kalan kremayla üzerini kaplayın. İnce çekilmiş antep fıstığı ile süsleyin. Buzdolabında dinlendirin. İyice soğuyunca afiyetle yiyin :)

Not: Ben keki 18 cm.lik kalıpta pişirdim. Tarifte olmamasına rağmen kabartma tozu eklediğim için mi neden bilmem kekimin üstü komik bir şekilde kubbe gibi ortadan kabardı :) Ben de üstünü kesip düzelttim. Artan parçayı da buzluğa kaldırdım. İlerleyen zamanda çikolatalı top filan yapmak için lazım olur. Bilginize :)

20.01.2008

Güveçte Etli Türlü

Bu aralar blogumu pek bir ihmal ettim farkındayım. Ama tatilden döndüğümden beri hala tam anlamıyla kendime gelemedim. Havaların bir açıp bir kapaması da sürekli sersem gibi bir kafayla gezmeme sebep oluyor. Dün burada hava sıcaklığı 14 C ydi. Bu mevsime ve buralara göre çok fazla, bu yüzden insanın bütün dengesi altüst oluyor. Bu hafta içinde bir pasta filan yapıp keyfimin tekrar yerine gelmesini umuyorum :)

Bu aralar Türkiye'den aldığım güveç kabının hakkını dolu dolu veriyorum. Bu gidişle mutfağımda her hafta bir güveç yemeği pişecek gibi görünüyor :) Geçen hafta tavuklu güveç yapmıştım bu hafta da etlisini denedim. Her şekilde çok lezzetli yemekler ortaya çıktı. Aslında taze fasülye mevsimi değil biliyorum ama ben markette görünce biraz aldım ve türlüme ekledim. Siz içine ne tür sebze isterseniz koyabilirsiniz. Bu arada artık yemeklerimde konserve domates kullanıyorum. Bu konservelerde genelde olgun ve lezzetli domatesler oluyor. Ben İtalya'dan gelenleri tercih ediyorum. Nasılsa buradan aldığımız taze domateslerin ne tadı ne de rengi oluyor. Sonunda ben de böyle bir çözüm buldum ve çok da memnunum :) Güvecin yanına da pirinç pilavı yaptım. Bir süredir pilavımı zeytinyağ ile yapıyorum, çok hafif ve lezzetli oluyor. Denemeyenler varsa tavsiye ederim.

Malzemeler:

300 gr kemikli kuzu eti
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
300 gr taze fasülye
2 adet patlıcan
2 adet patates
3 adet sivri biber
5-6 adet domates (ben 400 gr lık konserve kesilmiş domates kullandım )
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
5 yemek kaşığı zeytinyağ
1-1.5 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Sarımsakları minik minik kesin. Taze fasülyeyi ayıklayın serçe parmağı boyutunda doğrayın. Kalınsa boylamasına ikiye kesin. Patlıcanları alacalı soyun, biraz iri küpler şeklinde kesin. Patatesleri soyun, patlıcanların boyutunda doğrayın. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağ koyun. Taze fasulyeleri hafif yumuşamaya başlayana kadar kavurun. Daha sonra bunları bir kaba alın. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyin ve patlıcanları renkleri hafifçe değişene kadar kavurun. Fasülyelerin olduğu kaba aktarın. Patatesleri de 1 yemek kaşığı zeytinyağ ilavesi ile biraz kavurun. Bunları da kaba aktarın. En son yıkanmış parça etlerinizi kendi yağı ile renkleri değişip kahverengi olana kadar pişirin. Bu sırada fırınınızı 225 C ye ayarlayın, güveç kabınızı 15 dk fırında ısıtın. Kabınız ısınınca dikkatlice dışarı çıkarın. En alta soğan ve sarımsakların yarısını döşeyin. Üzerine etleri koyun. Daha sonra patates, patlıcan ve fasülyeleri koyun. Soğan ve sarımsağın geri kalanını ekleyin. Minik küpler şeklinde kesilmiş domatesleri ekleyin. Baharatlarını ekleyin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. En üste de ikiye kesilmiş sivri biberleri ekleyin. Suyunu koyun. Güvecin üstüne aluminyum folyo kapatıp fırına yerleştirin. 225 C de 1 saat pişirin.

Afiyet olsun!

15.01.2008

Dereotlu Diyet Poğaça

Bu nefis dereotlu poğaçaları sağolsun sevgili kayınvalidem bizim için yapmıştı. Ben de hemen fotoğraflayıp tarifini aldım tabii :) Tam buğday unuyla yapıldığı için diyet poğaça da diyebiliriz aslında. Çok lezzetli ve hafif bir poğaça tarifi...Ben de en kısa zamanda deneyeceğim.

Malzemeler:

3 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 demet dereotu
Aldığı kadar tam buğday unu

iç malzemesi için:
beyaz peynir
maydanoz

üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
çörek otu

Yapılışı:

İnce kıyılmış dereotu, sirke, yoğurt ve sıvı yağı karıştırın. Kabartma tozunu ekleyin. Kulak memesi kıvamına gelene kadar tam buğday ununu ekleyin. Hepsini güzelce yoğurun. Üzerine temiz bir bez örtüp 15 dk. dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle düzleştirip yuvarlaklar elde edin, ortasına peynir ve maydanoz karışımını koyun. Yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarına parmağınızla bastırın ki pişerken açılmasın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!

13.01.2008

Muhteşem Ekmek

Farkındayım tatili biraz uzattım. Aslında döneli bir hafta oluyor fakat hava değişimden sanırım bir satır bile yazacak enerjiyi bulamadım. Nedense buraların havası insanın bütün enerjisini alıyor. Ben de çareyi vitamin tabletlerine başlamakta buldum. Bakalım bir faydası olacak mı...

Bu haftanın en önemli keşfi yoğurmadan yapılan ekmek oldu benim için. Muhteşem, nefis, mutlaka denenmesi gereken bir tarif bu. Ekmek pişerken çıkan koku dayanılmaz. Köy ekmeği mi desem, taş fırın ekmeği mi desem, nasıl anlatsam bilemiyorum. Mutlaka denenmeli ve görülmeli :)))

Tarife yogurtland´da rastladım. Daha sonra orijinal tarifi buradan izledim. Dediğim gibi bu ekmeği bu hafta 2. yapışımdı. 2. yapışımda su miktarını videoda söylenen miktara indirdim. Tuz miktarını da 2 tatlı kaşığı kullanmıştım fakat kahvaltıda yerken peynirle filan biraz tuzlu geldi o yüzden bir dahaki sefere orijinal tarifteki miktarı kullanacağım.

Malzemeler:

3 cup un
1.5 cup su
1/4 tsp (tatlı kaşığı) instant maya
1+1/4 tsp (tatlı kaşığı) tuz
biraz mısır unu ya da yulaf ezmesi

Yapılışı:

Geniş bir kaba un, maya ve tuzu koyun, bir kaşık yardımıyla karıştırın. Üzerine su ekleyin ve kaşıkla hepsi toplanana kadar birkaç dakika karıştırın. Üzerine streç film kapatın ve 12-18 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda hamuru unlanmış tezgaha alın. Üzerine biraz un serpin ve dört yanından kendi üzerine katlayın. ( Benimki videoda görülenden daha cıvık bir hamur oldu). Üzerine streç örterek 15 dk. dinlendirin. Daha sonra temiz bir mutfak bezine yeterli miktarda mısır unu ya da yulaf serpiştirin. (Ben mısır unu kullandım) Hamurun katlı yeri altta kalacak şekilde mutfak bezinin üzerine yerleştirin. Üzerine yine mısır unu serpin mutfak bezinin kenarlarını üzerine kapatın. Bu şekilde 2 saat dinlenmeye bırakın. 1.5 saat sonra fırını 225 C' ye ayarlayın. İçerisine kapaklı borcam ya da döküm tencerenizi yerleştirin (ben borcam kullandım). Kabınızı kapağı ile birlikte 30 dk ısıtın. Bu süre sonunda hamurunuz 2 saatlik dinlemesini doldurmuş olacak. Isınmış fırın kabınızı fırından alın. İçine hamuru koyun ve kabı sağa sola sallayarak hamuru iyice yerleştirin. Kapağını kapatın 30 dk. bu şekilde pişirin. Daha sonra kapağını açın ve 15 - 30 dk. da bu şekilde pişirin. (Ben 15 dk pişirdim) Daha sonra tel üzerinde soğutun ve afiyetle yiyin :)