29.02.2008

Chili con Carne ve Taco kapları

Fazla zamanım olmadığında pratik ve lezzetli birşeyler yemek istediğimde yaptığım bir yemek Chili con Carne. Meksika yemeği olarak ünlenmiş olsa da Amerika'nın Teksas eyaletinden gelen bir yemekmiş aslında. (isterseniz bkz. wikipedia) Chili acı biber, con Carne ise İspanyolca etli demek. Türkçesine ise acı biberli et diyebiliriz. Aslında minik kırmızı acı biberlerle yapılır ama ben o kadar acı yapmıyorum. İşimi acı biber salçası da görüyor. Bu yemeğin havuçlu, kabaklı değişik versiyonları da mevcut. Ben sadece mısır ekliyorum. Tacos ise bir meksika yemeği mısır unu kullanılarak yapılan taco kabının içine çeşitli malzemeler konarak yeniyor (et, tavuk, kıyma vs. ). Ben içlerine chili con carne ve salata koydum. Taco kaplarını yapması biraz zaman alıyor ama sofrada hoş görünüyor bence. Taco kapları olmadan da sadece chili con carne çok güzel bir yemek oluyor. Denemediyseniz tavsiye ederim :)

Chili Con Carne

Malzemeler:


500 gr az yağlı kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
3 adet çarliston veya sivri biber
5-6 yemek kaşığı zeytinyağ
1 kutu konserve meksika fasülyesi
1/2 kutu konserve mısır
3 adet iri boy domates (ya da 1 kutu konserve kesilmiş domates)
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı acı biber salçası
tuz
kekik
karabiber
kimyon
sıcak su

Yapılışı:

Chili con carne için bir tavaya veya tencereye zeytinyağını alın. Küp küp doğranmış soğanları ve biberleri biraz kavurun. Üzerine kıymayı ilave edin ve kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi kahverengiye dönmeye başlayınca salça ve küp küp kesilmiş domatesleri ilave edin. Biraz su ilave edin kapağını kapatın ve 10 dk bu şekilde pişirin. Daha sonra üzerine süzülmüş fasülyeleri ve mısırları ilave edin, gerekirse bir miktar daha su ilave ederek 10 dk daha pişirin. Çok sulu bir yemek olmaması gerekiyor. En son baharatlarını atın ve kapağını kapatarak biraz dinlendirin.

Taco kapları


Malzemeler


1 su bardağı un
1/2 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı su
1 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Taco kapları için bir kapta bütün malzemeleri karıştırın. Krep hamuru gibi akışkan bir hamur elde edeceksiniz. Teflon tavayı çok hafif yağlarak ısıtın bir kepçe bu karışımdan dökün. Krep pişirir gibi arkalı önlü pişirin. Bundan sonra taco kaplarına şekil vermek ve hafif kıtır yapmak isterseniz önceden ısıtılmış fırının ızgarasına tacolarınızı asın (arada iki tel kalacak şekilde). Çukur kaplar yapmak içinse fırına dayanıklı kaplarınızı ters çevirerek taco kaplarını üzerlerine yerleştirin. Bu şekilde 175 Cde kapları hafif kıtır olana kadar pişirin.

Not : Tariflere bakarken aslında taco kaplarının kızartıldığını gördüm. Ama ben çok ağır olmasın diye fırında yaptım. Kızartmak isterseniz bir tavada sıvı yağı kızdırın. Taco kaplarının yarısını yağın içinde kızartırken diğer ucunu maşa yardımıyla havada tutun. Diğer yarısı için de aynı işlemi tekrarlayın. Böylece taco kaplarına şekil vermiş oluyorsunuz.

Afiyet olsun!

26.02.2008

Fırında Somon ve Limonlu Pilav

Bu benim sıklıkla uyguladığım bir tarif. Çok güzel oluyor somonun böylesi. Türkiye'de var mı bilmiyorum, burada Kräuterbutter diye satılan baharatlı bir tereyağ çeşidi var. İçinde limon suyu, sarımsak, maydanoz, fesleğen, tuz ve karabiber var. Ama bu tereyağ yoksa da aynı sonuç alınır. İçindeki baharatları üzerine atarsınız olur biter. Ya da bir kapta tereyağ ile birbirine yedirirsiniz sonra kullanırsınız. Ayrıca kızarmış ekmeğin üzerine de çok güzel oluyor bu tereyağ. Özellikle mangalda kızarmış ekmeğin üstünde iyi gider :)

Malzemeler:

2 adet somon fileto (250 gr)
100 gr cherry domates
1 demet yeşil soğan
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz
karabiber
2 tatlı kaşığı Kräuterbutter

Kräuterbutter yoksa:
2 tatlı kaşığı tereyağ
1 küçük diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
birkaç dal taze fesleğen (ya da 1 çay kaşığı kuru fesleğen)
birkaç dal maydanoz

Yapılışı:

Somon filetoların derisini çıkarın ve yıkayın. (Donmuş kullanıyorsanız çözdürüp kullanın). Fırın kabını zeytinyağ ile hafif yağlayın, balıkları yerleştirin. Üzerlerine 1 yemek kaşığı limon suyunu gezdirin. Filetoların iki tarafına da tuz ve karabiber serpin. Halka halka doğranmış yeşil soğanı ve domatesleri da ekleyin. En son baharatlı tereyağı ekleyin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 20 dk pişirin.

Limonlu pilav

Bu pilav bu yemeğin yanına çok yakışıyor. Biliyorum pilavım biraz lapa görünüyor çünkü suyunu fazla kaçırmışım. Arada oluyor böyle kazalar. Yoksa pilav yapmayı beceremiyor değilim yani, genelde beceririm :)

Malzemeler:

1 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 adet limonun kabuğu (şeritler halinde ince soyulmuş)
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı zerdeçal (Kurkuma)
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağından biraz az sıcak su

Yapılışı:

Pirinci tuzlu ve sıcak suda 15-20 dk bekletin. Yıkayıp süzün. Zeytinyağı tencereye alın üzerine çok ince soyulmuş limon kabuğu, defne yaprağı ve pirinci ekleyin. Pirinçler şeffaf renk alana kadana kavurun. Üzerine zerdeçal, tuz ve sıcak suyu ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Ateşten aldıktan sonra üzerine kağıt havlu koyarak dinlendirin.

Afiyet olsun!

20.02.2008

Elmalı Havuç Salatası

Bu akşam yine değişik birşeyler denemek istedi canım. Almanca forumların birinde elmalı havuç salatası karşıma çıktı. Şimdiye kadar hiç duymamıştım. Fikir olarak elma ve havuç karışımı çok ilginç geldi neden olmasın diyerek denedim. İçindeki malzemeleri kendime göre zenginleştirdim. Biz çok beğendik.

Malzemeler:

4 adet orta boy havuç
1 adet elma
1 avuç ceviz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet limon suyu
birkaç dal maydanoz
birkaç dal taze nane
1 fiske toz şeker
tuz
karabiber


Yapılışı:

Havuçları ve elmayı yıkayıp kabuklarını soyun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Bir kaba alın. Taze nane ve maydanozu yıkayıp, ince ince kıyın. Havuç ve elma karışımına ekleyin. İri çekilmiş cevizleri de ekleyin. Üzerine limon suyu, zeytinyağ, şeker, tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.

Afiyet olsun!

18.02.2008

Elmalı Frambuazlı Turta


Bugün canımın elmalı bir tatlı istediğini biliyordum bilmesine ama değişik birşeyler olmasını da istiyordum. İnternette dolaşırken almanca bir sitede bu tarife rastladım. Hemen denedim tabii, tam bana göre oldu, bol meyveli, tadı çok hafif, ama belirtmeliyim öyle çok şekerli değil hatta frambuazlar sayesinde hafif buruk bir tadı var. Ben çok beğendim. Tarifte yanında krem şanti ile yenilebilir diyordu. Almanlar pastaların yanında pek seviyorlar krema ama ben pek tercih etmiyorum. Krema da eksik kalsın diyorum :)

Malzemeler:

1 su bardağı = 240 ml

250 gr un (2 su bardağından 3 yemek kaşığı eksik)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
100 gr toz şeker (yarım su bardağı)
1 paket vanilya
1 tutam tuz
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
125 gr tereyağ

Dolgusu için:
400 gr frambuaz (ben donmuş kullandım)
3 orta boy elma (yaklaşık 450 gr)
80 gr toz şeker (yarım su bardağından bir parmak eksik)
3 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı file badem

Yapılışı:

Soğuk tereyağı küp küp kesin. Bütün hamur malzemeleriyle hızlıca karıştırarak kırılgan bir hamur elde edin. Tereyağın eriyip de hamurun çok yumuşamasına izin vermeyin. Kelepçeli bir kalıbın (26 cmlik) altına yağlı kağıt serin. Kenarlarını yağlayın. Hamurun 2/3 sini kalıba yerleştirin. Kenarlarına 1 cm kadar yüksek yapın. Dolgu malzemesi için elmaları soyun, minik küpler şeklinde doğrayın. Frambuazları ekleyin. Şeker ve limon suyuyla karıştırın ve hamurun üzerine karışımı dökün. En üzerine de kalmış olan hamuru ufalayın. File bademi de serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında 175C de 50 dk pişirin.

Not: Ben yarım ölçü yaptım, hamur için sadece 1 bütün yumurta kullandım. Bu yüzden benimki kırılgan değil de biraz yapışık bir hamur oldu. Üzerine ufalayamadım elimle ufak parçalar kopararak serpiştirdim.

Afiyet olsun!

12.02.2008

Keşkül

Öncelikle söyliyeyim rejim filan yapmıyorum, yapamıyorum, olmuyor, olamıyor... Hem bahanem de hazır :) Bu aralar sınavlara çalışıyorum, daha doğrusu çalışmaya çalışıyorum. Tabii bir birşeyler atıştırmadan ders çalışılmaz :) Bugün acayip şekilde çikolata krizim tuttu. Bol çikolatalı bir brownie yapsam mı yapmasam mı diye dolanıp durdum. Nihayet kendime hakim olarak brownie yapmadım. (Ama en kısa zamanda yapacağım o başka) Onun yerine daha hafif olacağı için sütlü bir tatlıda karar kıldım. Türkiye'deyken Emine Beder'in "Büyük Yemek Kitabı" nı almıştım. İçerisinde 3000' den fazla tarif var. Dene dene bitmez :) Bu keşkül tarifi denediğim ilk tarif oldu. Sonuç enfes...Yalnız ben şeker miktarını azalttım. Aşağıya kullandığım ölçüyü yazıyorum. Siz isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

Malzemeler:


kullanılan su bardağı = 200 ml

800 ml süt (4 su bardağı)
4 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
1 fiske tuz
30 gr çekilmiş badem içi (yaklaşık 3 tepeleme yemek kaşığı)
30 gr çekilmiş antep fıstığı (yaklaşık 3 tepeleme yemek kaşığı)
110 gr toz şeker (1/2 su bardağı+2 yemek kaşığı)
2 tepeleme yemek kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı:

Sütü bir tencereye alın. Üzerine pirinç unu, tuz, çekilmiş badem içi ve antep fıstığı içini ekleyin. Burda hazır çekilmiş badem içi ve kavrulmamış fıstığı bulmak çok kolay olduğundan benim için çok pratik oldu. Eğer sizin elinizin altında bu şekilde yoksa bademleri ve fıstıkları bir kaba alıp üzerine kaynar su ekleyip biraz bekleyin. Daha sonra kolayca soyulacaktır, yine de oldukça sabır isteyen bir olay :) Karışımı orta ateşte göz göz olana karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan 5 dk. önce hindistan cevizini ve şekerini ekleyin. Şeker miktarını azar azar ekleyip arada tadına bakarsanız miktarı damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Karışımı ocaktan alıp kaplara bölüştürün. Üzerini süsleyin. Ilındıktan sonra buzdolabına alın ve soğuk olarak servis yapın.

Not: Ilık olarak da hiç fena olmuyor :)))

Afiyet olsun!

11.02.2008

Yoğurtlu Ekmek (Mayasız)

Bu tarifi almanca yemek kitaplarımın birinden uyguladım. Hamurda maya olmadığını görünce tarif ilgimi çekti. Acaba nasıl olur diye denedim ve gayet lezzetli bir ekmek ortaya çıktı. Mayasız olduğu için çok pratik ve çabucak oluyor. Eğer değişik bir ekmek tarifi denemek isterseniz buyurun tarife :)

Malzemeler:

300 gr un (yaklaşık 2 su bardağı+2 dolu yemek kaşığı)
300 gr tam buğday unu (yaklaşık 2 su bardağı+3 dolu yemek kaşığı)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
425 ml yoğurt (yaklaşık 2 su bardağından 2 parmak eksik)

Not: 1 su bardağı = 240 ml

Yapılışı:

Un, kabartma tozu, karbonat, toz şeker ve tuzu bir kaba eleyin. Ayrı bir kapta yumurta ve yoğurdu çırpın. Bu karışımı unlu karışıma ekleyin. Hamur toplanana kadar yoğurun. Elinize yapışmayan, kolay toplanan bir hamur oluyor. Hafif unlanmış tezgaha alarak birkaç dakika daha yoğurun. 5 cm yüksekleğinde bir yuvarlak yapın. Üzerini bir bıçak yardımıyla artı şeklinde biraz derin olacak şekilde kesin. Yağlanmış ve unlanmış tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 190 C'de 35- 40 dk pişirin. (Benim fırınım çok çabuk pişirdiği için fırına koyduktan 15 dk sonra ısıyı 170C ye düşürerek pişirdim)

Afiyet olsun!

8.02.2008

Karnıbahar ve Brokoli Salatası

2. salata tarifim geldi bile :) Mutluyum, gururluyum... Hala pek bir hevesliyim. Bugün hava da güneşli pek güzel. İnsan mutlu mutlu oluyor :) Bu güneşli günde benden size sağlıklı vee çok hafif bir salata tarifi...İçindeki malzemeleri isteğe bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Malzemeler:


1/2 küçük boy karnıbahar
1/2 brokoli
3 yemek kaşığı mısır
5-6 adet salatalık turşusu
5-6 adet yeşil zeytin
1 yemek kaşığı kapari
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
1 adet limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
karabiber

Yapılışı:

Bir tencerede suyu kaynatın. Karnıbahar ve brokolileri kaynar suya atın. Çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayın. Kaynar sudan çıkardıktan sonra soğuk suyla dolu başka bir kaba atın. Böylece sebzeler tadını ve rengini korur. Soğuk sudan çıkarın ve süzün. Salata kabına alın. Üzerine mısır, ufak doğranmış salatalık turşusu, kapari, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz, halka halka kesilmiş zeytini ekleyin. Tuzunu ve karabiberini koyun. Üzerine limon suyu ve zeytinyağ karışımını ekleyip karıştırın. Sonra da afiyetle yiyin :)

Ispanak Salatası


Blogu güncellemeyeli kaç hafta oldu... Aslında pek de elle tutulur bir bahanem yok. Pastamın üzerine gül koklayamadım sanırım :) Ama bir yerlerden tekrar başlamak lazım. Ben de arşivde bekleyen ıspanak salatasıyla devam edeyim. Böylece kendime de bir mesaj vermiş olayım...Biraz önce kuzenim Elif'le konuştum. Kendisi doktor kontrolünde rejim yapıyor ve başarılı bir şekilde kilo kaybediyor 2 ayda 9 kg vermiş...Bravo. Bende rejim yapan kuzen çok. Kuzen Yasemin ise bir mucizeye imza atarak hamilelikte aldığı 30 bilmem kaç kiloyu 10 ayda çatır çatır verdi :) İncecik oldu valla aynaları çatlatacak. Takdir ediyorum kuzim seni...

Durum böyle olunca ben de heves ettim. Şöyle bir 5-6 kg versem çok iyi olacak...Bakalım bu heves ne kadar sürecek :) Yaz da yaklaşmaktayken birazcık keke böreğe ara vermeli, salataya, zeytinyağlıya yönelmeli diyorum ben...Bilmem siz ne dersiniz :)

Malzemeler:


200 gr. kuzu ıspanak
5 adet küçük kırmızı turp
1 adet kuru soğan
100 gr. dilimlenmiş mantar (ben konserve kullandım)
50 gr. beyaz peynir
1 tatlı kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık

sosu için:
1- 1.5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı balzamik sirke
tuz, karabiber

Yapılışı:

Ispanakların saplarını ayıklayıp, sirkeli suda yıkayın. Duruladıktan sonra elinizle çok küçük olmayacak şekilde parçalayın ve salata kabına koyun. Kuru soğanı piyazlık doğrayın. İsteğe göre tuzla ovup acısını alın. (ben bu işlemi yapmazsam çiğ soğan yiyemiyorum). Turpları yıkayıp ince ince kıyın. Beyaz peyniri küp küp doğrayın. Soğanları, turpları, mantarı ve beyaz peyniri ıspanaklarla karıştırın. Kavrulmuş fıstıkları ekleyin. Sosu için zeytinyağ, balzamik sirke, tuz ve karabiberi bir kapta çatal yardımıyla çırpın. Salatanın üzerine dökün. İyice karıştırın.

Afiyet olsun!