26.05.2008

Pratik Meyveli Kup


Tarla çilekleri burada da çıkmaya başladı. Çok yakında çilek tarlaları da açılacak ve biz de gidip toplayacağız :) Burada özel çilek tarlaları var, herkese açık, gidip kendiniz topluyorsunuz, sonra tarttırıp alıyorsunuz. Tazecik ve mis gibi oluyorlar. Bu sene bolbol alıp reçel yapmak istiyorum. Bugün de tarla çileği bulunca aldım ve pratik bir tatlı yaptım.

Malzemeler: (6 kişilik)

200 ml sıvı krema (soğuk olacak)
250 gr yoğurt (ekşi olmasın)
3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
çilek
kivi
kek parçası ya da bisküvi

Yapılışı:

Sıvı krema, yoğurt ve pudra şekerini katı bir kıvam alana kadar mikserle çırpın. Kuplarınızın altına bisküvi ya da kek parçasını koyun. Üzerine krema koyun. Kivileri dizin. Tekrar krema koyun en üste de çilekleri koyun. Çok hafif ve pratik. Ben tadını çok sevdim.

22.05.2008

Favalı Enginar

Favaya bayılırım...Uzun zamandır aklımdaydı yapmak. Nihayet bugün iç bakla alabildim ve hemen koyuldum fava yapmaya...O kadar çok canım istemiş ki yemeye doyamadım :) Bir de minik konserve enginarlarım vardı. Favalı enginar denedim. Sonuç süperdi :)

Fava

Malzemeler:

2 su bardağı ayıklanmış kuru iç bakla
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet kesme şeker
1.5-2 kahve fincanı zeytinyağ
dereotu
tuz

üzeri için:
dereotu
limon suyu
zeytinyağ

Yapılışı:

Kuru baklaları yıkayın. Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyun ve iyice yumuşayana kadar haşlayın. Dikkat edin altı tutmasın, arada bir karıştırın suyu azalırsa azar azar sıcak su ekleyin. Sonuçta piştiğinde sulu olmaması gerekiyor, lapa kıvamında olması lazım. Baklaları ateşten aldıktan sonra zeytinyağ ve tuzunu ekleyin. Blenderdan pürüzsüz bir kıvam olana kadar geçirin. Üzerine ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Kaşıkla iyice karıştırın. Geniş kare ya da dikdörtgen bir kabı sudan geçirin. Favayı düzgünce yayın. Üzerini streç filmle kaplayıp soğuması için buzdolabına kaldırın.
Buzdolabından çıkardıktan sonra üzerine limon suyu ve zeytinyağ gezdirin. Dereotuyla süsleyin.

Enginar

Malzemeler:

8 adet minik konserve enginar
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 adet limon
tuz

Yapılışı:

Bir tencereye zeytinyağı koyun. Üzerine minik minik doğranmış kuru soğanı ve unu ekleyin. Soğanların rengi değişene kadar kavurun. Üzerine 2 parmak kadar su ekleyin. Kaynamaya bırakın. 10 dk sonra yıkanmış konserve enginarları tencereye yerleştirin. Limon suyunu üzerine gezdirin, tuzunu ekleyin. Enginarlar iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin (Yaklaşık 30 dk). Enginarlar piştikten sonra buzdolabında soğumaya bırakın.

Afiyet olsun!


21.05.2008

Sürpriz Pasta :)

Sevgili kayınvalidemin doğumgünü için pasta yaptırma fikri aklıma geldiğinde hiç düşünmeden Feyza ve Nilay'a mail attım. Birkaç hafta süren mail trafiğinden ve fikir alışverişinden sonra ortaya bu muhteşem pasta çıktı. Pastanın en güzel yanı kayınvalideme özel olmasıydı. Kendisinin de çok hoşuna gitti :) Pastadan tadamadım ama görüntüsü bile bana yetti. Tadı da çok güzelmiş ayrıca onu da sordum. Ellerinize sağlık kızlar.

Tesadüf bu ki kayınvalidemle benim doğumgünlerimiz aynı gün. Geçen hafta webcamde bu pasta eşliğinde doğumgünü kutlaması yaptık. Mumları üfleyip, pastayı kestik. Çok güzel oldu. Birlikte kutlayacağımız daha nice doğumgünlerine...

Bu arada geçen hafta ben 30 oldum!!! Hala şoku atlamadım :))

19.05.2008

Haşhaşlı Mercimekli Börek

Buralara da bahar geldi. Bahar havası çarpar insana ve ben de bunu bilir ve hep dikkat ederim. Ama bu sefer maalesef bahar bana da çarptı. İki haftadır hastaydım ancak kendime gelebildim. Sağlık gibisi yok, ama nedense hep kaybedince anlıyor insan değerini...Herkese sağlıklı günler diliyorum :)

Bu börek çok lezzetli ve doyurucu oluyor. Değişik bir börek denemek isterseniz tavsiye ederim. Bu arada artık bütün böreklerimi sodayla yapıyorum. Çıtır çıtır oluyorlar :)

Malzemeler:

3 adet yufka

iç malzemesi:


1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pulbiber

ara malzemesi:
1.5 kahve fincanı zeytinyağ
1 şişe soda
4 yemek kaşığı haşhaş

Yapılışı:

İç malzemesi için zeytinyağı bir tavaya koyun, üzerine ince kıyılmış soğanı koyun, biraz kavurun. Domates salçasını ekleyin kavurmaya devam edin. Üzerine haşlanmış mercimekleri ekleyin. Baharatları da ekleyin. 2-3 dk çevirerek kavurun. Malzemeyi kenara alın. Yufkaların arasına sürmek için bir kapta zeytinyağ, soda ve haşhaşlı sosu hazırlayın. Yufkaları üstüste yayın. 8e bölün. Toplam 24 adet üçgen elde edin. Bir üçgeni yayın. Üzerine sostan sürün, 2. üçgeni de üzerine yayın tekrar sostan sürün. İç malzemeyi koyun ve geniş sigara böreği sarar gibi sarın. Dinlenmesi için buzdolabına kaldırın. En az 2 saat dinlendirin. Pişirmeden önce üzerine haşhaş ve zeytinyağ karışımı sürün. 200 Cde üzeri kızarana kadar pişirin.