31.10.2008

Şeker Hamuru YE #38


Şeker Hamuru YE #38' e ev sahipliğini sevgili Ayşe yapıyor. Kendisine etkinlikte kolay gelsin diyorum.

Ben de etkinlik için kurabiye süsledim. İnsanın hayal dünyasını oldukça zorlayan birşey süsleme yapmak. Sanırım bir daha da şeker hamuru ile uğraşmam :)

Şeker hamuru için Ayşe' nin Marshmallowlu Şeker Hamuru tarifini kullandım. Oldukça basit oldu. Kurabiye tarifini ise Peggy Porschen'in ''En güzel pasta ve kurabiyelerim'' kitabından aldım. Kitabın içinden birbirinden güzel süslenmiş pastalar, kurabiyeler var. Hayran olmamak elde değil.

Kurabiye için

Malzemeler:

200 gr yumuşak tereyağ
200 gr toz şeker (üzerini şeker hamuru kaplayacaksanız şeker miktarını yarıya indirebilirsiniz)
1 yumurta 400 gr un
vanilya aroması (isteğe bağlı)

Yapılışı:
Yumuşak tereyağ, şeker ve vanilya aromasını bir kaba alın. Mikserin düşük ayarıyla çok köpürtmeden çırpın. Üzerine çırpılmış yumurtayı ekleyin. Unu da ekleyin ve hamur toparlanan kadar yoğurun. Hamuru top haline getirin ve streç filme sararak 1 saat buzdolabında bekletin.
Buzdolabından çıkardıktan sonra hamuru 5 mm kalınlığında açın ve kalıplarla kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış fırında 180 C de 6- 10 dk pişirin. Kenarları hafif kızarmaya başlayınca fırından çıkarın.

Afiyet olsun!

28.10.2008

Yasak Kalkmış :)

Ben yasaktan etkilenmemiş olsam da yine de çok sinirlerim bozulmuştu. Ama şimdi yasak kalkmış. Çok sevindim. Herkese geçmiş olsun arkadaşlar :)

26.10.2008

Kınıyorum!!!

Okudum ki dünden itibaren blogger'a yasak konmuş Türkiye'den ulaşım engellenmiş. Doğru dürüst bir açıklama da yok. Bir kaç kendini bilmez insan yüzünden neden bütün blogger yasaklanıyor bunu da anlamış değilim.

Bu yasağın bir an önce kaldırılmasını umuyor ve bu uygulamayı şiddetle kınıyorum!!!

24.10.2008

İslim Kebabı


Uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti islim kebabı. Yapalı biraz zaman geçti aslında arşivde bekliyordu. Yapması biraz uğraştırıyor fakat tadı çok güzel bir yemek. Misafirlere sunmak için de güzel bir seçim bence. Ben patlıcanları kızartırken teflon tava ve çok az zeytinyağ kullanıyorum. Kesinlikle yağın içinde yüzdürmüyorum yani. Bana o şekilde kızartılmış patlıcanlar çok ağır geliyor. Karnıyarık yaparken de yine aynı şekilde tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağ koyup patlıcanları öyle kızartıyorum.

Malzemeler:


4 adet patlıcan
kızartmak için çok az sıvı yağ

İç malzemesi:

500 gr kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
3-4 adet çarliston biber
2 adet orta boy domates
3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz, karabiber, kekik

Sos için:
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına ince ince kıyın. Tuzlu suda 10 dk. bekletin. Patlıcanları yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın. Teflon tavaya çok az zeytinyağ koyun (1 yemek kaşığı kadar). Patlıcanları arkalı önlü kızartın. Tavayı her doldurduğunuzda yine zeytinyağı koyun. Bütün patlıcanlar bitene kadar tekrarlayın. İçi malzemesi için tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı alın küçük doğranmış kurusoğanları ve biberleri ekleyin. Biraz kavurun. Üzerine tavla zarı büyüklüğünde doğranmış eti de ekleyin. Et renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine minik minik doğranmış soyulmuş domates de ekleyin. Biraz daha pişirin. En son baharatlarını atın. Altını kapatın.

Kebaplarımızı yapmak için küçük bir kaseyi alın. 2 dilim kızarmış patlıcanı çapraz şekilde kaseyi yerleştirin (kenarları kaseden taşacak). İç malzemeden koyun. Dışarı sarkan patlıcanları üzerine kapatın. Üzerine bir kürdan saplayın. Bir adet cherry domates yerleştirin. Bütün patlıcanlar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Patlıcanları hafif yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Üzerine domates salçası ve suyla hazırlamış olduğunuz sosu gezdirin. 200 C de 30 dk pişirin.

Afiyet olsun.

23.10.2008

Uluslararası Arkadaşlık Ödülü

Bu güzel ödül için sevgili Aysel' e çok teşekkür ediyorum :)

Ben de bu ödülü bütün blog arkadaşlarıma gönderiyorum. Herkese sevgiler.

17.10.2008

Supangle


Bu supangle tarifini tarif defterinden Coşkun Usta'ya ait bir tarifi kendime göre değiştirerek uyguladım. Tadı, kıvamı tam benim zevkime göre bir tarif ortaya çıktı. Bir kaç kez yaptım sonuç hep aynı. Yerken gözlerimi kapatıp kendimden geçtiğim bir tatlı :) Eğer siz de denerseniz umarım beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Bu arada tariflerimdeki ölçüleri genelde gramla veriyorum. Bardak ölçülerini de vermeye çalışıyorum ama bence bir mutfakta küçük bir mutfak tartısı şart. Hele de tatlı, kek, kurabiye yapmak istiyorsak. Ben o kadar alıştım ve o kadar çok kullanıyorum ki, tartısız bir mutfak düşünemiyorum. Eğer tartınız yoksa bir tane edinmekte fayda var, eminim siz de alışınca onsuz yapamayacaksınız :)

Malzemeler:

1 lt süt
140 gr toz şeker (yaklaşık 12 yemek kaşığı)
100 gr un (yaklaşık 10 yemek kaşığı hafif tepeleme)
40 gr kakao ( yaklaşık 10 yemek kaşığı hafif tepeleme)
200 ml çırpılmış sıvı krema
100 gr bitter çikolata

Yapılışı:

Süt, toz şeker, un ve kakaoyu bir tencereye alın. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın, içine bitter çikolatayı ekleyin ve karıştırarak eritin. Tencereyi soğuk su dolu bir kaba yerleştirin ve karıştırarak soğutun. Soğumasına yakın içine çırpılmış sıvı kremayı ekleyin. Güzelce karıştırın. Kaselere bölüştürün. Buzdolabına kaldırın. İyice soğuduktan sonra servis yapın.

Not: İsteğe göre kaselerin altına kek parçası, kedidili biskuvi vs. yerleştirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

14.10.2008

Visulog Görsel DNA Testi

Ben de nihayet sobelendim. Meğer için için özenirmişim sobelenmeye de haberim yokmuş :) Sevgili Aslı beni sobelemiş. Teşekkür ederim Aslıcım. Çok eğlendim bu testi yaparken. Sonuçları okurken de gülmekten kendimi alamadım...Şöyle ki...

Ruh hali: ''Sofistike''


Evet tam bir yemek aşığım kesinlikle doğru. Uçsuz bucaksız tabiat manzaralarını çok severim, kendimi yeniden doğmuş gibi hissederim, çok dinlenirim. Doğayı çok severim. Evet doğada dolaşmayı müze dolaşmaya kesinlikle tercih ederim :)

Eğlence: ''Firari''

Evet benim için tatil dinlenmek, sevdiklerimle vakit geçirmek demek. Arada sırada yalnız vakit geçirmeyi de severim. Güneş ve hayatın yavaş akması da tam bana göre :) Ayy bu da tuttu işte. Sanırım bu seneki tatilimizi neden sevdiğimi daha iyi anladım. (En kısa zamanda da gezimizi anlatacağım sizlere)

Alışkanlıklar: ''Alışkanlık yaratığı''

İşte en çok güldüğüm bölüm. Eşim de okuyunca ''Evet işte tam sen'' dedi :) Eveett asla yeteri kadar dinlenemiyorum, doğru. Ama sorun bir neden diye. Çünkü asla erken yatmayı beceremiyorum, hep oyanalanacak birşeyler buluyorum ve saati gecenin bir yarısı yapıyorum. Eee tabi o kadar geç yatınca da sabahları sürünerek yataktan kalkmak zorunda kalıyorum. Sonuçta da iyi dinlenememiş oluyorum tabii :)

Eveett gelelim diğer (kötü) alışkanlıklarıma... Ya çok meşgulüm (genelde bilgisayar başında), ya çok miskin (TV karşısında koltukta), belki de biraz tembel (valla bu havalar yaptı beni böyle). Her durumda da uyuklamak en iyi arkadaşım, bazen de en kötü düşmanım. (Evet bazen uzun uzun uyurum sonra da neden bu kadar uyudum diye sinir olurum kendime) Boğa burcuyum napalım :)

Kafeinsiz yapamam bu da doğru. Sabah uyanmak için mutlaka kahve içmem gerekir yoksa suratım beş karış gezerim ortalıkta...Güzel bir kahve içtikten sonra da çok rahatlarım kendime gelirim...

Bu bölümde böylece özeleştirimi de yapmış oldum. Sanırım gerçekten de en kötü diyebileceğim huylarım bunlar. Hepsi de bir arada bu kadar mı çıkar yani. Kendime yine sinir oldum şimdi ben ama ümidimi yitirmedim, değişirim belki bir gün :)

Aşk: ''Aşk böceği''

Aile benim için çok önemli ve kutsaldır. Ev ortamını da çok severim. Koltukta oturup, mısır patlağımızı yiyerek film izlemekten daha güzel ne olabilir? Bu da tutmuş işte :)

Sonuçlar böyle... Bu test beni çok eğlendirdi. Eğer sobelenmedilerse ben de sevgili Tijen, Aysel ve Özlem'i sobeliyorum.

8.10.2008

Tavada Pratik Pizza


Dün sevgili Funda´nın bloğunda tavada pizzayı görünce aklıma düştü bu tarif. Tavada pizza nasıl olur acaba diye çok merak ettim ve bu akşam denedim. Sonuç gerçekten de şahaneydi : ) Bu tarifi favorilerim arasına aldım bile. Teşekkürler Fundacım.

Malzemeler:

Hamur için:

1 adet yumurta
1 türk kahvesi fincanı yoğurt
3 türk kahvesi fincanı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı zeytinyağ
biraz tuz

Üst malzemesi için:

Ben biber, salam ve mısır kullandım. İstediğiniz herşeyi kullanabilirsiniz. Sos olarak ben ketçap değil de hazır domates püresi kullandım. Peynir olarak da rendelenmiş mozarella kullandım. Kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

Yumurtayı çatalla çırpın diğer hamur malzemelerini ekleyin ve karıştırın. Hamurun kıvamı biraz yapışkan oluyor. Bir kaşık yardımıyla hafif yağladığınız teflon tavaya alın ve tavaya iyice yayın. Üzerini kaplayacak kadar domates püresi yayın, biraz tuz, karabiber ve kekik atın. Üstüne istediğiniz malzemeyi yerleştirin. En üste peyniri yayın. Kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Bu pizza çok çabuk pişiyor. Bir çatal yardımıyla altını kontrol edin. Altı pişince ateşten alın. Pişmesi 10 dk filan sürüyor. Pratik ve pek nefis pizzanız hazır :)

Afiyet olsun!

4.10.2008

Ev yapımı Mantı

İlk mantı denemem başarılı oldu. Artık hamurun hiç bir çeşidi korkutmuyor beni. Mayalı, mayasız her çeşit hamur itinayla açılır :)

Hamuru ben açtım. Eşimle birlikte kapattık :) Yapması uzun yemesi kısa sürdü. Ama emeklerimize değdi doğrusu. Hmmm ev yapımı mantı gibisi yok :)

Malzemeler:

Hamur için:

Kullandığım su bardağı = 240 ml = 1 cup

3 su bardağı un (420 gr)
1 yumurta
200 ml ılık su
1 tatlı kaşığı tuz

İç için:

300 gr orta yağlı kıyma
1 adet küçük kuru soğan
tuz, karabiber

Domatesli sos için:

2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
pul biber, nane

Yapılışı:

Hamur için unu bir kaba alın, ortasına çukur açın içine yumurtayı kırın. Tuzu ekleyin. Yavaş yavaş suyu ekleyin. Ele yapışmayan ve çok yumuşak olmayan bir hamur olacak. Hamur iyice toparlanana ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Üzerine bir bez örtün ve dinlenmesi için kenara alın. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın. Soğanı ince rendeleyin (ben rondodan geçirdim), kıyma ve baharatları ekleyin ve yoğurun.

Hamuru 3 parçaya bölün. Unlanmış tezgahta yufkadan biraz kalın olacak şekilde açın. Çok kalın olmasın. Hamuru bıçakla küçük karelere bölün (1 -1.5 cm). Her karenin ortasına kıymalı içten nohut büyüklüğünde yerleştirin. Kareleri karşılıklı köşeleri buluşacak şekilde kapatın. Unlanmış tepsiye dizin.

Mantıları pişirmek için bir tencerede suyu kaynatın. İçince tuz ve çok az zeytinyağ koyun. Mantıları ekleyin. Hamur yumuşayana kadar pişirin. Mantı çok çabuk pişiyor. Ben sanırım 10 dk. kadar pişirdim.

Mantı pişerken üstü için sosu hazırlayın. Bir tavaya zeytinyağ ve salçayı alın. Biraz kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyin. Göz göz olunca ateşten alın.

Mantıları süzün ama suyunun birazı dibinde kalsın. Bir porsiyonu tabağa alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Üzerine domatesli sosu gezdirin. En üste de pul biber ve naneyi serpin. Mis gibi ev yapımı mantınızı afiyetle yiyin.