30.01.2009

Limonlu Peynirli Çörek




Bu nefis ve kolay poğaça tarifinin orijinali Emine Beder'e ait. Benim elimde tabii ki biraz değişikliğe uğradı. İlk olarak orijinal tarifteki margarin sıvı yağa çevrildi. Dereotu yerine ben maydanoz kullanmayı tercih ettim. Sonuçta şimdiye kadar yapmış olduğum mayasız poğaçaların en güzeli diyebilirim. Bu poğaçayı ikinci yapışım. İlk yaptığımda kullandığım beyaz peynir daha sertti ve poğaçaların görüntüsü çok daha güzeldi. Bu sefer peynirim yumuşak olduğundan hamurun içinde eridi. Bu poğaçayı sert bir beyaz peynirle yapmanızı tavsiye ederim. O zaman peynir parçaları da görünüyor ve poğaçalar daha çok 'ye beni, ye beni' diyorlar :)


Malzemeler:



4 su bardağı un (un miktarı az gelirse bir miktar daha un ekleyebilirsiniz)
2 türk kahvesi fincanı zeytinyağ
3 türk kahvesi fincanı yoğurt
1 adet yumurta (beyazı sarısı ayrıcalak)
1/2 limonun suyu
1/2 çay kaşığı tuz (peynirin tuz oranına göre ayarlanmalı)
1 paket kabartma tozu
150 gr beyaz peynir
1/2 demet maydanoz

Yapılışı:
Öncelikle beyaz peyniri bir çatal yardımıyla ezin. Eğer peynirlerin daha iri olmasını istiyorsanız, bir bıçakla ufak ufak kesebilirsiniz. Maydanozu yıkayın ve ince ince kıyın. Hamur malzemesi için unu (önce 4 su bardağı un eleyin, hamur toparlanmazsa daha sonra bir miktar un ekleyebilirsiniz) ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın. İçine sıvıyağı, yoğurdu, limon suyunu, yumurta akını ve tuzu ekleyin. Hamuru yoğurun. Yumuşak ama ele yapışmayan, kolay toparlanan bir hamur olacak. Hamur hazır olduktan sonra kıyılmış maydanozu ve beyaz peyniri ekleyin. Hepsi karışana kadar yoğurun. Hamurdan cevizden biraz irice parçalar kopararak yuvarlak şekil verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde üzerleri kızarana kadar pişirin. Benim fırınım 20 dakikada pişirdi.

Afiyet olsun!

27.01.2009

Çikolatalı ve Havuçlu Pankek



Günlerdir elim bir türlü fotoğraf makinasına gitmediğinden, yapılan yemekler sitede yerini alamadan silinip süpürüldüler. Bugün keyifli bir şekilde yaptığım pankeklerimi fotoğraflamazsam arkamdan ağlarlardı ben de artık dayanamadım :) Tarifi, şu ana kadar beni hiç hüsrana uğratmayan çikolatalı tarifler kitabımdan uyguladım. Tarifin aslında elma vardı ama evde elma kalmadığını farkedince aklıma havuç koymak geldi. Ben tadını bu şekilde çok beğendim.

Malzemeler: (12 adet pankek için)

1 su bardağı = 1 cup = 240 ml

225 gr un ( yaklaşık 1.5 - 2 su bardağı)
1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu
50 gr toz şeker (1/4 su bardağı)
1 yumurta
20 gr eritilmiş tereyağ (yaklaşık 2 yemek kaşığı)
300 ml süt (1 + 1/4 su bardağı)
1 adet orta boy havuç (ya da elma)
50 gr rendelenmiş bitter çikolata (4-5 yemek kaşığı)

üzeri için:

hazır çikolata sos ya da benim yaptığım gibi sıvı krema ve bitter çikolatayı eriterek elde edeceğiniz sosu kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

Unu ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Üzerine şekeri ekleyin. Ortasına bir çukur açıp yumurta ve eritilmiş tereyağı ekleyin. Yavaş yavaş sütü ekleyerek kıvama gelene kadar karıştırın. Kekten biraz daha sıvı bir kıvamda olacak. (Kıvamı ayarlamak için biraz süt ya da un ekleyebilirsiniz). Üzerine rendenin ince tarafıyla rendelenmiş havucu ve rende çikolatayı ekleyin. Hafif yağlanmış teflon tavayı ısıtın ve bir pankek için 2-3 yemek kaşığı kadar hamuru tavaya yuvarlak olacak şekilde yerleştirin. Pankeklerinizi orta ateşte çevirerek pişirin. Üzerine sıcak çikolata sosu dökerek servis yapın.

Afiyet olsun!

20.01.2009

Tatil bitti!






Taptaze bir gözleme, sıcacık bir çay ve güzel sohbetli bir ortamdan daha güzel ne olabilir?

Tatilimizin Bursa bölümünde bir pazar günü Cumalıkızık köyü'nü ziyaret ettik. Hava çok soğuk ve yağışlı olduğundan çok da oyalanmadan kendimizi evlerden birine attık. Gözlemelerimizi yiyip, çaylarımızı içip sobayla ısınan odanın keyfini çıkardık. Cumalıkızık köyüne bir de yazın gidip bahçede köy kahvaltısı keyfi yapmak lazım...

Bu aralar bitirme sınavlarıma çalışmak için evdeyim. İşten izin aldım evde çalışayım diye. Artık bu 3. diplomamı da alınca üniversite hayatıma bir son vermeyi düşünüyorum! Hesapladım da tam 11 senedir öğrenciyim ben! Yeter diyorum kendime :) Artık adam gibi bir iş bulup çalışmanın zamanı geldi de geçiyor bile... Peki neden şimdiye kadar çalışmadım daha doğrusu çalışamadım? Buralarda yaşamak göründüğü kadar da kolay olmuyor bazen. Derler ya başıma gelenler pişmiş tavuğun başına gelmez. İşte aynen bu durumu yaşadım ben. Nedense iş konusunda hep yanlış insanlar, yanlış mekanlar beni buldu ya da ben onları buldum. Ama içimde bir yerlerde hala ümidim var, biliyorum benim de yüzüm bir gün gülecek :)

Bu şarkı ne zaman ümitsizliğe kapılsam imdadıma yetişen bir şarkı...İlaç gibi geliyor bana.

Sezen Aksu - Yüzünü Dökme Küçük Kız

Bugün bir de Deniz Seki' nin Sahici şarkısına taktım. 50 kere dinledim herhalde. Çok güzel söylemiş. Albümün diğer parçalarını da beğendim. İlk fırsatta albümünü almak için Türk Kitabevinin yolunu tutacağım.

Bir de Türkiye'deyken Issız Adam' a gidemediğim için çok üzülüyorum. Ne yapıp edip gitmeliydim ama olmadı ne yazık ki.  Film buraya gelir mi bilmiyorum ama DVDsini dört gözle bekliyorum. Türkiye'den bir sürü DVD aldık haftasonları sırasıyla izliyoruz. Ademin Trenleri'ni izlemeye başladığımda pek de bir beklentim yoktu açıkcası (itiraf ediyorum Cem Özer fanatiği değilim). Ama gerçekten de güzel bir filmmiş. Özellikte son sahnede Cem Özer ve Nurgül Yeşilçay'ın oyunculukları beni çok etkiledi. O... çocukları'nı da geçen hafta izledik. Onu da beğendik. Tavsiye olunur :) Aaa bu arada değinmeden geçemeyeceğim Türkiye'deyken Osmanlı Cumhuriyeti' ne gitmek gibi bir hata yaptık. Tek başıma olsam kesinlikle seçip gideceğim bir film de değildi zaten. Tahminlerim tabii ki doğru çıktı. Nasıl kötü bir filmdi o?

Önümüzdeki günlerde daha sık evde olacağım için ve tabii ki ders çalışmaktan sıkılacağım ve kendimi mutfağa atacağım için tahmin ediyorum ki birkaç yeni tarif deneyip siteye ekleyebilirim. Farkındayım son zamanlarda iyice ihmal ettim siteyi. En kısa zamanda arayı kapatacağım inşallah :)