10.02.2009

Ekmek makinası sorunları!

Sabaha karşı 6 suları. Beynim ders çalışmaktan sulanmış durumda. Yine herşeyi son güne bırakıp, sıkıştım tabii ki.  Nedense böyle son anda çalışınca beynim daha iyi alıyor herşeyi! İnsanoğlu hakikaten değişmiyor ben hep böyleydim ve sınavlarımı da hep bu şekilde, iyi notları da alarak geçtim.  Bakalım bu sefer nasıl olacak? Şuan herşey çorba oldu kafamda! Daha sınava 8 saat var. Neler sığdırırım ben o 8 saate :) Ama artık bu son olsun. Bundan sonra okul filan yok!

Çok alakasız olacak ama aklıma gelmişken sorayım belki bileniniz ya da benimle aynı sorunu yaşayanınız vardır.  Sorunum ekmek makinam. Uzun zamandır kullanmıyordum kendisini. Süper ekmekler yapıyordu makinam zamanında. Tekrar kullanmaya başladım ama tariflerimi daha önceki tariflerle birebir yapmama rağmen ekmeklerim pişerken çöküyor. Mayalanırken bir güzel kabarıyor pişmeye başlayınca boomm diye çöküyor, tabii benim moral de aynen yerlerde. Kullanma kılavuzunda okuduğum kadarıyla hava durumu filan etkiliyormuş ekmek sonuçlarını.  Nemli havalarda su miktarını azaltın diyordu. Bugünkü ekmeğimde öyle yaptım. Ekmeğim çökmedi evet ama taa o ilk başlarda yaptığım ekmekler gibi de kabarmadı. Nedir bunun çözümü? Bir fikri olan var mı?

1.02.2009

Çikolatalı Sufle


Bu sufle tarifini keşfettiğimden beri 3. kez yaptım. Dışarıda yediğimiz suflelerden çok daha hafif bir tadı var. Ben yerken kriz geçiriyorum, bitmesin diye ne kadar yavaş yesem de tadına doyamadan bitiveriyor ne yazık ki :) Tarif sevgili pastacı Burcu'dan. Orijinal tarife ulaşmak isterseniz burada. Ben tarifte ufak bir değişiklik yaparak yumurta sayısını yarıya indirdim. Sonuçtan bu şekilde çok memnun kaldım. Bu tarifi kesinlikle denemenizi öneriyorum. Nefis bir tadı var bu suflenin. Sevgili Burcu'ya tarif için tekrar teşekkür ediyorum :)


Sufle sönmeden fotoğraf çekeyim derken  makinamın objektifini de pudra şekeri yaptım. Neyse ki ucuz atlattım. Bu arada sufle fırından çıkınca hemen söner, onun için fırından çıkar çıkmaz servis etmek gerekiyor. İnternette dolaşırken sufleyle ilgili ünlü bir de cümleye rastladım, çok hoşuma gitti. 'Sufle misafiri değil, misafir sufleyi bekler' demiş zamanında birileri. Aklınızın bir köşesinde bulunsun :)



Malzemeler : ( 4 kişilik )


30 gr tereyağı
2 çorba kaşığı un
250 ml süt
200 gr  bitter çikolata (ben %60 oranında kakao olanından kullandım)
2 yumurta sarısı (çırpılmış)
2 yumurta beyazı

Üzeri için:



sıvı krema
pudra şekeri


Yapılışı:


Öncelikle yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Beyazlarını bir fiske tuz ile mikserin hızlı devriyle kar haline gelip katılaşana kadar çırpın. Bir kenarda bekletin. Bir tencereye tereyağı alın, eritin. Üzerine unu koyun ve un kokusu çıkıp rengi hafif pembeleşene kadar kavurun. Üzerine sütü ilave edin. Sürekli karıştırarak pişirin. Koyu kıvamlı bir karışım elde edeceksiniz. Tencereyi ocaktan alın, üzerine parçaladığınız bitter çikolataları ekleyerek, hızlı hızlı karıştırın ve çikolataların erimesini sağlayın. Daha sonra karıştırmaya devam ederek çırpılmış yumurta sarılarını da ekleyin. İyice karıştırın. En son çırpmış olduğunuz yumurta aklarını 2 - 3 seferde ekleyin. Karıştırırken tahta kaşık kullanın ve akların sönmemesi için yavaş ve dikkatlice karıştırın. Karışımı yağlanmış ve pudra şekeri serpilmiş sufle kaplarına bölüştürün. Önceden ısıtılmış fırında 180 - 190 Cde 12-13 dk. pişirin. (Orijinal tarifte 210 C de 15 dk verilmiş fakat benim fırınım çok çabuk pişirdiğinden ısıyı kendime göre değiştirdim).


Fırından çıkar çıkmaz servis yapın. Üzerine sıvı krema ve isterseniz pudra şekeri dökerek yiyin.


Afiyet olsun!