30.04.2009

Düdüklüde Zeytinyağlı Taze Fasülye


 Sağlıklı beslenmeye devam...


Herkesin bildiği bir tarif ama belki düdüklü tencerede denemek isteyenler de olur diyerek yazıyorum. Düdüklü tenceremi çok seviyorum demiş miydim daha önce? :)


Malzemeler:



1/2 kg taze fasülye
1 adet iri kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet iri domates
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 türk kahvesi fincanı su

Yapılışı:


Fasülyeleri yıkayıp ayıklayın. İstediğiniz boyutta doğrayın. Kuru soğan ve sarımsakları soyup yemeklik doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun, küp küp kesin . Geri kalan malzemelerle birlikte hepsini düdüklü tencereye koyun. Düdük ötüp ocağın altını kıstıktan sonra 8 dk. pişirin. Sıcak ya da soğuk servis yapılabilir.


Afiyet olsun!


Not: Düdüklü tencerenin markasına göre pişirme süresi değişebilir. Benim tencerem Fissler Vitavit.

29.04.2009

Limonlu Kek



Bu sabah kahvaltım bir dilim kek ve sütlü kahveden oluşuyordu. Hem diyet olsun, hem kek olsun. İnsan başka ne ister? Bu beslenme şekline (rejim demiyorum artık) kafayı takmış durumdayım ve sanırım bu sonuna kadar da bu şekilde devam edecek. Böylece kendi kendimi de motive etmiş oluyorum :)

Malzemeler:


4 yumurta
200 gr toz şeker (1 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
75 ml zeytinyağ (5 yemek kaşığı)
1 su bardağı yoğurt
1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
1 paket vanilya
270 gr un (2.5 su bardağı kadar)
1 tatlı kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

Yumurta, toz şeker, vanilya ve limon kabuğunu toz şeker iyice eriyip yumurtalar beyazlaşana kadar çırpın. Üzerine yoğurt ve sıvı yağı ekleyin, karıştın. Unu eleyin, kabartma tozunu ekleyin, karbonatı da ekleyin ve üzerine limon suyunu sıkarak karbonatı köpürtün. Hepsini tahta bir kaşıkla karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına  dökün. 180 Cde önceden ısıtılmış fırında pişirin. Benim fırınım 25 dk.da pişirdi.

28.04.2009

Bir hafta nasıl geçti anlamadım...

Bugün diyetimde bir haftayı tamamlıyorum. Nasıl geçti hiç anlamadım. Ne bir açlık krizi, ne de çikolata krizi yaşadım. Her gün düzenli yürüyüşe gidiyorum ve artık asansör kullanmıyorum. Her sabah kalktığımda biraz daha incelmiş olduğumu görüp çok mutlu oluyorum :) Kesinlikle tartılmıyorum ve Mehtap'ın verdiği listenin dışına çıkmıyorum. Sevgili Mehtap'ın verdiği moral ve güçle çok insanın doğru beslenmeyi öğreneceğine ve yaza incecik gireceğine çok eminim :)

25.04.2009

Ara öğün için öneri


Sevgili Mehtap'ın vermiş olduğu listeye uyarak 3. günümü de bitirdim. Bu rejimi çok sevdim. Ara öğünler olduğu için hiç acıkma olmuyor. Ayrıca hergün düzenli yürüyüşe gidiyorum. Bugün yasak olduğunu bile bile merakımdan tartıldım, sonuç ümit verici :) Ama bundan sonra meraktan çatlasam da 15. günün sonuna kadar tartılmayacağım.


İşte size ara öğün için bir öneri. Bir elmayı soyup küçük parçalara bölüyoruz. Üzerine 4-5 yemek kaşığı kadar yoğurt ekliyoruz. Yoğurdun ekşi olmaması lazım, süt tadı baskın yoğurt olursa daha güzel oluyor. Üzerine de bol tarçın. Nefis ara öğününüz hazır. Afiyet olsun! Rejime devam :)


 

22.04.2009

Zayıflamaya var mısınız?



Pizza tarifinin üzerine yapılabilecek en güzel şeyi yapıyorum! 'Zayıflamaya ben de varım diyorum' :)

Eğer ben de zayıflamak istiyorum, hem de sağlıklı bir şekilde, açlık krizlerine girmeden, sakin sakin yapayım bu işi diyorsanız elinizi çabuk tutun. Sevgili doktorumuz Mehtap'ın bu projesinde siz de yer alın. Delfina'ya kaydınızı yaptırın sonra gelsin sağlıklı beslenme, gitsin kilolar :) Ben de geç haberdar olduğum için birbuçuk hafta geç başlıyorum ama ne yapalım geç olsun güç olmasın. Sevgili Mehtap bloğunda yapılması gerekenleri öyle güzel anlatmış ki okuyunca eminim siz de motive olacaksınız. Aynen benim gibi.

Hepimize kolay gelsin ve başarılar :)

3.04.2009

Tam Buğday Unlu Pizza Hamuru



Dün akşam canımız pizza istedi. Ben de biraz araştırdıktan sonra aklıma uygun bir tarif buldum. Karar verdim girdim mutfağa, açtım dolabı bir de ne görsem beyaz unum çok az kalmış! Eee ne yani pizza yapmaktan vaz mı geçeceğim şimdi? ''Hayatta olmaz'' dedim! Kısa bir kararsızlıktan sonra hamura tam buğday unu da eklemeye karar verdim. Nasıl olur diye de endişelenmedim değil ama sonuç bana göre sadece beyaz unla yapılan pizza hamurundan çok daha lezzetli ve hafifti. Lakin koskaca tepsi neredeyse bitti. Bu da bugüne kalan ufak parça, tabii dün akşamdan kaldığı için pek de taze görünmüyor. Ama hamur hakkında fikir verir diyerek fotoğrafı da ekledim. Benim pizzam biraz kalın oldu daha ince olmasını isterseniz daha büyük bir tepsi kullanabilirsiniz. Zaten çok kolay bir hamur olduğundan hafif yağladığınız elinizle hiç zorlanmadan tepsiye yayabilirsiniz.

Malzemeler:

200-220 ml ılık su
200 gr beyaz un
200 gr tam buğday unu
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:

Geniş bir kaba unları eleyin. Tuzu, şeker ve mayayı ekleyin. Ortasını havuz  gibi açın. İçine ılık suyu ve zeytinyağı ekleyin. Hamuru yoğurun. Ele yapışmayan ve kolay toplanan bir hamur olacak. Kıvamını ayarlamak için biraz su ya da un ekleyebilirsiniz. Hamurun üzerini örtün. 30 dk dinlendirin. 30 dk sonunda tekrar yoğurun. Yaklaşık 30x40 cm ebatlarında bir tepsiye yerleştirin. Üzerine domates sosu ve istediğiniz malzemeleri yayın. 200 Cde 20-25 dk pişirin.

Afiyet olsun!

1.04.2009

Naneli Zeytinyağlı Kabak (Düdüklü Tencerede)




Düdüklü tenceremi çok seviyorum. Hem çok pratik, hem de pişen yemekler daha lezzetli oluyor. Dün 8 dk. da zeytinyağlı taze fasülye yapmıştım. Bugün de 2 dk. da kabak yemeği :)




Malzemeler:



1 kg kabak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet iri kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
birkaç dal taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
yarım limonun suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Kabakları soyun, yarım ay şeklinde bir parmak kalınlığında doğrayın. Kuru soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Naneyi yıkayıp ince ince kıyın. Kabakları, soğan ve sarımsakları, domatesleri, salçayı, naneyi, zeytinyağ ve tuzu düdüklü tencereye koyun. Kapağını kapatın. Sebze ayarına getirin. Düdüğü ötüp altını kıstıktan sonra 2 dk pişirin. İsteğe göre üzerine limon sıkarak servis yapın.

Not: Düdüklü tencerenin markasına göre pişirme süresi değişebilir. Benim tenceremin markası Fissler modeli Vitavit, sebze yemeklerini 2-2.5 dk.da pişiriyor.

Ben geldim :)

Nihayet brownie tarifimi ekleyebildim! Son günlerim biraz yoğun geçiyor. Sınavlar, iş, ev derken sitemi çok ihmal ettim. Ama artık baharla birlikte benim de keyfim yerine geliyor :)

Neredeyse son bir haftadır sitem kapalıydı. Arayıp sorunun ne olduğunu sorunca oldukça şaşırdım. Okuyucu trafiğinden dolayı kapasitem dolmuş! Kapasitem az da değil aslında. Böyle bir sebep beni çok şaşırttı ve tabii çok da sevindirdi :) Ayrıca fotoğrafların boyutlarını küçültmem de önerildi. Bu da etkiliyormuş tabii. Zaman bulup elden geçirmem gerekiyor bir ara. Ama önce yeni bir bilgisayar almam şart! Benimki artık gerçekten can çekişiyor. 6 senelik emektar laptopum benim, kızmıyorum artık ona. Napalım kapasitesi bu kadar yazık ona diyorum :) Geçenlerde gözüm döndü ve kendisini ciddi ciddi yumrukladım ama o gün bugündür kendisine pek bir acıyorum, sinirlenmiyorum artık. Napsın bu kadar yapabiliyor gariban. Yeni kardeş alıcam ona çok yakında :)

Bugün çok güneşli ve güzel bir gün. Ben de bir fincan kahvemi yanıma alıp puzzleımı yapmaya devam edeyim. Bu yaptığım ilk puzzle, 1000 parçalık ve Venedik'ten bir manzara seçtim. İlk başlarda gözüm çok korkmuştu ama şimdi 1/3 i bitti sayılır. Bitince çok güzel olacak :)