11.05.2009

Düdüklüde Yeşil Çorba



Bu akşam diyetimdeki yeşil çorbamı yaptım. Çorbada koyu yeşil sebzeleri kullanmam gerektiğini biliyordum bilmesine ama aklımda bir türlü birbirine yakıştıramadım sebzeleri. En sonunda markete gittim ve yeşil ne bulduysam aldım.  Çorba için ıspanak, kabak, kereviz sapı, semizotu, dereotunu kullandım. Tadının nasıl olacağı hakkında en ufak bir fikrim yoktu, açıkçası pek fazla ümidim de yoktu. Ama çorba pişip de tattığımda çok şaşırdım. Bence harika olmuştu. Her zaman yapılıp içilebilecek çok sağlıklı bir çorba keşfetmiş oldum. Ama parça parça sebzeler gözüme pek hoş gelmediğinden içmeden önce blenderdan geçirdim. Böylece hem gözüm, hem de midem bayram etti. Bu ölçülerle en az 3 günlük çorbam hazır oldu.

Malzemeler:

3 avuç kadar ıspanak
1 adet kabak
1 demet semiz otu
1 demet dereotu
1 adet kerevizin saplarının yarısı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı esmer pirinç
deniz tuzu
3-3.5 su bardağı soğuk su (Malzemelerin yaklaşık olarak yarısına gelecek kadar)

üzeri için:
taze çekilmiş karabiber
limon suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Çorba blenderdan geçeceği için bütün sebzeleri yıkayıp iri iri kıyıp düdüklü tencereye koyun. Soğan ve sarımsağı soyup, irice doğrayın ve tencere ekleyin. Pirinç, zeytinyağ, su ve tuzu da ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdük ötüp altını kıstıktan sonra 5 dk. daha pişirin. Çorbayı blenderdan geçirin. Üzerine taze çekilmiş karabiber ve isterseniz limon suyu da ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!

Domatesli ve Mozarellalı Kabak Salatası



Bu salatayı geçen hafta yapmıştım. Çok beğenerek yedik. Uyguladığım rejim ilk iki hafta süper gitti. Ama bu hafta sonu ipin ucu biraz kaçtı. Nedenini anlamadığım bir şekilde motivasyonumda düşüş var. Cumartesi günü bir arkadaşımın taşınmasına yardım ettik. Sonundaki mangal partisinde aşırıya kaçmasam da listenin dışına çıkmış oldum. Taşınma sırasında 4 kat merdiveni kaç kez indim çıktım bilmiyorum. Bugün de 4 saatlik uzun bir yürüyüş yaptık. Umarım kaçan ipin ucunu biraz yakalayabilmişimdir! Aslında bugün de abartıp dondurma yemek istedim ama eşim beni tekrar motive edip kendime getirdi sağolsun...

Yarın yeni bir haftaya başlıyoruz. Bu hafta kesinlikle çok dikkatli olacağım. Tempolu yürüyüşleri de aksatmamalıyım, çok işe yarıyorlar çünkü. Yarın yeşil çorbamı yapmam lazım ama içine ne koyarım pek de bir fikrim yok. Bakalım, markette yeşil olarak ne bulursam atacağım sepete...

Malzemeler:

4 adet kabak
10 adet cherry domates ya da 2 adet orta boy domates
1 adet mozarella (yoksa beyaz peynir ile de deneyebilirsiniz)

Sosu için:
1 adet limonun suyu
2 kaşık zeytinyağ
tuz
fesleğen (ben kuru kullandım, tazesi daha güzel olur)
karabiber

Yapılışı:
Kabakları yıkayın ve kabak soyacağı ile soyun. İstediğiniz şekilde ve çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin. Fırını ızgara konumuna getirin ve 200 Cye ayarlayın. Kabakları yağlı kağıt serilmiş tepsiye ya da ızgaranın üzerine dizin. Ben hafif olsun diye üzerine yağ sürmedim. Rejimde değilseniz kabakların fırça ile zeytinyağ sürebilirsiniz ama bence pek de gerek yok. Kabakları fırına koyduktan 15 dk. sonra çevirip diğer tarafının da pişmesini sağlayın. Bir 15 dk da öyle pişirin. Kabakları fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Bu sırada domatesleri yıkayıp kesin. Sosu için limon suyu, zeytinyağ, tuzu karıştırın. Servis tabağına en alta kabakları sonra domatesleri en üzerine de mozarellayı yerleştirin. Sosunu dökün. En üzerine fesleğen ve taze çekilmiş karabiber serpin.

Afiyet olsun!

6.05.2009

Közlenmiş Patlıcan Salatası



Dün öğlen ton balıklı salata, akşam da sebzeli tavuk yiyince bugün sadece sebze yemeyi uygun buldum.  Benim etle çok da aram yoktur aslında, aylarca et yemesem aramam herhalde.  Ama şöyle üzerine sıcak tereyağ dökülmüş mis gibi Bursa İskenderi'ne de hayır demem hani. Neyse ki senede en fazla iki kez yaşayabiliyorum bu keyfi. Yoksa halim ne olurdu...

Bu akşam yemeğim bu fotoğraftakiler ve yanında yarım bardak ayrandan oluşuyordu. Bu nefis salatayı benim yaptığım gibi (kızarmış) ekmeğin üzerine sürüp dip sos şeklinde denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

3 adet iri patlican
3 adet iri etli kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 limonun suyu
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Yapılışı:

Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyun. (Ben fırını ızgara konumuna getirip 200 Cde 30 dk. arada bir kaç kez çevirerek közlüyorum). Közlenmiş patlıcan ve biberleri soyup küçük küçük doğrayın ve bir tabağa alın. Üzerine diğer malzemeleri ekleyin. Karıştırın ve bekletmeden servis yapın.

Afiyet olsun!

İki haftanın ardından...

Sağlıklı yaşamaya dair uyguladığım programda 2. haftamı bitiriyorum. Anladım ki çikolatasız, dondurmasız, pastasız, böreksiz de gayet güzel yaşanabiliyormuş. Anladım ki düzenli spor insanın duruşunu bile değiştiriyormuş. Tartılmak hala yasak ama kemerler en güzel gösterge :)

Bu şekilde beslenmeye devam edip bütün fazlalıklarımdan kurtulmayı amaçlıyorum. Hedefimi de yükselttim, başkaları verdiyse ben neden veremeyeyim değil mi ama?

Mehtap Hanım'ın bloğunu hala ziyaret etmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz.

3.05.2009

Rokalı Kuşkonmaz Salatası


Kuşkonmazla Almanya'da tanıştım. Bu aralar mevsimi olduğu için bol bol yiyebiliyoruz.  Sanırım kuşkonmaz Türkiye'de çok tanınmıyor. Konservesinin bulunabildiğini duydum fakat tazesini bulmak ne kadar kolay bilmiyorum. Kuşkonmazın antioksidan özelliğinin yanında daha bir çok faydası var ve kalorisi de çok düşük. 100 gramı sadece 20 kcal.


Bugün tazecik kuşkonmazları bulunca hemen aldım.


Malzemeler:



1/2 kg kuşkonmaz
1 demet roka
4 adet kırmızı turp
4 adet küçük patates
1 tutam tuz
1 tutam toz şeker
birkaç damla limon suyu

Sosu için:
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 limonun suyu
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

Kuşkonmazları sebze soyacağı ile soyun. Bir tencerede suyu kaynatın. İçine bir tutam tuz, toz şeker ve bir kaç damla limon suyu ekleyin. Kuşkonmazları ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin. Çok fazla pişirirseniz dağılırlar. Pişen kuşkanmazları süzün ve bir tabağa alın. Diğer malzemeler için patatesleri haşlayıp, soyun. İnce ince kesin. Rokayı yıkayın. Turpları doğrayın. Hepsini karıştırın. Limon, zeytinyağ, tuzdan oluşan sosu üzerine gezdirin. En üste taze çekilmiş karabiber serpin.

Afiyet olsun!

1.05.2009

Kabaklı Brokoli Salatası



Sağlıklı beslenmeye devam... Brokolili değişik bir salata denemek istedim ve  sonunda portakalağacında gördüğüm kabaklı brokoli salatasından esinlenerek kendime göre bir salata yaptım. Sonuç lezzetli ve  hafif oldu. Üzerine sonradan eklediğim taze çekilmiş karabiber ve bütün kimyonla daha da bir güzelleşti tadı.


Malzemeler:



1 küçük demet brokoli
1 adet kabak
Birkaç tane mantar (ben konserve kullandım, taze olursa daha güzel olur bence)
Birkaç tane kırmızı minik turp
Dereotu
Limon suyu
Zeytinyağ (diyette olduğumuz için 1 tatlı kaşığı koydum)
Elma Sirkesi
Tuz
Karababiber
Bütün kimyon

Yapılışı:
Brokolilerin çiçeklerini ayırıp yıkayın. Diri kalacak şekilde 5 dk. kadar haşlayın. Süzdükten hemen sonra içi buzlu su ya da soğuk su dolu bir kaba aktarın. Böylece tekrar dirileşmelerini sağlıyoruz. Kabağı soyacakla soyun ve yine soyacakla ince ince şeritler yapın.Ortasındaki çekirdekli kısmı kullanmayın. 1 dk kadar bunları da kaynatın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Diğer malzemelerle birlikte bir kaba alın. Üzerine sosunu ve baharatları dökün.

Afiyet olsun!