24.06.2009

Elmalı Diyet Pay (Yufka ile)



Sağlıklı beslenmeye çalıştığım şu günlere uygun bir tatlı tarifine rastladım internette. Tarif İtalya'dan.  Çok hafif, çok lezzetli, çok da pratik bir tatlı oldu. Tam bana uygun yani :)

Malzemeler:

1/2 yufka
2 adet elma
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı light süt
2 yemek kaşığı esmer şeker ( veya bal ya da pekmez)
1 paket vanilya (üzerine serpmek için)

Yapılışı:

Yufkayı dikdörtgen bir fırın tepsisine yayın. Kenarlarından taşarsa kesin ve yufkanın üzerine yerleştirin. Soyup ince ince dilimlediğiniz elmalı balık sırtı şeklinde yufkanın üzerine dizin. Bir kapta yumurta, şeker ve sütü çırpıp bir karışım hazırlayın. Elmaların üzerine bu karışımı eşit miktarda paylaştırın. Tepsiyi sağa sola hareket ettirerek sosun her tarafa iyice yayılmasını sağlayın. En üzerine de vanilyayı serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında 200 Cde 30 dk pişirin. İsteğe göre üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

17.06.2009

Fatuş Salatası



Bugün TV izlerken bir kanalda rastladığım bu tarifi hemen uyguladım. Hem çok pratik, hem çok lezzetli, hem de rejime uygun. Salatanın sosundaki sumak değişik bir tat katıyor, ben çok beğendim.

Bu arada son günlerde kendimi kaybetmeye başlamıştım. Kulağımın bükülmesi sonucu tekrar kendime geldim ve kaldığım yerden yola devam ediyorum :)

Malzeme miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:

Marul
Domates
Salatalık
Maydanoz
Taze nane
Beyaz peynir
Limon suyu
Zeytinyağ
Sumak
Tuz
Karabiber
Kızarmış lavaş ekmeği

Yapılışı:

Lavaş ekmeğini küçük üçgenlere bölün ve yağsız teflon tavada ya da fırında kızarana kadar pişirin. Kenara alın. Sebzeleri yıkayın ve küçük parçalara bölerek salatayı hazırlayın. Ayrı bir kapta zeytinyağ, limon suyu, sumak, karabiber ve tuzu koyulaşana kadar çatalla çırpın. Salatanın üzerine döküp, karıştırın. En üzere küp küp doğranmış beyaz peynir ve kızarmış lavaş ekmeklerini ekleyin. Afiyet olsun!

10.06.2009

Damla Sakızlı Çilekli Puding



Proteinsiz programı nedense erteleyip duruyorum. Umarım yarın başlayacağım!

Bugün hafif bir tatlı ortaya çıkarma amacıyla bir deneme yaptım. Tarifi kafamda şekillendirmiştim önceden zaten çok da basit bir tarif oldu. İçinde yağ yok. Çok az şeker var. Light süt var. Taze çilek var. Bundan daha hafifi nasıl olur bilemiyorum.

Malzemeler: (4 kisilik)

500 ml light süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 tane damla sakızı
400 gr çilek

Yapılışı:

Çilekleri yıkayıp saplarını ayıklayın. Yarısını rondodan geçirip püre haline getirin. Diğer yarısını küçük parçalara bölün. Bir tencereye sütü ve unu alın. Orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Koyulaşmaya başlayınca içine şekeri, vanilyayı ve dövülmüş damla sakızını ekleyin. Pişirmeye devam edin. En son olarak püreyi ekleyin. 2 dk. daha pişirin ve ocaktan alın. Tencereyi soğuk su dolu bir kaba yerleştirin ve puding soğuyana kadar mikserle çırpın. Soğuyunca içine doğranmış çilekleri ekleyin. Bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kaplara bölüştürün. Buzdolabında dinlendirip servis yapın.

Afiyet olsun!

7.06.2009

Fırında Soya Kıymalı Karnıyarık



Sağlıklı beslenmeye son sürat devam...

Bundan önce nasıl yaşamışım diye düşünüyorum son günlerde. Yarından itibaren 5 günlük proteinsiz beslenmeyi uygulamaya başlayacağım, bakalım neler olacak? Son zamanlarda sağlıklı tarifler vermeye dikkat ediyorum. Zaten artık pasta, börek vs. pişmiyor bizim evde.

Bugün de karnıyarık yapmaya kalkışınca bir değişiklik yaparak soya kıyması ile denemeye karar verdim. Ben patlıcanları teflon tavada yağsız kızartıyorum böylece çok hafif oluyorlar, benden söylemesi. Soya kıyması yerine normal kıyma kullanarak tarifi aynen uygulayabilirsiniz. Eğer normal kıyma ile yapmak isterseniz 250 gr. kadar kıyma yeterli gelecektir.

Malzemeler:

5 adet patlıcan
50 gr soya kıyması (yaklaşık 3/4 su bardağı)
1 adet iri kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1/2 demet maydanoz
tuz
karabiber
toz kırmızı biber

Sosu için:
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Üzeri için:
sivri biber
domates

Yapılışı:

Öncelikle patlıcanları alacalı soyup karınlarını bıçakla derince çizin. Tuzlu suda 15 dk. kadar bekletin. Tuzunun gitmesi için suyla yıkayın ve patlıcanları hafifçe sıkarak içlerindeki suyun çıkmasını sağlayın. Teflon tavayı orta ateşte ısıtın. Tavaya hiç yağ koymadan patlıcanları yumuşayana kadar çevirerek pişirin. İç malzemesi için soya kıymasını üzerinde yazıldığı gibi hazırlayıp süzün. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın. Domatesi küp küp doğrayın. 3 yemek kaşığı zeytinyağı tavaya alın. İçine soğan ve sarımsakları ekleyerek biraz kavurun. Salçaları da ekleyin kavurmaya devam edin. Üzerine soya kıyması ve domatesi de ekleyin. Baharatlarını atın. Çok az su ekleyerek 5 dk. pişirin.  Son olarak iç malzemeyi patlıcanlara doldurun. İsterseniz üzerini sivri biber ve domates ile süsleyin. Karnıyarıkları fırın kabına yerleştirin. Sosunu üzerine gezdirin. 180 Cde 30-45 dk. kadar pişirin.

Afiyet olsun!

2.06.2009

Nerede kalmıştık?

Sanmayın ki sağlıklı beslenmekten vazgeçtim. Sanmayın ki pes ettim. Son iki haftadır buralardan uzak olmam sebebiyle programın dışına çıkmış olsam da, özenip de tatmadığım bir şey eksik kalmamış olsa da, miktarları abartmadığımdan üzerine kilo bile vermiş olarak döndüm geriye! Böylece başladığımdan bugüne verdiğim kiloyla hedeflediğim yolu neredeyse yarılamış oldum :)

Ayrıca sindirim sistemimdeki düzen beni bile hayrete düşürüyor. Bebekliğimden beri çektiğim sorunlar bu beslenme şekliyle son buldu. Kendimi kuş gibi hissediyorum :)