31.07.2009

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği (Düdüklüde)



Mercimeği çok severim, sık sık da yaparım. Erişteli olarak ilk defa denedim. Sonuçtan çok memnun kaldım.

Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet iri kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı kuru nane
tuz
karabiber

Yapılışı:

Düdüklü tencereye zeytinyağı koyun, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin. Biraz kavurun. Üzerine salça ve kabukları soyulup küp küp kesilmiş domatesi de ekleyin. 2 dk. daha kavurun. Üzerine yıkanmış mercimek ve erişteyi ekleyin. 1 dk. daha kavurun. Tuz, karabiber, kırmızı biberi ve kimyonu ekleyin. Malzemelerin üzerini 2.5-3 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Düdüğü ötüp altını kıstıktan sonra 9-10 dk pişirin.  Ocaktan alınca için kuru naneyi de ekleyin.

Afiyet olsun!

Not1 : Ben yemeğin suyunu biraz fazla kaçırmıştım yemek piştikten sonra düdüklü tencerenin kapağını açıp 5 dk. daha kapaksız şekilde pişirdim. Böylece fazla su buharlaştı ve yemek sevdiğim kıvama ulaştı.

Not 2: Düdüklü tencerenin markasına göre pişirme süresi değişebilir. Benim tencerem Fissler Vitavit.

23.07.2009

Yaban Mersinli Muffin


Sanırım vermiş olduğum kilolardan dolayı şımardım. Haftalardır sağlıklı beslenme programından gayet uzak yaşıyorum diyebilirim. Vermiş olduğum kilolar hala geri gelmediler ama sinyal vermeye başladılar! Yani biliyorum ki bu hızla gidersem ve havaların soğumasıyla yine tembelliğe başlayıp hareketsiz kalırsam, bir kısmına veda ettiğim fazlalıklarım birer birer jet hızıyla gelip yapışacaklar üzerime. Bu haftasonu misafirlerimi de atlattıktan sonra programa en baştan başlayacağım. Verilmesi gereken birkaç kilom daha var.  Sonra kış buyursun gelsin.


Yaban mersinini markette hep görürdüm ama açıkçası pek de lezzetli olduklarını düşünmüyordum. Geçenlerde arkadaşımda yiyince çok beğendim ve ben de aldım. Meğer ne çok şeye faydalıymış. Faydalarını burada sayamayacağımdan ilgilenenler bu linke bakabilirler.


Aslında bu muffinleri yapmamam gerekiyordu biliyorum. Ama kendime hakim olamadım işte. Çok güzel ve hafif oldular. Ama ne kadar hafif olsalar da sonuçta hamur işi tabii savunalacak bir tarafı yok :)


Malzemeler: (12 adet muffin için)


1 cup = 240 ml



1+3/4 cup un (yaklaşık 225 gr)
1/2 cup toz şeker (100 gr)
1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
200 ml buttermilk*
6 yemek kaşığı sıvı yağ
1 cup yaban mersini

Yapılışı:
Öncelikle katı malzemeleri yani un, şeker, tuz, kabartma tozu ve karbonatı bir kapta karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Başka bir kapta yumurtayı çırpın üzerine buttermilk ve sıvı yağı ekleyin ve tekrar çırpın. Bu sıvı karışımı katı karışımın olduğu kaba ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. En son yaban mersinlerini de ekleyip yavaşça karıştırın. Yağladığınız veya kağıt koyduğunuz muffin kaplarına bölüştürün. Önceden ısıtılmış fırında 190 Cde 20-25 dk. pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırıp kontrol edebilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa muffinleriniz pişmiş demektir.

*Buttermilki evde yapmak çok basit. Sütün içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Oda sıcaklığında 10-15 dk. bekleyin.

Afiyet olsun!

14.07.2009

Bademli Kayısılı Vişne Reçeli



Bu sene bahçesinden taze taze topladığı kiraz, kayısı, çilek, böğürtlen ve vişneleri ufak bir tezgahta satan teyzeyi keşfettiğimden beri neredeyse her gün uğrayıp meyve alır oldum. Bütün meyveler o kadar lezzetli ki bu lezzetleri kavanozlayıp kışın da yemeliyiz dedim ve ilk olarak çilek reçeli denedim. İlk reçel denemem olduğu için biraz endişeliydim ama neyse ki kıvamını tutturabildim. Reçel yapmak hoşuma gidince başladım değişik bir reçel arayışına. Ayrı ayrı kullanmak üzere aldığım vişne ve kayısıları birleştirebilir miyim diye düşünürken, yine Alman tarifleri sağolsun böyle bir kombinasyonun varlığından haberdar oldum. İçine biraz da kendimden bir şeyler katmalıydım tabii, kavrulmuş file badem ve acı badem likörünü de ekledim. İlk defa denedim ve benim çok hoşuma gitti bu reçelin tadı.

Malzemeler:

450 gr vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
450 gr kayısı (çekirdekleri çıkarılmış)
750 gr toz şeker (isteğe göre artırılabilir)
4 yemek kaşığı file badem (kavrulmuş)
1/2 limonun suyu
4 yemek kaşığı acı badem likörü (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Ayıklanmış vişneleri bir tencereye alın. Üzerine şekerin yarısını ekleyin. Onun üzerine kabuklarını soyup püre haline getirdiğiniz kayısıları ekleyin. (Kayısıların kabuklarını kolay soymak için arka kısımlarına bıçakla çarpı atın. Bir kaba alın üzerine sıcak su ekleyin. 15 dk. kadar bekleyin. Kayısıların kabukları çok kolay soyulacaktır). En üste şekerin geri kalanını ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve bir gece bu şekilde bekletin. Sabah kalktığınızda şeker erimiş ve meyveler su salmış olacaklar. Ocağı yakın, reçeli önce orta ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte kıvamına gelene kadar pişirin. Arada üzerinde oluşan köpükleri tahta kaşıkla alın. Kıvamın geldiğini anlamak için soğuk bir tabağa reçeli damlatın, tabağı eğin, eğer akmıyorsa kıvamı olmuştur. (Daha biraz sulu severseniz tabaktan çok yavaş akıyorsa da ocaktan alabilirsiniz) Reçelin içine teflon tavada altın sarısı olana kadar kavrulmuş file bademleri ekleyin. En son limon suyunu da ekleyin. 5 dk daha pişirin. Kavanozlara doldurmadan isteğe bağlı acı badem likörü ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozların ve kapakların ağzına kadar kaynar su koyup bekletin. Kavanozlar ısınınca suyu dökün, kağıt peçete ile kurulayın ve sıcak reçeli kavanozlara doldurun. Kapağını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirin. Bu şekilde soğuyana kadar bekletin.

Afiyet olsun!