31.08.2009

Çilek Soslu Şeftalili Mus



Umarım Türkiye'de hala şeftali ve çilek bulmak mümkündür ve tarifi vermekte geç kalmamışımdır. İftar sofralarına uygun olacağını düşündüğüm çok hafif bir tatlı. Tarifin orijinali bloğunu henüz keşfettiğim sevgili Helen'e ait. Sayfasında kendisinin ortaya çıkardığı muhteşem tarifleri var. Tarifin orijinali İngilizce olduğundan Türkçe'ye çevirmek için kendisinden izin istedim. Emeğe saygı gösterildiği sürece başkalarına ait tariflerin paylaşılmasından rahatsızlık duymuyorum. Ama habersizce kopyala yapıştır yapılması beni çok sinirlendiriyor. Son zamanlarda birkaç sitede izinsiz yayınlanan tariflerimi bulunca tepki gösterdim. Neyse ki tepkime karşılık düzeltmeler yapıldı.

Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Malzemeler:

1 bardak = 1 cup = 240 ml

Şeftali Püresi için:
1 tatlı kaşığı toz jelatin ya da agar agar (bitkisel jelatin)
1 yemek kaşığı soğuk su
1 bardak soyulmuş dilimlenmiş şeftali (200 gr)
1/2 limon suyu ve kabuğı
2 dolu yemek kaşığı toz şeker

Şeftalili mus için:
1/2 tatlı kaşığı toz jelatin ya da agar agar
2 yemek kaşığı su
3/4 su bardağı soyulmuş dilimlenmiş şeftali (130 gr)
2 dolu yemek kaşığı toz şeker
125ml sıvı krema (mutlaka soğuk olmalı)

Çilek püresi için:
1/2 tatlı kaşığı toz jelatin ya da agar agar
2 yemek kaşığı su
3/4 su bardağı çilek (115 gr)
1 dolu yemek kaşığı toz şeker (miktarı çileğin tadına göre ayarlanabilir)
birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

Şeftali püresi:
Toz jelatin kullanıyorsanız bir kaba su ve jelatini ekleyin, kaşıkla karıştırın.  Soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali, limon suyu, limon kabuğu ve toz şekeri blenderdan geçirin. Karışımı küçük bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Su içinde erittiğiniz jelatini ekleyin. Jelatin tamamen eriyene kadar karıştırın.  Ocaktan alın. (Benim gibi agar agar kullanacaksanız agar agar, su ve şeftali püresini tencereye alın. 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın).  Püre oda sıcaklığına gelince 4 adet kaba eşit olarak bölüştürün. Katılaşana kadar buzdolabında bekletin.

Şeftalili mus:
Toz jelatin kullanıyorsanız bir kaba su ve jelatini ekleyin, kaşıkla karıştırın.  Soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali ve toz şekeri blenderdan geçirin. Karışımı küçük bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Su içinde erittiğiniz jelatini ekleyin. Jelatin tamamen eriyene kadar karıştırın. Ocaktan alın. (Benim gibi agar agar kullanacaksanız agar agar, su ve şeftali püresini tencereye alın. 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın).  Püre oda sıcaklığına gelip katılaşmaya başlayınca ayrı bir kapta çırptığınız ve katı kıvama gelmiş kremayı yavaşça ekleyip karıştırın. Katılaşmış olan şeftali pürelerinin üzerine eşit miktarda paylaştırın. Katılaşması için tekrar buzdolabına koyun.

Çilek püresi:
Toz jelatin kullanıyorsanız bir kaba su ve jelatini ekleyin, kaşıkla karıştırın.  Yıkanmış ve ayıklanmış çilekleri, limon suyu toz şekeri blenderdan geçirin. Karışımı küçük bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Su içinde erittiğiniz jelatini ekleyin. Jelatin tamamen eriyene kadar karıştırın.  Ocaktan alın. (Benim gibi agar agar kullanacaksanız agar agar, su ve çilek püresini tencereye alın. 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın).  Püre oda sıcaklığına gelince musların üzerine eşit olarak paylaştırın. Katılaşana kadar buzdolabında bekletin.

Not: Agar Agarı Türkiye'de büyük marketlerde Agartine (Marka RUF) ismiyle bulabilirsiniz.

19.08.2009

Buğday Salatası



Kısacık bir tatilden döndüm. Yetmedi tabii. Geçen yıl gittiğimiz Cinque Terre bizi yine çağırdı. Yine çok güzeldi ama bu sefer biraz daha kalabalıktı. Kafaları dinledik, az da olsa yenilendik. Hayat keşke Vernazza'daki gibi sakin ve stressiz olsa...

Bu buğday salatasını geçen hafta yapmıştım. İlk defa buğdaylı bir salata denedim. İçine evdeki malzemelerden koydum. Siz de kendinize göre malzemeleri ekleyip çıkartabilirsiniz.

Malzemeler:
1 su bardağı buğday
2 adet domates
1 yemek kaşığı kapari
3 yemek kaşığı küp küp doğranmış salatalık turşusu
3 yemek kaşığı konserve mısır
1 adet taze ya da konserve enginar
Dereotu
Deniz tuzu
Karabiber
Limon
Zeytinyağ

Yapılışı:
Buğdayı yıkayıp bir tencereye alın, üzerine su ekleyerek birkaç saat bekletin. Suyunu süzüp yeni su ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Süzüp soğumaya bırakın. Bir salata kabına alın. Üzerine diğer malzemeleri ekleyin.

Afiyet olsun!

9.08.2009

Frambuazlı Cheesecake



Süzme yoğurt ile cheesecake yapmayı uzun zamandır denemek istiyordum. Buradaki cheesecake (Käsekuchen) tariflerinde quark denilen ve süzme yoğurda benzeyen bir süt ürünü kullanılıyor. Türkiye'de bildiğim kadarıyla bu ürün yok ama yerini birebir olmasa da doldurabilecek olan süzme yoğurt var. Ben de bu sefer tadını çok sevdiğim bu cheesecake tarifini süzme yoğurt ile denedim. Sonuçta quark ile yapılandan çok büyük bir tat farkı olmadı. Test ettim, onayladım! :) Süzme yoğurtla da cheesecake gayet lezzetli oluyor. Tabii yoğurdunuzun ekşi olmaması gerekiyor. Süzme yoğurt krem peynir yerine kullanılabilecek daha hafif bir alternatif.

Malzemeler:

Tabanı için:
40 gr. toz şeker
200 gr. un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yumurta
80 gr. tereyağ

Dolgu malzemesi için:
60 gr. toz şeker
1 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
500 gr. Magerquark ya da süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
20 gr. vanilyalı puding tozu
120 gr. frambuaz

Yapılışı:
Hamuru için 40 gr. toz şeker, un, kabartma tozu, 1 yumurta ve tereyağı yoğurun. 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dolaptan çıkarınca 32 cm çapında açın ve 26 cmlik bir kalıba yerleştirin. Kenarları yüksek olacak. (Ben sabırsız olduğum için hamuru yoğurup, kaba ellerimle yayıyorum, buzluğa atıyorum 15-20 dk da hazır oluyor).
Dolgu malzemesi için 60 gr. toz şeker, 1 yumurta sarısı, vanilya, vanilyalı puding tozu, portakal kabuğu ve süzme yoğurdu (ya da Magerquark) bir kapta çırpın. Üzerine ayrı bir yerde katılaşana kadar çırptığınız yumurta akını yavaşça ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın. 80 gr. frambuazı ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamurun üzerine yayın. Üzerine kalan 40 gr. frambuazı serpiştirin. Önceden ısıttığınız fırında 180 Cde 30-35 dk pişirin. Ertesi gün servis yaparsanız tadı daha güzel olur.

Afiyet olsun!