27.09.2009

Un kurabiyesi



Bayram geldi geçti ama ben bir türlü yazamadım. Herkesin geçmiş bayramını kutluyorum.

Önümde çok yoğun günler var. Hem yorucu, hem stresli. İnanıyorum herşey gibi o günler de geçip gidecek ve ben nehire karşı kahvemi yudumlarken bir oh çekeceğim :) Bu aralar tam bir ev kuşu olduğumdan atıştıracak birşeyler arıyorum. Geçen akşam da nasıl olduysa çay ve un kurabiyesi düştü aklıma. Burada en çok özlediğim şeylerden biri güzel bir sohbet eşliğinde demleme çay içmek. Eşim çay sevmediğinden kendime çok nadir çay demlerim. Ama son günlerde sık sık demler oldum. Özlemişim demleme çayın tadını. Bitki çayları da ayrı güzel tabii, benim favorilerimin biri papatya çayı diğeri ise melisa ile limonotu karışımı. Bu çayları özellikle gece yatmadan önce içerim böylece rahat rahat uyurum.

Kurabiyeye gelince herkesin kendine göre bir un kurabiyesi tarifi vardır. Ama benim istediğim gibi bir tarifim yoktu. Biraz araştırınca portakalağacı'ndaki tarifi denemeye karar verdim. Tam istediğim gibi harika bir kurabiye oldu. Benim un kurabiyelerim biraz kızarmış ama olsun tatları süperdi. Ben tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım.

Malzemeler: (25-30 adet kurabiye)

1/2 paket tereyağ
4 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağ kullandım)
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket bourbon vanilya (Türkiye'de Gourmet şekerli vanilin diye satılıyor)
2 yemek kaşığı nişasta
2 su bardağı un
üzerine serpmek için pudra şekeri

Yapılışı:

Tereyağı eritin. Bir kaba alın üzerine sıvı yağ, vanilya ve pudra şekerini ekleyin. Hepsi iyice karışına kadar çırpın. Üzerine nişasta ve unu ekleyin. Toparlanana kadar yoğurun. 3 parçaya ayırın. Her parçayı rulo yapın. 2 parmak kalınlığında parçalar kesin. Üzerlerine bıçağı tersi ile çizgi yapın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış fırında 150-160 Cde üzeri kızarmayacak şekilde 8-10 dk pişirin. Fırından çıkarınca üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun!

11.09.2009

Panna Cotta



Panna Cotta bir İtalyan pudingi. Daha önce evde bir kez yapmayı denemiştim ama içindeki krema miktarı bana fazla geldiğinden tadını ağır bulmuştum. Orijinal tarifte sadece krema ile yapılıyor bu puding. Ben krema miktarını azaltarak süt ile tamamladım. Böylece tadını hafifletmiş oldum. Üzerine ise evdeki donmuş frambuazları şeker ile pişirerek bir sos hazırladım. Üzerine koyacağınız meyve sizin zevkinize kalmış. Frenk üzümü ve çilekle de çok güzel olur.

İçerisindeki vanilya aroması ise tat vermesi açısından önemli bir malzeme. Eğer bulabiliyorsanız vanilya çubuğu kullanabilirsiniz. İtiraf ediyorum ben şimdiye kadar hiç almadım. Bir çubuğa 3 Euro vermeye razı değilim :) Onun yerine Dr. Oetker'in bourbon vanilya aromasını kullanıyorum. İçinde gerçek vanilya özütü var fiyatı da çok daha uygun. Onu da bulamazsanız vanilya aroması yoğun olan şekerli vanilin kullanabilirsiniz.

Agar agar ise yosunlardan elde edilen bitkisel jelatin. Benim kullandığım ürünün markası RUF ve Türkiye'de bulmanın mümkün olduğunu okudum. Paketi böyle.

Malzemeler: (4 kişilik)

150 ml sıvı krema
350 ml süt (ben %1.5 yağlı süt kullandım)
50 gr toz şeker
1 paket bourbon vanilya aroması (ya da 1 paket gourmet vanilya)
1 paket agar agar (ya da toz jelatin)

Yapılışı:

Süt, krema, toz şeker ve agar agarı bir tencereye alın. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Karışım yavaş kaynamalı çok fokurdamamalı. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya aromasını da ekleyin. 3 dk. daha pişirin. Ocaktan alın. Soğuk su ile ıslattığınız kaplara eşit miktarda bölüştürün. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyun. En az 3 saat dinlendirin. Ertesi gün servis yaparsanız daha da güzel oluyor. Üzerine istediğiniz meyvelerden bir sos ile süsleyerek servis yapın.

Not: Panno cottayı kaptan çıkarmak için kabın kenarından bıçakla geçin. Böylece panna cotta kolayca çıkacaktır.

Afiyet olsun!