24.11.2009

Çikolatalı Pasta



Mutfaktan uzun zamandır ayrı kaldım. Tabii ki yemek yapıyorum ama yeni denemelerim olmuyor pek bu aralar. İnsan bir süre sonra kendini tekrarlamaya başlıyor. Ben de o dönemimi yaşıyorum sanırım. Nihayet bugün şeytanın bacağını kırdım. Bu soğuk ve yağmurlu kış gününde evde olunca yüzümü güldürecek ve midemi şenlendirecek bir deneme yaptım. Evdeki taze sıvı kremaları bozulmadan kullanmak bahanesiyle pasta yapmaya karar verdim. Bildiğim tek şey kekin içinde sıvı krema olacağıydı, bunun dışında ne yapacağımı tam olarak bilmeden başladım kekimi yapmaya. Böylece tamamen bana ait bir kek tarifi çıktı ortaya. Bence oldukça başarılı bir kek oldu. Evde başka meyve olmayınca pastamı muzlu yaptım. Frambuazlı ya da çilekli de çok güzel olur bence. Üzerini de çikolatalı ganaj ile kaplayınca ortaya çikolata krizlerine birebir gelecek, çikolata tadı oldukça yoğun bir pasta çıktı.


Kekle, pastayla pek arası olmayan eşim arka arkaya iki dilim yiyince onayını da almış oldu ve burada yayınlanmaya hak kazandı :)


Ekleme: Pasta ertesi gün  (yani bugün) çok daha iyi oldu. Hem tadı hem görüntüsü yerine oturdu. Şimdi farkediyorum ki dün sabırsızlıktan çikolata tam donmadan fotoğraf çekmişim (Bkz. alttaki fotoğraf). Bugün de yukarıda görmüş olduğunuz dilimin fotoğrafını mideme indirmeden az önce çektim :)




Malzemeler: (4-6 kişilik)


Kakaolu Kek için:



2 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
100 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya aroması ya da 1 paket premium vanilya
200 ml sıvı krema (soğuk olacak)
100 gr un
30 gr kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Çikolatalı Ganaj için:

200 gr bitter çikolata (ben %55 kakao oranlı kuvertür kullandım)
200 ml sıvı krema
1 tatlı kaşığı tereyağ

Arası ve üzeri için ben 2 adet muz kullandım. Meyve olarak frambuaz, çilek vb. kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

Kek için yumurta sarıları, toz şeker ve vanilya aromasını şeker eriyene kadar çırpın. Üzerine soğuk sıvı kremayı ekleyin ve hızlı devirde krema hafif koyulaşana kadar çırpın. Bu karışımın üzerine un, kakao ve kabartma tozunu eleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla dış taraftan ortaya doğru karıştırın. Aşırı karıştırmamaya dikkat edin. Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta katılaşana ve kar beyaz olana kadar çırpın. Yumurta aklarını yavaş yavaş kek karışımına ekleyin. Tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak yumurta beyazını kek karışımına yedirin. Puf puf görünümlü bir kek hamuru elde edeceksiniz. Yağlanmış ya da parşömen kağıdı serilmiş 18 cmlik kelepçeli kek kalıbına karışımı dökün. Üzerini düzleştirmek için kalıbı hafifçe tezgaha vurun. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 45 dk pişirin.

Keki fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Enlemesine ortadan ikiye bölün.

Çikolatalı ganaj için sıvı kremayı küçük bir tencereye boşaltın. Kaynatmadan ısıtın. Dumanlar çıkmaya başlayınca ocaktan alın. İçine ufak doğranmış bitter çikolatayı ekleyin. Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın. Son olarak tereyağı ekleyin. Eriyene kadar karıştırın. Ganajı oda sıcaklığında biraz katılaşması için bırakın.

Ganaj biraz katılaştıktan sonra yarısını taban olarak kullanacağınız parçanın üzerine sürün. İstediğiniz meyveyi koyun. Üzerine diğer kek parçasını kapatın. En üzerine geri kalan ganajı sürün. Soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 3 saat bekletin.

Afiyet olsun!

11.11.2009

Guacamole - Avokado Dip


Bu tarifi eski ev arkadaşlarımdan biri olan Meksika'lı arkadaşımdan öğrenmiştim. Avokadonun anavatanı Meksika olduğunda arkadaşım bol bol avokado yerdi. Benim o zamana kadar pek bir tanışıklığım yoktu bu meyve ile. Tanıştıktan sonra sevdim ama yine de aklıma gelip aldığım çok nadirdir. Ben hala tropik meyvelere alışamadım. Bir yerlerde denk gelirsem yiyiyorum ama yine de eve alıp yemek aklıma gelmiyor pek. Benim için meyve çocukluğumda ne yiyorsam hala o :) Alışkanlık sanırım. Kışın ise en sevdiğim, bir oturuşta kilolarca yiyebileceğim tek meyve var. O da MANDALİNA. Bugün yine Türk mandalinası bulup aldım. Akşama yine mandalina şenliği var :)


Geçenlerde ise markette Türk inciri hatta Bursa inciri buldum :) Öyle bir kokusu vardı ki çocukluğumu hatırladım. Burgaz'da yaz tatillerinde ağaçlardan az incir toplayıp yemedim. Şimdi uzaktayım...Yine de memleketimden binlerce kilometre uzaktayken bile doğduğum şehrin güneşiyle yetişmiş meyveleri yiyebilme şansına sahibim. İnsanın içi buruluyor tabii ki ama ya hiç bulamasaydık diyerek avutuyorum kendimi.



Avokadoya geri dönersek faydalarına baktığımda arkadaşımın ve genel olarak Güney Amerikalı'ların neden hep mutlu ve enerji dolu olduğunu anlamak zor değil. Avokado depresyona da iyi geliyormuş! Anlaşılan bu kış bizim eve kış depresyonu uğramasın diye bol bol avokado alınacak :)

Avokadonun faydalarını okumak için Realage'e bir uğrayın. Ben senede iki kez Realage testi yapıp gerçek yaşımı da öğreniyorum. Eğer bu testi uygalamayan varsa bir deneyin bence ve insanın yaşını neler etkiliyormuş görüp şaşırın :)


Malzemeler:

1 adet olgun avokado
1 adet küçük domates (kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış)
1 yemek kaşığı minik doğranmış kırmızı kuru soğan
1/2 limonun suyu
tuz
kişniş (ben sevmediğim için kullanmadım)

Yapılışı:

Avokadoyu ortadan ikiye ayırın. Çekirdeğini çıkarın. Bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırın. Bir tabağa alıp çatalla ezin. Üzerine minik doğranmış domatesi, soğanı, tuzu, limon suyunu ve istiyorsanız kişnişi ekleyin. Hepsini karıştırın. Biraz dinlendirip servis yapın.

Avokado dip mısır cipsi ile ya da taco içine sürülerek yenilebiir.

Afiyet olsun!