21.12.2009

Hindistan Cevizli Makaron (Kokosmakronen)



Buralara da kış geldi. Hem de ne kış! Haftasonu gündüz -10.5 dereyi gördük. Lahana gibi giyinmiş olmama rağmen soğuğa yenik düşüp üşütmüşüm. Neyse ki çok ağır geçirmiyorum. İyice toparlanana kadar evden burnumu çıkarmayacağım dışarı. Hava biraz daha ısındı ama hala eksi derecelerde ve her yer hala bembeyaz.

Böyle havalarda yapılacak en güzel şey kanepenin üzerinde, battaniyenin altında sevdiğiniz bir kitabı okurken sıcak bitki çayınızı yudumlamak. Tabii yanında atıştıracak birşeyler olursa daha da güzel :)

Bu makaronları bugün denedim. Benim gibi siz de makaron yapma özürlüyseniz bu hindistan cevizli makaronlar tam size göre. Hem yapımı çok kolay, hem de çok lezzetliler. Eğer hindistan cevizi tadını da seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.



Malzemeler:

3 adet yumurtanın beyazı
1 fiske tuz
200 gr toz şeker
250 gr hindistan cevizi rendesi
1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile katışalana kadar çırpın. Beyazlar katılaşınca üzerine toz şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin. Şeker eridikten sonra hindistan cevizi ve limon suyunu ekleyin ve bir spatula yardımı ile iyice karıştırın. Karışımı 15 dk dinlendirin. Daha sonra dondurma kaşığı ile yağlı kağıt serilmiş tepsiye makaronları yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 170 C de 20 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun!

17.12.2009

Elmalı Pay - Apple Pie




Evde kalmış ve bozulmaya yüz tutmuş elmaları değerlendireyim diye bu elmalı payı denedim. Bu pay hamuru biraz değişik, amerikan tarzı olarak da geçiyor. Bu aralar ölçüleri hislerime güvenerek yapmayı tercih ediyorum. Neyse ki yine güzel bir kıvam yakalamayı başardım.

1 cup = 240 ml

Malzemeler:

Hamur malzemesi:
1.5 cup un
125 gr tereyağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı buz gibi soğuk su

İç malzemesi:
300 gr elma (3 adet orta boy)
50 gr toz şeker (yaklaşık hafif tepeleme 4 yemek kaşığı)
1/4 çay kaşığı tuz
30 gr kuru üzüm (3 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı nişasta
1 çay kaşığı tarçın
biraz muskat (isteğe bağlı)
bir bıçağın ucuyla yani çok az karanfil tozu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Elmaları soyun. Çok ince dilimlere bölün ve bir kaba alın. Üzerine toz şekeri, tuzu ve baharatları da ekleyin. Karıştırın ve biraz bekleyin. Bu arada kuru üzümleri bir kaba alın üzerine sıcak su ekleyin. Bir kaç dakika yumuşamalarını bekleyin ve elmalara ekleyin. En son olarak nişastayı ekleyin ve karıştırın.

Hamuru yapmak için un, toz şeker, tuzu bir kaba alın. Üzerine küp küp doğranmış soğuk tereyağı ekleyin. Hamuru yoğurmaya başlayın. Unla tereyağ birleşmeye başlayınca kaşık kaşık soğuk suyu da ekleyin. Kademeli eklemeye dikkat edin gerekli olan su miktarı unun  cinsine göre değişebilir. Hamuru hızlıca toparlayın. 2 parçaya bölün. İlk parçayı unlanmış tezgaha alın. 22 cm çapında açın. Tart kalıbınıza (18 cm çapında) yerleştirin. Kenarlardan sarkan parçaları kesip hamurun geri kalanına ekleyin. Kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üzerine elmalı karışımı yayın. Diğer hamur parçasını da açın. İster kurabiye kalıbıyla kesip parça parça, isterseniz bütün olarak elmaların üzerini kaplayın. Hamuru tek parça olarak kullanmak istiyorsanız pişerken hava alması için üzerine delikler açmayı unutmayın. Payınızı 190 C de önceden ısıtılmış fırında 45 dk kadar pişirin.

Not: Ben küçük boy tart kalıbım olmadığında orta boy yuvarlak pyreximin kapağını kalıp olarak kullandım. Kapağın çapı 18 cmlik.

Afiyet olsun!