17.02.2010

Muzlu, Frambuazlı ve Ispanaklı Pasta



Bugün nihayet haftalardır yüzünü göstermeyen güneş ortaya çıktı. Bu sayede bana da uzun zamandır uğramayan ilham perisi uğradı. Bu aralar aklım o kadar karışık ki hiç bir şeye tam olarak konsantre olamıyorum. Hayatımızla ilgili vermemiz gereken çok önemli bir karar var. Önümüzde uzanan iki yol... Birisi durgun akan bir nehir gibi. Sakin ve dingin. Bir kayığa binmiş gidiyoruz, kürek çekmemize bile gerek yok. Nehir öyle durgun, öyle sakin akıyor ki bazen nereye gidiyoruz diye düşündürüyor insanı. Aynen şimdi olduğu gibi. Diğeri ise dalgalı bir deniz, kocaman. Biliyoruz o denizde kürek çekmeliyiz, bazen de dalgalara karşı savaşmalıyız. Ama işte o denizi geçmeyi başarırsak okyanusa açılabiliriz, hayatımızda istediğimiz pek çok şeyi gerçekleştirebiliriz. Şu anda ikimiz için de denize açılmak en hayırlısı gibi görünüyor. Korkularımız, endişelerimiz yok mu? Tabii ki var. Her büyük değişiklikte olduğu gibi. Ama gönülden inanırsak her şeyin güzel olacağına, güzel olur herşey biliyorum, biliyoruz...



Güneşi görünce her zaman keyiflenirim. Keyifliysem mutfağa girip güzel şeyler yapmak isterim. Bugün de pasta yapmak istedim ve aklıma uzun zaman önce yaptığım ıspanaklı pasta geldi. Pastayı sevgili Ayşe'den esinlenerek yapmıştım. Bugün yine aynı pastayı yaptım. Yaparken de çok keyif aldım.

Malzemeler:

2 adet yumurta
150 gr toz şeker
1 adet vanilya
50 ml ıspanak püresi
3 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı süt
150 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

İçi için:

200 ml sıvı krema
3 yemek kaşığı pudra şekeri
vanilya aroması
muz
böğürtlen

Süsleme için:

150 gr bitter çikolata

Yapılışı:

Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile katılaşana kadar çırpın. Ayrı bir kapta yumurta sarıları, toz şeker ve vanilyayı şeker eriyene kadar çırpın. Üzerine sıvı yağı ve sütü de ekleyin, çırpın. Yıkayıp ayıkladığınız ıspanağı püre olana kadar rondodan geçirin. (Ben donmuş ıspanağı önce pişirdim sonra püre yaptım). Ispanak püresini kek karışımına ekleyin ve karıştırın. Üzerine unu ve kabartma tozunu eleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla dış taraftan ortaya doğru karıştırın. En son olarak da yumurta beyazlarını ekleyin ve yine aynı şekilde tahta kaşık ile yavaşça karıştırın. Yumurta beyazlarının sönmemesine dikkat edin. Yağlı kağıt serilmiş 18 cm.lik kelepçeli kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 35-40 dk. pişirin.

Kek fırından çıktıktan sonra soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp ortadan ikiye bölün. Eğer kekin üzerinde bombe oluştuysa tıraşlayıp kekin üzerinde düz bir zemin elde edin.

İç malzemesi için soğuk sıvı kremayı mikser ile çırpın. Kıvamı koyulaşmaya başlayınca pudra şekeri ve vanilya aromasını da ekleyin. Krema katılaşana kadar çırpın. Sıvı kremayı çok çırpmamaya dikkat edin eğer gereğinden fazla çırparsanız kıvamı bozulur ve yağı ayrılarak işinize yaramaz hale gelir. En iyisi krema katı hale geldiği anda çırpmayı kesmektir.

Kekin kesilmiş kısımlarını bir fırça yardımı ile şekerli ve vanilya aromalı su ile, ya da isteğe göre süt ile ıslatın. Fazla ıslatmamaya dikkat edin. Daha sonra alt katın üzerine kremanın 4te 1ini koyun üzerine meyveleri yerleştirin tekrar 4te 1 kremayı meyvelerin üzerine yayın ve diğer katı kapatın. Geri kalan krema ile kekin üzerini ve kenarlarını kaplayın. Buzdolabına kaldırın.

Süsleme için bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Şeritler halinde kestiğiniz yağlı kağıdı büyük ve düz bir tabağa ya da kesme tahtasına yerleştirin. Üzerine erimiş çikolatayı bir spatula yardımı ile şeridin her yanı kaplanacak şekilde yayın. Sonra bu şeridi başka bir tabağa ya da kesme tahtasına alın ve buzdolabına kaldırın. Katılaşmaya başlayınca çikolatayı pastanın kenarına yapıştırın ve yağlı kağıdı dikkatli bir şekilde ayırın. Aynı yöntemi uygularak istediğiniz şekilleri kullanarak süsleme yapabilirsiniz.



Afiyet olsun!