31.03.2010

Limonlu Puding



Hafif tatlı deyince aklıma hemen sütlü tatlılar gelir. Bugün de hafif bir tatlı arayışındayken bu tarife rastladım. Evdeki malzemeleri tam olarak kontrol etmeden başladım yapmaya. Sonra fark ettim ki aslında bu puding için en önemli malzemem bitmiş: Vanilya Aroması! Daha önce de bahsetmiştim vanilya çubuğu hiç almadım, paraya kıyamıyorum evet bu konuda cimriyim, kabul :) Vanilya çubuğu yerine kullanılabilecek Dr. Oetker'in gerçek vanilya çubuğundan üretilmiş bourbon vanilya aroması var. Ben çok memnunum. Bu ürünü bulabilirseniz mutlaka alıp denemenizi öneririm. Muhteşem bir tat ve aroma katıyor tatlılara, keklere, pastalara. Tabii ben bugün bu mis kokudan mahrum kaldım ama onun yerine limon kabuğu kullanarak yine aromalı bir pudinge sahip oldum. Böyle de gayet güzel oldu. İlk fırsatta vanilya aroması alıp bir de öyle deneyeceğim. Bu pudingte un olmadığı için kıvamı biraz daha gevşekçe bu da yediğinizde daha hafif bir tat almanızı sağlıyor.


Malzemeler:

1 cup = 240 ml

3 1/2 cup light süt
1/3 cup ve 3 yemek kaşığı toz şeker
1/4 cup mısır nişastası
bir fiske tuz
2 yumurta ve 1 yumurta sarısı
1 adet limonun kabuğu
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Isıya dayanıklı bir kapta yumurtaları, nişastayı, tuzu, 1/3 cup toz şekeri ve 1/2 cup sütü bir çatal yardımıyla çırpın. Bir tencereye sütün geri kalanını (3 cup) ve 3 yemek kaşığı toz şekeri ekleyin. Orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşten alın. Sıcak olan sütü yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekleyin ve bu sırada sürekli karıştırın ki yumurtalar pişmesin. Bu karışımı tekrar tencereye alın ve orta ateşte koyulaşana kadar karıştırırak pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dk. sonra ateşten alın. İçine tereyağ ve limon kabuğunu ekleyin ve karıştırın. Kaselere bölüştürün. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun ve soğuyana kadar dinlendirin. Üzerini istediğiniz meyve ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!

Tarif uyarlama : Joy of Baking

25.03.2010

Tavuklu Patlıcan Yemeği



Biliyorum pastalar çok daha fotojenik, biliyorum pastalar çok daha çekici. Ama başımıza ne geliyorsa hep o pastalardan gelmiyor mu? :) En büyük suç ortaklarımız değil mi pastalar, tatlılar? Hazır bahar da gelmişken neden biraz hafiflemeyelim? Yoksa siz hala sağlıklı beslenmeye başlamadınız mı? Olsun hiç bir zaman geç değil. Kendinizi hazır hissettiğiniz an doğru andır. Ben bir süre daha hafif yemekler, salatalar ve belki de az kalorili tatlılar üzerine denemeler yapacağım. Beğendiklerimi de sizinle paylaşacağım. Şimdilik bir süre daha tatlılardan uzak durmamız gerekiyor. Yemek ve salatalarla idare edeceğiz artık :)

Malzemeler: (2 kişilik)

2 adet patlıcan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet tavuk göğsü
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
tuz
karabiber
kekik

Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyun. Küp küp doğrayın. Acısı çıksın diye biraz tuzlu suda bekletin.(Benim patlıcanlarım acı olmadığından bekletmedim). Suyunu süzün. Tekrar sudan geçirip süzün ve kuruması için kağıt havlu üzerine serin. Bir tencerede bir yemek kaşığı zeytinyağı orta ateşte kızdırın. Patlıcanları tencereye alın ve ara ara çevirerek yumuşayana kadar kızartın ve yumuşayınca bir tabağa alın. Tencereye geri kalan bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin, ısınınca yemeklik doğranmış kuru soğanı ve sarımsakları ekleyin. Bir kaç dakika kavurun. Soğanların üzerine küp küp doğranmış tavuk göğüslerini de ekleyin ve renkleri dönene kadar karıştırarak pişirin. Daha sonra kabuğu soyulmuş ve küp küp kesilmiş domatesleri ve patlıcanları ekleyin. Bir türk kahvesi fincanı sıcak suyu da ekleyerek kapağı kapatın. 15-20 dk. çok kısık ateşte pişirin. Ateşten almadan 5 dk. önce baharatlarını eklemeyi unutmayın.

Afiyet olsun!

21.03.2010

Beyaz Peynirli Patlıcan Salatası



Bahar nihayet buralarda da yüzünü göstermeye başladı. Belki benim gibi hafiflemek isteyenler vardır diye bugün öğle yemeği olarak yediğim bu güzel salatayı sıcağı sıcağına sizinle paylaşayım istedim. Çok hafif, çok lezzetli, çok da pratik bir salata oldu.

Malzemeler: (2 kişilik)

2 adet patlıcan (çok incelerse 3 adet)
2 yemek kaşığı zeytinyağ
7-8 adet cherry domates
2 adet közlenmiş kırmızı biber
yarım demet maydanoz
1/2 limonun suyu
tuz
karabiber
sarımsak (isteğe bağlı)
beyaz peynir

Yapılışı:

Patlıcanları alacalı olarak soyun. Küp şeklinde minik minik doğrayın. Zeytinyağı tavaya alın, kızdırın ve patlıcanları yumuşayana kadar orta ateşte kızartın. Patlıcanlar yumuşayınca soğumaları için bir kaba alın. Patlıcanlar soğuduktan sonra biraz tuz ve karabiber ile karıştırın. Üzerine ortadan ikiye kesilmiş domatesleri, küp küp kesilmiş közlenmiş biberleri ve ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Limon suyu ve isterseniz ezilmiş sarımsağı ekleyin. En az yarım saat buzdolabında bekletin ki lezzeti iyice otursun. En son küp küp kesilmiş beyaz peyniri de ekleyip kızarmış ekmek eşliğinde servis yapın.

10.03.2010

Tek kişilik pastalar



Bu tek kişilik pastaları geçen haftalarda yapmıştım. Yaparken o kadar çok çikolata yedim ki artık çikolata görmeye tahammülüm kalmadı ve en sonunda da rejime başladım! İyi ki yapmışım yani bahanem oldular :) Bu sefer kek olarak pandispanya hamuru kullandım. Pandispanya hamurunun kıvamını ne kadar unutmuş olduğumu farkettim. Çünkü benim pastalar için kullandığım kekler çok daha yoğun oluyor, öylesini daha çok seviyorum. Ama bu klasik pandispanya tarifi çok basit ve süper sonuç veriyor. Her türlü kremalı pasta için kullanılabilecek bir tarif. Ara malzemesini vermiyorum çünkü ben çikolatalı ganajı meyvesiz kullanmıştım, bana oldukça ağır geldi. Benim tavsiyem ara kata krem şanti tarzında daha hafif bir krema kullanmak ya da ganaj kullanacaksanız meyve eklemesi yaparak tadı dengelemek. Üzerini ise burada tarifini vermiş olduğum çikolatalı ganaj ile kaplama yapılarak süsleyebilirsiniz.

Pandispanya için Malzemeler: (4 adet pasta için)

2 adet iri yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket premium vanilya
4 hafif tepeleme yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

Bir kapta yumurta sarıları, toz şekeri ve vanilyayı şeker eriyene kadar çırpın. Daha sonra üzerine unu ve kabartma tozunu ekleyerek çırpmaya devam edin. Oldukça koyu bir hamur olacak. En son ayrı bir kapta katılaşana kadar çırptığınız yumurta beyazlarını da ekleyin. Bir spatula yardımı ile karışıma iyice yedirin. İyice karıştıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz 22x32 cm ölçülerinde ya da buna yakın ölçülerde bir tepsiye yayın. Karışımı çok ince yaymaya çalışın, yeterince kabarıyor merak etmeyin. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 12-15 dk kadar ya da üzeri çok hafif kızarıncaya kadar pişirin. Pandispanya soğuduktan sonra bir bardağı ters çevirip bıçak yardımıyla pandispanyadan 8 adet yuvarlak kesin. Bir adet pasta için ilk yuvarlağı koyun üzerine istediğiniz krema ve meyve ile süsleyin diğer yuvarlağı kapatın. Pastanın en üzerini istediğiniz gibi süsleyin.

Afiyet olsun!

2.03.2010

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması



Bu yazıyı kaç gündür yazıp yazıp siliyorum bilmiyorum. Güneşli günde hazırlayıp fırtınalı günde yayınlamak olmayacağında yeni baştan yazdım günlerdir. Sonunda bugün yani güneşli ve mutlu bir günde yayınlıyorum bu yazıyı. Belki duymuşsunuzdur haftasonu buralarda fırtına vardı. Bizim nehir yürüyüş yoluna taştı ki normalde en az 30 cm aşağıdadır. Rüzgar hiç durmadı, biz de evden çıkmadık böyle olunca. Bugün nehir yine yüksek ama rüzgar yok, güneş var.

Güneşi seviyorum. Pırıl pırıl parlarken güneş, benim de içim içime sığmıyor :) Kışın nihayet bitmesine seviniyorum çok. Üzerime yapışmış kilolardan kurtulmalıyım diyerek (geçen bahar verdiklerimin hepsini yavaş yavaş geri aldım pasta, börek, çikolata yemekten) dün itibariyle sağlıklı beslenmeye başladım! Kendimi şimdiden kuş gibi hissediyorum. Buna karar vermek bile büyük bir başarı. Ben karar vermek için boğazıma kadar çikolata içinde yüzmeliymişim. Geçen gün çikolatalı pasta yapacağım derken öyle çok yemişim ki uzun süre çikolata filan göresim yok! 2 hafta sonra gideceğim pralin kursundaki çikolatardan da yemeyeceğim şimdiden karar verdim. En fazla 1 tane tadabilirim o kadar.

Dün alışverişe çıkıp buzdolabını sebze ile doldurdum. Bir süre buralarda pasta, dolma göremezseniz şaşırmayın. Bilin ki yemediğim için yapmıyorum :)

Bu dolmaları ise geçen haftalarda yapmıştım.

Malzemeler:

12 adet kuru patlıcan
1.5 su bardağı pirinç
3 adet orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
1 türk kahvesi fincanı zeytinyağ
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
1 dolu yemek kaşığı biber salçası (isteğe göre acı ya da tatlı)
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı nane

Yapılışı:

Pirinci bir kaba alın. Üzerine tuz ve kaynar su ekleyin. 15-20 dk. bekletin, yıkayın ve süzün. Diğer tarafta kuru patlıcanları yumuşayana kadar 10 dk kadar kaynatın. İç malzemesi için kuru soğanı ve sarımsağı rondodan geçirin ya da ince ince kıyın. Bir tavaya zeytinyağı koyun, zeytinyağ ısınınca içine soğan ve sarımsakları ekleyin. Yumuşayana kadar kavurun. Üzerine salçaları ekleyin. Bir kaç dakika da böyle kavurun. En son piriçleri, baharatları ekleyin. Bir kaç kez çevirin ve ocağın altını kapatın. Nar ekşisi ve limon suyunu ekleyin. İç malzeme biraz ılınınca kuru patlıcanlara doldurun. Patlıcanların üzerinde biraz boşluk kalsın ki pişince pirinçler taşmasın. Patlıcanları sıkı bir şekilde tencereye dizin üzerlerini geçecek kadar sıcak su koyun. Pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Soğuyunca servis yapın.

Afiyet olsun!