9.05.2010

Yeşil Erikli Yaprak Sarma



Dünyanın neresine giderseniz gidin memleketten daha güzel bir yer yok bana göre. Nihayet biz de memlekete dönüyoruz hayırlısı ile. Tabii son haftalar koşuşturma ile geçiyor. Bu yüzden yeni tarif ekleyemedim. Ama hem bu nefis yaprak sarmalara haksızlık olmasın, hem de mevsimi geçmeden yapmak isteyenler olur belki diye tarifi yayınlamak istedim. Tarif sevgili kayınvalidemden. Kaç tane yedim bu sarmalardan bilmiyorum. Tek kelime ile muhteşem olmuşlardı. Kayınvalideme buradan tekrar ellerine sağlık demek istiyorum.

Tarifi mutlaka taze yaprak ile yapmak gerekiyor. Salamura yaprak ile yapmayı denemeyin, aynı sonucu alamazsınız. Taze soğan miktarı sizi korkutmasın, piştikten sonra süper bir tat veriyor ve kesinlikle ağır bir soğan tadı olmuyor.

Şimdilik bana biraz daha müsaade...


Malzemeler:

300 gr taze yaprak
2 su bardağı pirinç
2 demet dereotu
1 kg taze soğan
2 adet kuru soğan
3/4 su bardağı zeytinyağ
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
3 adet limon suyu
15-20 adet yeşil erik

Yapılışı:
Taze yaprakları iyice yıkayın. Bir tencerede su kaynatın. Bir avuç yaprak alıp kaynar suya atın rengi hemen değişecektir. Yaprakları ters çevirin diğer tarafın da rengi değişince hemen sudan alın (pişirme işlemi toplamda yaklaşık 30 saniye kadar sürüyor). Bu işlemi bütün yapraklar bitene kadar tekrarlayın. Pişen yaprakları bir kenara alın.

İç malzemesi için pirinci ayıklayın. Sıcak ve tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Süzün ve duru su çıkana kadar iyice yıkayın, tekrar süzün. Geniş ve derin bir kaba alın. Taze soğanları ayıklayın ve ince ince kıyın, pirinçlere ekleyin. Kuru soğanları minik minik doğrayın, dereotunu yıkayın ve ince ince kıyın. Bunları da iç malzemeye ekleyin. Toz şekeri, tuzu ve zeytinyağı ekleyin. 3 adet limonun suyunu sıkın ve iç malzemeye ekleyin. Hepsini güzelce harmanlayın.

İç malzemesinden yeteri kadar alarak yaprakların orta yerine yerleştirin ve sarma şeklinde sarın. Tencereye dizin. Üzerine yeşil erikleri ekleyin. Sarmaların en üstüne küçük bir kapak ya da tabak yerleştirin ki pişerken yerinden oynayıp şekilleri bozulmasın. Sarmaların en üst seviyesinden 2 parmak aşağıda olacak şekilde sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun!