31.08.2009

Çilek Soslu Şeftalili Mus



Umarım Türkiye'de hala şeftali ve çilek bulmak mümkündür ve tarifi vermekte geç kalmamışımdır. İftar sofralarına uygun olacağını düşündüğüm çok hafif bir tatlı. Tarifin orijinali bloğunu henüz keşfettiğim sevgili Helen'e ait. Sayfasında kendisinin ortaya çıkardığı muhteşem tarifleri var. Tarifin orijinali İngilizce olduğundan Türkçe'ye çevirmek için kendisinden izin istedim. Emeğe saygı gösterildiği sürece başkalarına ait tariflerin paylaşılmasından rahatsızlık duymuyorum. Ama habersizce kopyala yapıştır yapılması beni çok sinirlendiriyor. Son zamanlarda birkaç sitede izinsiz yayınlanan tariflerimi bulunca tepki gösterdim. Neyse ki tepkime karşılık düzeltmeler yapıldı.

Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Malzemeler:

1 bardak = 1 cup = 240 ml

Şeftali Püresi için:
1 tatlı kaşığı toz jelatin ya da agar agar (bitkisel jelatin)
1 yemek kaşığı soğuk su
1 bardak soyulmuş dilimlenmiş şeftali (200 gr)
1/2 limon suyu ve kabuğı
2 dolu yemek kaşığı toz şeker

Şeftalili mus için:
1/2 tatlı kaşığı toz jelatin ya da agar agar
2 yemek kaşığı su
3/4 su bardağı soyulmuş dilimlenmiş şeftali (130 gr)
2 dolu yemek kaşığı toz şeker
125ml sıvı krema (mutlaka soğuk olmalı)

Çilek püresi için:
1/2 tatlı kaşığı toz jelatin ya da agar agar
2 yemek kaşığı su
3/4 su bardağı çilek (115 gr)
1 dolu yemek kaşığı toz şeker (miktarı çileğin tadına göre ayarlanabilir)
birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

Şeftali püresi:
Toz jelatin kullanıyorsanız bir kaba su ve jelatini ekleyin, kaşıkla karıştırın.  Soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali, limon suyu, limon kabuğu ve toz şekeri blenderdan geçirin. Karışımı küçük bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Su içinde erittiğiniz jelatini ekleyin. Jelatin tamamen eriyene kadar karıştırın.  Ocaktan alın. (Benim gibi agar agar kullanacaksanız agar agar, su ve şeftali püresini tencereye alın. 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın).  Püre oda sıcaklığına gelince 4 adet kaba eşit olarak bölüştürün. Katılaşana kadar buzdolabında bekletin.

Şeftalili mus:
Toz jelatin kullanıyorsanız bir kaba su ve jelatini ekleyin, kaşıkla karıştırın.  Soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali ve toz şekeri blenderdan geçirin. Karışımı küçük bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Su içinde erittiğiniz jelatini ekleyin. Jelatin tamamen eriyene kadar karıştırın. Ocaktan alın. (Benim gibi agar agar kullanacaksanız agar agar, su ve şeftali püresini tencereye alın. 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın).  Püre oda sıcaklığına gelip katılaşmaya başlayınca ayrı bir kapta çırptığınız ve katı kıvama gelmiş kremayı yavaşça ekleyip karıştırın. Katılaşmış olan şeftali pürelerinin üzerine eşit miktarda paylaştırın. Katılaşması için tekrar buzdolabına koyun.

Çilek püresi:
Toz jelatin kullanıyorsanız bir kaba su ve jelatini ekleyin, kaşıkla karıştırın.  Yıkanmış ve ayıklanmış çilekleri, limon suyu toz şekeri blenderdan geçirin. Karışımı küçük bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Su içinde erittiğiniz jelatini ekleyin. Jelatin tamamen eriyene kadar karıştırın.  Ocaktan alın. (Benim gibi agar agar kullanacaksanız agar agar, su ve çilek püresini tencereye alın. 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın).  Püre oda sıcaklığına gelince musların üzerine eşit olarak paylaştırın. Katılaşana kadar buzdolabında bekletin.

Not: Agar Agarı Türkiye'de büyük marketlerde Agartine (Marka RUF) ismiyle bulabilirsiniz.