16.03.2009

Amerikan Brownie (Zeytinyağlı)


Dün akşam tutan çikolata krizimi evde bir parça bile çikolata olmayınca bu şekilde bastırdım. Türkiye'de bilinen brownie ya da ıslak kekten farklı dokusuyla, yoğun çikolata tadıyla gerçek brownieyi ben daha çok seviyorum. Aslında tarifler hep tereyağ ile yapılıyor ama dün akşam internette araştırırken zeytinyağlı bu tarif karşıma çıktı. Açıkcası pek de ümitlenmeden deneme amacıyla yaptım. Tarifi de evdeki malzeme kıtlığından aynen uygulayamadım. Mesela bitter çikolatam yoktu, onun yerine bol kakao ve biraz damla çikolata kullandım. Fırına atarken ''yok, bu kesin iyi olmadı'' dedim ama fırından çıktıktan sonra nefis tadıyla beni çok şaşırttı bu brownie. Tarifi en kısa zamanda yazacağım.


Malzemeler:



2 yumurta
150 gr şeker
1 paket bourbon vanilya
60 ml zeytinyağ
60 gr kakao
70 gr un
1/4 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 kahve fincanı damla çikolata
1 kahve fincanı fındık krokant ya da ceviz

Yapılışı:

Yumurtaları, toz şekeri ve vanilyayı şeker iyice eriyinceye kadar çırpın. Üzerine zeytinyağı ekleyip karıştırın. Kakao ve unu eleyerek karışıma ekleyin. Tuzu da ekleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Oldukça yoğun kıvamlı bir karışım olacak. En son fındık krokant ve damla çikolatayı da ekleyin. Dikdörtgen ya da kare fırın kabına 2 parmak kalınlığında olacak şekilde karışımı yayın. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 12 - 15 dk kadar pişirin. Pişirme süresi fırına göre değişir. Bu yüzden kontrollü pişirmekte fayda var. Brownienin içi çok kuru olmamalı.

Afiyet olsun!

Not: Eğer daha sağlıklı bir alternatif isterseniz beyaz un yerine tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ben denedim tadında bir değişiklik olmuyor.

8.03.2009

Mandalinalı ve Turplu Kereviz Sapı Salatası


Uzun zamandır blogumdan ayrı kaldım. Bunun bir nedeni sınavlarım, diğer nedeni yarım zamanlı gittiğim işim, bir başka nedeni ise bir türlü yüzünü göstermeyen güneş ve bu sebeple canımın pek birşey yapmak istememesiydi. Neyse ki cumartesi günü nihayet güneşi gördük. Bol bol gezdik, arkadaşlarımızla keyifli vakit geçirdik. Ama gelin görün ki bugün yine yağmurlu ve karanlık bir güne uyandık! Dün iyi ki havanın keyfini doyasıya çıkarmışız da keyfimiz yerine gelmiş :)


Haftasonu dışarda yemek yiyip de midelerimizi bayram ettirince bu akşam evde sağlıklı ve hafif salatalar yaptım. Bunlardan birisi benim ortaya çıkardığım çok sağlıklı bir salata. Mandalinalı ve turplu kereviz sapı salatası. Kulağa garip gelebilir ama eğer tatlı ve hafif mayhoş tatları bir arada seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Tabii kereviz mevsimi geçti geçecek belki Türkiye'de geçti bile. Mandalina deseniz burda hala bulunabiliyor ama onlar da son günlerini yaşıyorlar. Ben bu hafta malzemeleri tekrar alıp bu sefer kocaman bir tabak yapacağım çünkü eşim de ben de bayıldık bu salataya.


Malzemeler:



1 paket kereviz sapı (burda ayrıca satılıyor)
1 demet kırmızı turp
1adet mandalina
Sızma zeytinyağ
Elma sirkesi
Deniz tuzu
Karabiber
Kimyon (bütün kimyon varsa daha güzel olur)

Yapılışı:


Kereviz saplarını ve turpları yıkayıp ince ince doğrayın. Soyulmuş mandalinayı dilimleyip küçük parçalara bölün. Kerevizlere ekleyin. Üzerine zeytinyağ, sirke, tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyip hepsini karıştırın.


Afiyet olsun!