28.11.2007

Kolay Tava Böreği

Bu börek özellikle kahvaltıda çok güzel oluyor. Çok pratik ve hafif. Ben burada vakumlanmış yufka kullandığımdan genelde normalden fazla su ve süt karışımı kullanmam gerekiyor. Taze yufka kullanıyorsanız sıvı miktarını azaltmanız gerekebilir. Sonuçta yufkaların hepsini ıslatmaya yetecek kadar sıvı kullanmanız yeterli olacaktır.

Malzemeler:

3 adet yufka
2 yumurta
1/2 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı su
200 gr beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
biraz tuz

Yapılışı:

Bir kaba yufkaları küçük küçük parçalayın. Başka bir kapta yumurta, sıvıyağ, süt, su ve tuzu karıştırın. Yufkaları bu karışımla karıştırın. Bütün yufkaların sıvıyı iyice emmelerini sağlayın. Teflon tavaya yufkaların yarısını yayın. Birbirine yapışan yufkaları bir çatal yardımıyla ayırabilirsiniz. Tavanın altını yufkayla kapladıktan sonra üstüne ufalanmış peynir ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Yufkaların kalan diğer yarısını da peynirin üstünü tamamen kaplayacak şekilde yayın. Tavanın ağzını kapatın ve orta ateşte iki tarafını da pişirin. Böreği bir tabak yardımıyla çevirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

27.11.2007

Ayva Tatlısı

Kaç gündür tarif eklemeye elim varmıyordu. Dün okuduklarımdan sonra tekrar güç bulabildim ve bloguma haksızlık etmemeye karar verdim. Alınan kararla Kevgir'in aralık sayısı Esra için çıkacak. Sevgili Esra'nın tarifleri diğer blog yazarları tarafından uygulanacak ve eminim sevgili Esra çok ama çok mutlu olacak. Ne mutlu bana ki ben de Esra'nın tariflerinden birini uygulayıp ufak da olsa bir katkıda bulunabileceğim...

Dün ayva tatlısı yaptım. Bu ayva tatlısının tarifini sevgili Işıl'da görünce buzdolabındaki ayvalarla ne yapacağım kesinlikle belli olmuştu. Hayatımda yediğim en güzel ayva tatlısıydı. Ben ayvaları önce tencerede pişirdikten sonra suyunun kıvamı iyice koyulaşınca fırın kabına alarak 15-20 dk 200 C lik fırında pişirdim. Ama fırının başından ayrılmamak gerekiyor. Çünkü köpürüyor. Neyse ki ben kazasız bir şekilde atlattım...

Tatlının üzerindeki kaymağı ise evde yaptım. Geçenlerde sadece sıvı kremayla kaymak yapmayı denemiştim ama benimki tereyağa benzer birşey olmuştu. Bu sefer Zehra'da gördüğüm kaymak tarifini denedim. Tarifte nişasta olması beni düşündürmüş olsa da yapımı çok basit olduğundan denemeye karar verdim. Kıvamı biraz pudinge benzedi fakat tadı kesinlikle çok güzeldi. Sanırım buzdolabında birgün bekleyince daha iyi bir kıvama kavuşabilir. Tarifleri tekrar yazmıyorum. Linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

24.11.2007

Mekanın cennet olsun sevgili Esra

Sevgili Esra,
bloguma ilk yorum bırakanlardan biriydin. Beni ne kadar da mutlu etmiştin. Seni daha yeni yeni tanımaya başlamıştım.Bugün acı haberi duyunca çok çok üzüldüm. Daha birkaç gün önce uzanıp da hamburgerimden tatmak isteyen sen değil miydin? :((( Çok zamansız oldu gidişin...

Allah mekanını cennet etsin. Dualarım seninle...

http://esranintaziyedefteri.blogspot.com/

21.11.2007

Çikolatalı Armutlu Topkek

Bu aralar sürekli yeni tariflerle uğraşıyorum. O ona uyar mı bu buna uyar mı diyerek denemeler yapıp duruyorum. Neyse ki sonuçlar genelde başarılı oluyor :) Bu akşam canım çikolatalı birşeyler isteyince, yine aklıma armut ve çikolata ikilisi geldi. Hala armut ve çikolatayı bir arada denemeyenler varsa sanırım bu tariften sonra ısrarlarıma daha fazla dayanamayacaklar :) Kendime göre bir topkek tarifi çıkardım. Tadı harika puf puf yumuşacık bir kek oldu...Ben içine taze zencefil de ekledim. Eşim zencefile pek sıcak bakmasa da ben çok yakıştırdım. Bu denememde armutları en üste serpiştirdim. Ama bir dahaki sefere yarısını hamurun içine katıp diğer yarısını da üstlerine serpiştirmeyi düşünüyorum. Böylece kekin alt kısımlarında da armut tadının keyfini çıkarabilirim :)

Malzemeler: (12 adet topkek için)

4 adet yumurta (sarısı ve akı ayrılacak)
1/2 su bardağı toz şeker (100 gr)
3/4 su bardağı un (100 gr)
100 gr tereyağ
150 gr bitter çikolata
1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
2 adet armut
1 çay kaşığı toz zencefil ya da ince kıyılmış taze zencefil ( isteğe bağlı)

Yapılışı:

Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Ilınması için bir kenara alın. Yumurtaların sarısını ve akını ayırın. Yumurta aklarını bir fiske tuz ekleyerek kar beyazı olana kadar ( kabı çevirdiğinizde düşmeyecek kadar katı olmalı) mikserin hızlı ayarında çırpın. Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve toz şekeri köpük köpük olana kadar çırpın. Üzerine ılınmış çikolata ve tereyağ karışımını ekleyin, yavaşça çırpın. Daha sonra elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyin. Tahta bir spatula yardımıyla karıştırın. En son yumurta aklarını aşamalı olarak ekleyin ve yavaş yavaş karışıma yedirin. Eğer zencefil kullanmak istiyorsanız bu aşamada onu da ekleyin. Sonunda oldukça akışkan kıvamlı bir karışım olacak. Muffin kaplarına kağıtları yerleştirin ve karışımdan eşit miktarda bölüştürün. En son üzerine küp küp kesilmiş armutları koyun. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de pişirin. (15-20 dk)

Afiyet olsun!

19.11.2007

Cevizli-Biberiyeli ve Çekirdekli Ekmekçikler

Bu ekmekçikleri pazar sabahı kahvaltı için pişirdim. Almanlar 'Brötchen' diyorlar bu minik ekmeklere, türkçesi de tam olarak 'Ekmekçik' oluyor. Buralarda kahvaltıların vazgeçilmezi ekmekçiklerin çok çeşitlisini bulmak mümkün. Hele de evde pişirilirse değmeyin pazar kahvaltılarının keyfine :) Ben hamurumu akşam yatmadan önce hazırladım, 15 dk. bekletip üzerine streç filmle kapatarak, buzdolabına koydum. Sabah kalkınca da buzdolabından çıkarıp ılık bir yerde 45 dk. dinlendirdim. Bir kısmını ceviz ve taze biberiye ile bir kısmını çekirdek içiyle karıştırdım. Sonra küçük ekmekçik şekli verip pişirdim. Böylece iki çeşit ekmeğim oldu. Bu ekmeği ekmek makinasında da yapabilirsiniz. Ben ilk denememde sadece ceviz ve biberiye ile ekmek makinasında yapmıştım, gayet güzel olmuştu.

Malzemeler:

1 su bardağı = 1 cup = 240 ml

300 gr tam buğday unu (2 su bardağı+2 tepeleme yemek kaşığı)
200 gr un (1.5 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik)
350 ml ılık su (1.5 su bardağından biraz az)
1 paket instant maya
2 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz

cevizli-biberiyeli ekmekçikler için:
istenilen miktarda kırılmış ceviz
istenilen miktarda taze veya kuru biberiye

çekirdekli ekmekçikler için:
istenilen miktarda ayçekirdeği içi

Yapılışı:

Unları geniş bir kaba alın. Ortasını havuz gibi açın. Balı ılık suyun içinde eritin ve suyu unun ortasına dökün. Zeytinyağ ve tuzu da ekleyin, yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Kabın üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanması için bırakın. 30 dk. sonra hamur kabarmış olacak, hamurun gazını almak için hafif unlanmış tezgaha alın. Gazını aldıktan sonra hamuru ikiye bölün. İlk yarısını kırılmış ceviz ve biberiye ile, ikinci yarısını çekirdek içi ile karıştırın. Mandalinadan biraz büyük parçalar koparın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Eğer şekillendirirken elinize çok yapışırsa ellerinizi unlayın. Ekmekçikleri 15 dk. daha bekletin. Bu sırada fırınınızı 180 Cye ayarlayın. Ekmekçiklerin üzerine keskin bir bıçakla çizik atın, üzerlerine su sürün. Isınmış fırına yerleştirin. Üzerleri kızarana kadar pişirin. (20-25 dk.) Fırından çıkınca üzerine temiz bir bez kapatın ve üzerine su serpiştirin. Böylece kabukları çok sert olmaz.

Afiyet olsun!

Not: Ekmek makinası için bütün ölçüler aynı. Temel programda, 1 somun ayarında pişiriliyor.

17.11.2007

Ev yapımı Hamburger ve Fırın Patates


Geçenlerde markette elim tost ekmeklerine uzandı. Tam alıyordum ki, eşim 'senin ekmeklerinden sonra hazır ekmek de hiç yenmez şimdi' deyince ben de sevinerek ekmekleri yerine bıraktım :) Ekmek yapmak bana ayrı bir zevk veriyor. Bu aralar nedense fırında yapılan ekmeklere yöneldim, sanırım elde hamur hazırlarken rahatlıyorum :) Ama en kısa zamanda ekmek makinamla da yeni tarifler deneyeceğim. Onun pratikliğini de özlemedim desem yalan olur :) Bu akşam da canımız hamburger isteyince ben şimdi kesin hamburger ekmeği de yaparım diyerek mutfağa girdim. Tamamen kafama göre bir hamur hazırladım. Sonuç süper oldu. Hamburgerin yanına tabii ki patates giderdi. Ben genel olarak kızartmayı çok ağır bulduğum ve hiç yapmadığım için fırında patates yapmaya karar verdim. Bence kızartmadan çok daha güzel oldular ve tabii ki çok daha sağlıklı...

Ev yapımı Hamburger

Malzemeler:


Hamburger ekmeği hamuru: (4 adet ekmek için)


(1 su bardağı = 1 cup = 240 ml)

3 su bardağı un
3/4 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı zeytinyağ

Hamburger köftesi:

1/2 kg kıyma
2 kaşık galeta unu
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik (isterseniz)
1 tatlı kaşığı kimyon

Hamburger için diğer malzemeler:

4 yaprak marul
1 adet domates
4 adet kornişon turşu
1 adet kuru soğan (ben kullanmadım)
ketçap

Yapılışı:

Hamburger ekmekleri:
Unu bir kaba alın, içine kuru maya, şeker ve tuzu ekleyin, karıştırın. Ortasını havuz gibi açın, ılık sütü, ılık suyu ve zeytinyağı ekleyin, yoğurun. Elinize hafif yapışan, oldukça yumuşak bir hamur olacak. Mayalanması için üzerine bir bez örtün ve ılık bir yere bırakın. 30 dk. sonra kabarmış olan hamurunuzu hafif unlanmış tezgaha alın ve gazını almak için biraz daha yoğurun.
Eğer elinize çok yapışırsa biraz daha un kullanabilirsiniz . Hamuru 4 eşit parçaya bölün, ve yuvarlaklar yapın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş (ben nerdeyse herşey için yağlı kağıt kullanıyorum) fırın tepsisine yerleştirin. Elinizle ekmeklerin üzerine biraz bastırın. Üzerlerine su sürün ve susam serpin. Mayalanması için 10 dk. daha bekletin. Bu arada fırınınızı 180 C ye ayarlayın. Isınınca ekmekleri fırına verin. Üzerleri kızarana kadar 20- 25 dk. pişirin.

Hamburger köftesi:
Kıymayı bir kaba alın. Kuru soğanı soyup rendeleyin, kıymaya ekleyin. Diğer malzemeleri de ekleyin. Bütün malzeme birbirine karışana kadar yoğurun. Kıymayı 4 eşit parçaya bölün. Elinizle bastırarak yuvarlak ve yassı köfteler yapın. Teflon tavada hiç yağ eklemeden çevirerek pişirin.

Hamburger hazırlanışı:
Hamburger hazırlanmasını tabii ki herkes bilir ama ben yine de yazayım ki tarif tam olsun :)
Hamburger ekmeklerini enlemesine ortadan ikiye kesin. Alt parçaya köfteyi yerleştirin. Üzerine biraz ketçap koyun. Domates dilimi, halka halka doğranmış soğan ve ince kesilmiş salatalık turşusunu yerleştirin. En üste bir yaprak marul koyun. Diğer ekmek parçasını üzerine kapatın.

Afiyet olsun!


Fırın patates

Malzemeler:

4 adet patates
1/2 türk kahvesi fincanı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:

Patatesleri yıkayın, soyun. 1- 2 cm genişliğinde dilimler kesin. Geniş bir kaba zeytinyağı ve baharatları koyun, karıştırın. Üzerine patatesleri ekleyin ve bütün patatesleri bu karışıma bulayın. 15 dk. dinlendirin. Bu sırada fırını 200 C ye ayarlayın. Isınca yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdiğiniz patatesleri fırına koyun. Üzerleri kızarana ve patateslerin içleri yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 30-35 dk.)

Afiyet olsun!



13.11.2007

Bademli Kurabiye

Buralarda noel yaklaşınca marketlerde noel kurabiyeleri satılmaya başlanır. Tarçınlısı, vanilyalısı, çikolatalısı çeşit çeşit kurabiye... Benimse en sevdiklerim 'Vanillekipferl' denilen bademli tereyağlı kurabiyelerdir. Bu sene bu kurabiyeleri evde denemeye karar verdim. Aslında şekilleri yarım ay gibidir ama benimkiler biraz at nalına benzediler sanırım :) Olsun böyle de güzel oldular. Yiyenler de tadını çok beğendiler...

Malzemeler:

hamuru için:
250 gr un (2 su bardağından 2 parmak az)
200 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
100 gr çekilmiş iç badem (3/4 su bardağı)
80 gr tozşeker (yaklaşık 5 yemek kaşığı)
1 paket vanilya

üzeri için:
pudra şekeri
1 paket vanilya

Yapılışı:
Hamur için olan malzemeleri karıştırarak kurabiye hamurunu hazırlayın. (Eğer iç badem bulamazsanız kabuklu bademin üzerine kaynar su ekleyerek birkaç dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün. Böylece kabukları kolayca soyuluyor). Kurabiye hamurunu folyoya sararak 30 dk buzdolabında bekletin. Çıkarınca bileğiniz kalınlığında iki rulo yapın ve bu rulolardan 1-2 cm genişliğinde parçalar kesin. Bu parçalara elinizle ay şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 175C de üzeri hafif renk değiştirene kadar pişirin (ben 10 dk pişirdim). Bu sırada 2 yemek kaşığı pudra şekeri ve vanilyayı bir kapta karıştırın. Kurabiyeler fırından çıkınca üzerine pudra şekeri ve vanilya karışımını serpin.

Afiyet olsun!

12.11.2007

Karides Güveç

Karidesle tanışmam tahminen 1 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye'deyken kendileriyle hiç bir ilişkim olmamıştır. Almanya'da ise yurtta kaldığım sıralarda arkadaşlarım onları pizzaların üzerlerinde afiyetle yerlerken, ben hep kendilerine böcük gözüyle bakmışımdır :) Ne kadar da hata etmişim...Oysa ne kadar da lezzetli, ne kadar da yenilesi şeylermiş. Haksızlık etmişim size karides kardeşler, sizlerden bu vesileyle özür dilemiş olayım. Bundan sonra canım istedikçe yiyeceğim sizleri hiç merak etmeyin :) Eğer varsa hala size böcük gözüyle bakanlar onlara da tavsiyem olsun sizi denemek en azından bir kerecik bile olsa tatmak, zaten sonra muhtemelen sevecekler sizi, ben inanıyorum buna...Bana da karidesi ilk olarak eşim tattırmıştı, gözlerimi kapattım ve bir yudum tattım, sonra da ' ayy bu ne güzelmiiişşşş' nidaları eşliğinde karideslerle aramızda kopmaz bağlar kuruldu :) Ben diyorum ki siz de kapatın gözlerinizi alın bir yudum şu karides güveçten, bence pişman olmayacaksınız...

Malzemeler:

500 gr donmuş karides
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet iri domates
4 adet çarliston biber
1 kutu dilimli konserve mantar
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı top karabiber (yoksa toz da olur)
1 tatlı kaşığı kekik
tuz

üzeri için: rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:

Büyük bir teflon tavaya zeytinyağı koyun, ısınınca minik minik doğradığınız soğanları ve kare kare doğradığınız biberleri koyun. Yumuşayana kadar kavurun. Üzerine mantarları ekleyin. Biraz daha kavurun. Küp küp kesilmiş domatesleri ekleyin. Çözülmüş karidesleri de ekleyin. Baharatlarını ekleyin. Orta ateşte yaklaşık 10 dakika arada bir karıştırarak pişirin. Daha sonra hepsini hafif yağlanmış borcama koyun. Üzerini kaplayacak kadar rendelenmiş kaşar ekleyin (yaklaşık 150 gr). Önceden ısıtılmış fırında 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin. (20-25 dk.) Bu yemeğin yanına haşlanmış patates çok yakışıyor.

Not: Eğer güveç kabınız varsa onda mutlaka daha güzel olur. Ben henüz alamadım ama bu sefer Türkiye' ye gidişimde mutlaka alacağım...

Afiyet olsun!

6.11.2007

Çikolatalı Armutlu Tart

Siz de kuzenimin sorduğu gibi 'eee hani bu tartın kenarları?' diye soracaksınız mutlaka. Onun için hemen açıklamamı yapayım...Efendim benim tartımın kenarları olmadı. Neden olmadı? Çünkü tart kalıbım bu hamura büyük geldi. Bendeki kalıp 26 cm.likti (tarifte 25cm.lik kalıp yazıyordu). Ayrıca itiraf ediyorum hamurumu da açamadım :) bu hamur kurabiye hamurunu andıran, pişince de hafif kıtır olan bir tart hamuru. Hamuru açamayınca ben de çareyi hamuru elimle kalıba yaymakta buldum. Tabii hamur bu sırada iyice yumuşadı, ne kadar incelttiysem de kenarlara yetmedi. Ben de tekrar katılaşsın diye malzemeleri üzerine eklemeden önce birkaç dakika buzlukta beklettim. Bu ilk tatlı tart denememdi. Böyle ufak tefek aksaklıklar dışında tadı harikaydı. Bu arada özellikle belirtmeliyim ki armut ve çikolata müthiş uyumlu bir ikili. Armut ve çikolatayla tanışmam da marketten yanlışlıkla aldığımız çikolatayla oldu. Nasıl olduysa her zaman aldığımız portakallı çikolataların olduğu yere geçmişler ben de bakmadan almışım. Eve gelince eşime 'ayy bu ne ya armutlu çikolata! Yemem ben bunu kesin kötüdür' dedim. Sonra eşim paketi açıp deneyince ve tadının süper olduğunu söyleyince ben de denedim, gerçekten de öyleymiş. Bu tarifi çikolatalı tarifler kitabımda görünce tadından hiç şüphe etmeden yapmaya koyuldum. Sonuç süper...Ama tartımın kenarları olsaydı daha bir mutlu olurdum sanki :)

Malzemeler:

tart hamuru için:
1 su bardağından 1 parmak eksik un ( 120 gr)
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
120 gr tereyağ (soğuk, küp küp kesilmiş)
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı limon suyu

üzeri için:
120 gr bitter çikolata
4 adet armut
125 gr sıvı krema
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı toz şeker

Not: Bence tarifteki çikolata miktarı biraz daha az olabilir, ben gelecek sefere 80-100 gr civarı kullanmayı düşünüyorum. Tabii bir de kalıbıma yetsin diye biraz daha fazla hamur yapmam gerekiyor.

Yapılışı:
Hamur için olan malzemeleri bir kaba alın. Mikserin hamur karıştırma ucuyla ya da bir çatal yardımıyla karıştırın. Malzemele toparlanınca bir top yapın ve folyoya sararak buzdolabına koyun. 30 dk. buzdolabında bekletin. Hamuru buzdolabından çıkarın, unlanmış tezgahta tart kalıbınızın çapında açın (25 cm.lik kalıp ya da daha küçük). Hamuru yağlanmış kalıbınıza yerleştirin. Çikolatayı rendeleyin. Hamurun üzerine yayın. Armutları soyun, ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Armutların uç kısımlarını kesmeden dilimleyin böylece dilimler bir arada kalsın, dağılmasın. Sıvı kremayı, yumurta ve yumurta sarısını çatalla çırpın.Armutların üzerine dökün. En son hepsinin üzerine 2 yemek kaşığı toz şekeri gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında 200C de 10 dk. pişirin daha sonra ısıyı 180C ye düşürerek 20 dk daha pişirin. Bu tart ılıkken güzel olduğu gibi, buzdolabında bekletince de harika oluyor.

Afiyet olsun!

5.11.2007

Pratik Lahmacun

Burdaki Türk marketlerindeki lavaş ekmeklerini keşfettiğimden beri sık sık alıyorum. Çeşitli tariflerde kullanmaya çalışıyorum. Lahmacunu da birkaç kez yaptım. Lavaşlar oldukça ince olduğundan lahmacunlar çok güzel oluyor. Denerseniz şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler:

8 adet lavaş ekmeği

iç malzemesi:
300 gr az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
2 adet domates
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1/4 demet maydanoz

üzeri için:
3/4 demet maydanoz
1 adet dilimlenmiş limon

Yapılışı:
Kıymayı bir kaba alın, üzerine ince ince doğranmış soğanı ve sarımsağı, minik küpler halinde doğradığınız domatesi ekleyin. Bir demet maydanozun dörtte birini ince ince kıyın onu da ekleyin. Baharatları, salçayı, nar ekşisi ve zeytinyağı da ekleyin. Malzemeleri iyice birbirine yedirerek yoğurun. Lavaş ekmeklerinin üzerine eşit miktarda malzemeyi yayın. Lavaşların kenarlarında biraz boşluk bırakın. Önceden ısıtılmış fırında 200 Cde lavaşların kenarları kızarana kadar pişirin (yaklaşık 10-15 dk). Fırından çıkardığınız lahmacunlarınızın üzerine maydanoz ve limonla servis yapın.

Afiyet olsun!

Kolay Baget Ekmek

Bu aralar yine elde hamur açmayla haşır neşirim. Haftasonu yaptığım simitten sonra bugün de ekmek yaptım. Hamur açma işine insanın eli gerçekten de alışıyormuş. Oysa ilk başlarda bu işi hiç beceremeyeceğimi sanıyordum. Demek ki deneye deneye oluyormuş :) Nasıl bir ekmek yapsam diye birçok tarif karıştırdım, hatta birkaç kere kaba unu eleyip tekrar geri koydum... En sonunda baget ekmek yapmaya karar verdim ve beklentimin de ötesinde çok iyi sonuç aldım. Çünkü genelde baget tariflerinde iki mayalama işlemi uygulanıyor. İlk olarak ön hamuru hazırlayıp mayalanmaya bırakıyorsunuz, ertesi gün bu hamuru ana hamura ekleyip bagetinizi hazırlıyorsunuz. Bunun için de iki güne ihtiyaç var. Benim karnım çok acıkmış olduğundan pratik birşey denemek istedim ve bu tarifi uyguladım. Fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak birkaç dilimi özel Gemlik zeytinlerim eşliğinde mideye indirdim. Aslında kendimi tutmasam rahatlıkla bütün ekmeği yiyebilirdim :)

Malzemeler: (2 adet baget ekmek için)

Not: Kullandığım su bardağı 240 ml.lik

4 su bardağı un (ekmeklik ununuz varsa daha iyi olur)
1 paket instant maya
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı bal
1+1/4 su bardağı ılık su (300 ml) (eğer çeşmeden değil de şişe su kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız)

Yapılışı:
Unu bir kaba eleyin. İçine maya, tuz, şekeri ekleyin. Karıştırın. Balı ılık suda karıştırarak eritin. Ortasını havuz gibi açtığınız una ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Oldukça kolay bir hamur, ilk başlarda toplanmayacak gibi oluyor ama yoğurmaya devam edince toparlanıyor. Hamur toplandıktan sonra kabın üzerine temiz bir bezle örtün ve ılık bir ortamda 30 dk mayalanmaya bırakın. 30 dk sonra kabarmış olan hamurunuzun gazını alın. İki eşit parçaya bölün ve bilek kalınlığında uzun bir ekmek yapın. Diğer parça için de aynı işlemi uygulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Üzerlerini örtün ve 15 dk daha dinlendirin. 15 dk sonra üzerlerine su sürün ve üstlerini keskin bir bıçakla verev şekilde çizin. Önceden ısıtılmış fırında 190 C de üzerleri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 25-30 dk) Fırından çıkardıktan sonra kabuğu oldukça sert oluyor. Üzerine temiz bir bez kapatın, biraz su serpiştirin. Böylece kabuğunun sertliğini alıyoruz. Ilınması için bırakın. Baget ekmeğiniz hazır.

Afiyet olsun!



4.11.2007

Ev yapımı Simit

Bu simit tarifi sevgili Selin' in tarifinden uyarlama. Yazın bir ara eşimle simit, peynir ve karpuz üçlüsüne takmıştık. Ben de simit yapa yapa söktüm bu işi :) Sanırım en sık yaptığım hamurişi kategorisinde bir numara. Gerçi bu seferkilerin şekilleri acele yaptığımdan pek güzel olmamış, fotoğrafa bakınca farkediyorum. Normalde şekilleri daha güzel oluyor aslında..Neyseki tatları süperdi :) Fotoğrafı da çok acele çektim çünkü eşim 'acıktıııımm, yeter artık her yemek öncesi fotoğraf' diye bağırmaya başlamıştı :) Bir de başka bir konu var: susam konusu! Burdaki susamlar sanırım cinsinden dolayı kızarmıyor. Sinir oluyorum burdaki susamlara da...

Neyse şikayetlerim bu kadar :) Tarife geçebilirim...Bu simit tarifini birçok kez yaptım. Bu sefer ununu biraz daha az tutmaya çalıştım. Bu hamur ele biraz yapışan bir hamur oluyor ama sinirinizi bozmayarak hızlıca halkalar yaparsanız içleri yumuşak simitler elde edebiliyorsunuz. Ben ilk başlarda hamur açmayı pek beceremediğimden ununu daha fazla koyuyordum. O zaman hamur elime yapışmıyordu böylece benim sinirlerim de bozulmamış oluyordu. Ama bu sefer anladım ki ne kadar az un, o kadar içleri yumuşacık simitler :) Bu tarifle 6 adet simit çıktı ve kahvaltıda hepsini bitirdik 3 kişi. En çoğunu tabii ki eşim yedi her zaman olduğu gibi :)))

Malzemeler:
3/4 su bardağı ılık su (180 ml)
1/2 su bardağı ılık süt (120 ml)
3 su bardağı un (405 gr)
1 tatlı kaşığından biraz az tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1.5 tatlı kaşığı mahlep

üzeri için:
1 çay bardağı su
1.5 yemek kaşığı pekmez
bol susam

Yapılışı:
Unu bir kaba eleyin, üzerine tuz, şeker, mahlep ve mayayı ekleyin. Karıştırın. Ortasını havuz gibi açın, ılık su ve sütü ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurun. Hamur elinize yapışan bir hamur olacak ama başa çıkılmayacak kadar kötü olmayacak :) Hamurun üzerine temiz bir bez kapatın ve 30 dk. mayalanmaya bırakın. Mayalanmış ve kabarmış hamurunuzu biraz yoğurarak gazını alın. Mandalinadan biraz büyük parçalar koparın. Yuvarlak yapın ve ortasına parmaklarınızla delik açın. Parmaklarınızı delikten geçirin ve çevire çevire halkayı genişletin. Eğer bu işlemde hamur elinize çok yapışırsa biraz un kullanabilirsiniz. Pekmezle suyu karıştırın. Yaptığınız halkaları önce pekmezli suya batırın sonra her yerini susama bulayın. Önceden ısıtılmış fırında 175 C de üzeri kızarana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dk). Dışı kıtır içi yumuşacık simitleriniz hazır.

Afiyet olsun!


1.11.2007

Patatesli Kıymalı Börek

Bu böreğin tarifini kayınvalidemden aldım. Kendisi sağolsun birçok değişik tarifi benimle paylaşıyor.Hatta bu bloga başlamam onun sayesinde oldu diyebilirim. Ben yemek blogu işine başlasam mı acaba diye düşünürken ve her seferinde vazgeçerken beni yüreklendirmeseydi sanırım ben hala acaba mı diye düşünmekte olurdum. Şimdi diyorum ki iyi ki başlamışım bu işe. Tahmin ettiğimden de fazla zevk alıyorum çünkü...Böyle olacağımı bilseydim çok daha önceden başlardım. Tabii şimdilik çok fazla gelenim gidenim, yorum yazanım yok ama, inanıyorum ki zamanla o da olacak :) Daha çok yeniyim biliyorum, biraz sabretmem gerekiyor sanırım :)

Gelelim tarife...Bendeki tarifin adı Patatesli Boşnak Böreği idi ama internette biraz dolaşınca bu ismin uygun olup olmadığına pek emin olamadım. Gördüğüm kadarıyla Boşnak Böreği için tek bir tarif yok, herkes kendine göre yapıyor bu böreği. Hangisi gerçek Boşnak Böreği merak ettim aslında. Muhtemelen bendeki tarif de bir takım değişikliklere uğramış. Ee tabii bir de üstüne benim değişikliklerim eklenince ben de Patatesli Kıymalı Börek demeyi daha uygun buldum...

Malzemeler:
3 adet yufka
1.5 kahve fincanı sıvı yağ (ben zeytinyağ kullandım)

iç malzemesi için:

4 adet orta boy patates
250 gr kıyma
tuz,karabiber

üzeri için:
yoğurt
sarımsak

Yapılışı:
Kıymayı bir tavaya alın, üzerine biraz su ekleyin, tuzunu, karabiberini de ekleyin ve arada sırada karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. (Bu şekilde pişirince kıyma çok hafif oluyor tabii yaptığınız börek de). Kıymayı bir kenara alın. Patatesleri soyun ve rendeleyin pişmiş olan kıymayla karıştırın. Börek içiniz hazır. Yufkalarınızı üstüste yayın. Hepsini 4 eşit parçaya bölün. Toplam 12 adet üçgeniniz olacak. Her bir üçgeni alın. 1.5 kahve fincanı zeytinyağ ile 1 kahve fincanı suyu karıştırın. Bir fırça yardımıyla bu karışımdan üçgenin heryerine sürün. Geniş kenarına kıymalı harçtan kalın bir şerit halinde yayın. Kenarlarından birer parmak boş bırakın, harç koymayın. Kenarları da içe katlamadan üçgeni geniş kenarından ince kenarına doğru sarın. Tepsiye yerleştirirken her iki uçtaki harçsız kalan kısımları alt tarafa gelecek şekilde katlayın. Böylece uçları kapatıyoruz. Bu işlemi bütün üçgenler içi tekrar edin. Ben üzerine yumurta sürmedim. Yağ ve su karışımından sürdüm. Siz isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 200C de üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dk pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.

Afiyet olsun!