20.01.2008

Güveçte Etli Türlü

Bu aralar blogumu pek bir ihmal ettim farkındayım. Ama tatilden döndüğümden beri hala tam anlamıyla kendime gelemedim. Havaların bir açıp bir kapaması da sürekli sersem gibi bir kafayla gezmeme sebep oluyor. Dün burada hava sıcaklığı 14 C ydi. Bu mevsime ve buralara göre çok fazla, bu yüzden insanın bütün dengesi altüst oluyor. Bu hafta içinde bir pasta filan yapıp keyfimin tekrar yerine gelmesini umuyorum :)

Bu aralar Türkiye'den aldığım güveç kabının hakkını dolu dolu veriyorum. Bu gidişle mutfağımda her hafta bir güveç yemeği pişecek gibi görünüyor :) Geçen hafta tavuklu güveç yapmıştım bu hafta da etlisini denedim. Her şekilde çok lezzetli yemekler ortaya çıktı. Aslında taze fasülye mevsimi değil biliyorum ama ben markette görünce biraz aldım ve türlüme ekledim. Siz içine ne tür sebze isterseniz koyabilirsiniz. Bu arada artık yemeklerimde konserve domates kullanıyorum. Bu konservelerde genelde olgun ve lezzetli domatesler oluyor. Ben İtalya'dan gelenleri tercih ediyorum. Nasılsa buradan aldığımız taze domateslerin ne tadı ne de rengi oluyor. Sonunda ben de böyle bir çözüm buldum ve çok da memnunum :) Güvecin yanına da pirinç pilavı yaptım. Bir süredir pilavımı zeytinyağ ile yapıyorum, çok hafif ve lezzetli oluyor. Denemeyenler varsa tavsiye ederim.

Malzemeler:

300 gr kemikli kuzu eti
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
300 gr taze fasülye
2 adet patlıcan
2 adet patates
3 adet sivri biber
5-6 adet domates (ben 400 gr lık konserve kesilmiş domates kullandım )
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
5 yemek kaşığı zeytinyağ
1-1.5 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Sarımsakları minik minik kesin. Taze fasülyeyi ayıklayın serçe parmağı boyutunda doğrayın. Kalınsa boylamasına ikiye kesin. Patlıcanları alacalı soyun, biraz iri küpler şeklinde kesin. Patatesleri soyun, patlıcanların boyutunda doğrayın. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağ koyun. Taze fasulyeleri hafif yumuşamaya başlayana kadar kavurun. Daha sonra bunları bir kaba alın. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyin ve patlıcanları renkleri hafifçe değişene kadar kavurun. Fasülyelerin olduğu kaba aktarın. Patatesleri de 1 yemek kaşığı zeytinyağ ilavesi ile biraz kavurun. Bunları da kaba aktarın. En son yıkanmış parça etlerinizi kendi yağı ile renkleri değişip kahverengi olana kadar pişirin. Bu sırada fırınınızı 225 C ye ayarlayın, güveç kabınızı 15 dk fırında ısıtın. Kabınız ısınınca dikkatlice dışarı çıkarın. En alta soğan ve sarımsakların yarısını döşeyin. Üzerine etleri koyun. Daha sonra patates, patlıcan ve fasülyeleri koyun. Soğan ve sarımsağın geri kalanını ekleyin. Minik küpler şeklinde kesilmiş domatesleri ekleyin. Baharatlarını ekleyin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. En üste de ikiye kesilmiş sivri biberleri ekleyin. Suyunu koyun. Güvecin üstüne aluminyum folyo kapatıp fırına yerleştirin. 225 C de 1 saat pişirin.

Afiyet olsun!

6 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Beyzacım kimbilir ne lezzetli olmuştur..Çok güzel görünüyor, miss gibiii..
Ellerine sağlık canım benim..

EZGi :)) dedi ki...

çok severim güveçte etli türlüyü.bende çok sık yaparım.çok leziz ve enfes görünüyor
ellerine saglık
sevgiler

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

annemin en sık yaptığı yemeklerdendir bayılırım ben tadına :)

uygarimizlahayat dedi ki...

Güveç harikaaaaaaaa, ellerinize sağlık...

keskinli dedi ki...

beyzacim
ellerine saglik harika olmus güvec
yaninada pilav oh afiyetle yenir sevgiler

Beyza dedi ki...

Feyza´cim gercekten de nefis olmustu. Afiyetle yedik :)

Ezgi´cim tesekkür ederim :)

Esra´cim annenin de ellerine saglik. Anne elinden yemeklerin tadi bir baska olur :)

Sevgili Ugurböcegimleafiyetle tesekkürler :)

Sevgili ikizlerinannesi tesekkür ederim :)

Sevgiler