13.01.2008

Muhteşem Ekmek

Farkındayım tatili biraz uzattım. Aslında döneli bir hafta oluyor fakat hava değişimden sanırım bir satır bile yazacak enerjiyi bulamadım. Nedense buraların havası insanın bütün enerjisini alıyor. Ben de çareyi vitamin tabletlerine başlamakta buldum. Bakalım bir faydası olacak mı...

Bu haftanın en önemli keşfi yoğurmadan yapılan ekmek oldu benim için. Muhteşem, nefis, mutlaka denenmesi gereken bir tarif bu. Ekmek pişerken çıkan koku dayanılmaz. Köy ekmeği mi desem, taş fırın ekmeği mi desem, nasıl anlatsam bilemiyorum. Mutlaka denenmeli ve görülmeli :)))

Tarife yogurtland´da rastladım. Daha sonra orijinal tarifi buradan izledim. Dediğim gibi bu ekmeği bu hafta 2. yapışımdı. 2. yapışımda su miktarını videoda söylenen miktara indirdim. Tuz miktarını da 2 tatlı kaşığı kullanmıştım fakat kahvaltıda yerken peynirle filan biraz tuzlu geldi o yüzden bir dahaki sefere orijinal tarifteki miktarı kullanacağım.

Malzemeler:

3 cup un
1.5 cup su
1/4 tsp (tatlı kaşığı) instant maya
1+1/4 tsp (tatlı kaşığı) tuz
biraz mısır unu ya da yulaf ezmesi

Yapılışı:

Geniş bir kaba un, maya ve tuzu koyun, bir kaşık yardımıyla karıştırın. Üzerine su ekleyin ve kaşıkla hepsi toplanana kadar birkaç dakika karıştırın. Üzerine streç film kapatın ve 12-18 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda hamuru unlanmış tezgaha alın. Üzerine biraz un serpin ve dört yanından kendi üzerine katlayın. ( Benimki videoda görülenden daha cıvık bir hamur oldu). Üzerine streç örterek 15 dk. dinlendirin. Daha sonra temiz bir mutfak bezine yeterli miktarda mısır unu ya da yulaf serpiştirin. (Ben mısır unu kullandım) Hamurun katlı yeri altta kalacak şekilde mutfak bezinin üzerine yerleştirin. Üzerine yine mısır unu serpin mutfak bezinin kenarlarını üzerine kapatın. Bu şekilde 2 saat dinlenmeye bırakın. 1.5 saat sonra fırını 225 C' ye ayarlayın. İçerisine kapaklı borcam ya da döküm tencerenizi yerleştirin (ben borcam kullandım). Kabınızı kapağı ile birlikte 30 dk ısıtın. Bu süre sonunda hamurunuz 2 saatlik dinlemesini doldurmuş olacak. Isınmış fırın kabınızı fırından alın. İçine hamuru koyun ve kabı sağa sola sallayarak hamuru iyice yerleştirin. Kapağını kapatın 30 dk. bu şekilde pişirin. Daha sonra kapağını açın ve 15 - 30 dk. da bu şekilde pişirin. (Ben 15 dk pişirdim) Daha sonra tel üzerinde soğutun ve afiyetle yiyin :)

4 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Sevgili Beyza,
Ekmeği o kadar güzel yapıp resimlemişsinki miss gibi kokusu burnuma geldi..Nasıl güzel bir nimettir bu :)
Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Canımmm mutfak canafarım,

ben de yapmıştım bu tarifi. gerçekten çoook leziz bir ekmek oluyor.

nefis görünüyor senin ekmeğinde..

ellerine sağlık

sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Naşide Dönmez dedi ki...

ellerinize sağlık.ne zamandır denemek isterim şu ekmeği.bu resimdeki dokuyu yakalayabilmeyide:))iyi aklıma getirdiniz.yine deneneceklere alayım:)sevgiler.

Beyza dedi ki...

Sevgili Feyza, Zerrin tesekkürler :)

Sevgili ata sofrasi denersen simdiden afiyet olsun :)

Sevgiler