4.11.2007

Ev yapımı Simit

Bu simit tarifi sevgili Selin' in tarifinden uyarlama. Yazın bir ara eşimle simit, peynir ve karpuz üçlüsüne takmıştık. Ben de simit yapa yapa söktüm bu işi :) Sanırım en sık yaptığım hamurişi kategorisinde bir numara. Gerçi bu seferkilerin şekilleri acele yaptığımdan pek güzel olmamış, fotoğrafa bakınca farkediyorum. Normalde şekilleri daha güzel oluyor aslında..Neyseki tatları süperdi :) Fotoğrafı da çok acele çektim çünkü eşim 'acıktıııımm, yeter artık her yemek öncesi fotoğraf' diye bağırmaya başlamıştı :) Bir de başka bir konu var: susam konusu! Burdaki susamlar sanırım cinsinden dolayı kızarmıyor. Sinir oluyorum burdaki susamlara da...

Neyse şikayetlerim bu kadar :) Tarife geçebilirim...Bu simit tarifini birçok kez yaptım. Bu sefer ununu biraz daha az tutmaya çalıştım. Bu hamur ele biraz yapışan bir hamur oluyor ama sinirinizi bozmayarak hızlıca halkalar yaparsanız içleri yumuşak simitler elde edebiliyorsunuz. Ben ilk başlarda hamur açmayı pek beceremediğimden ununu daha fazla koyuyordum. O zaman hamur elime yapışmıyordu böylece benim sinirlerim de bozulmamış oluyordu. Ama bu sefer anladım ki ne kadar az un, o kadar içleri yumuşacık simitler :) Bu tarifle 6 adet simit çıktı ve kahvaltıda hepsini bitirdik 3 kişi. En çoğunu tabii ki eşim yedi her zaman olduğu gibi :)))

Malzemeler:
3/4 su bardağı ılık su (180 ml)
1/2 su bardağı ılık süt (120 ml)
3 su bardağı un (405 gr)
1 tatlı kaşığından biraz az tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1.5 tatlı kaşığı mahlep

üzeri için:
1 çay bardağı su
1.5 yemek kaşığı pekmez
bol susam

Yapılışı:
Unu bir kaba eleyin, üzerine tuz, şeker, mahlep ve mayayı ekleyin. Karıştırın. Ortasını havuz gibi açın, ılık su ve sütü ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurun. Hamur elinize yapışan bir hamur olacak ama başa çıkılmayacak kadar kötü olmayacak :) Hamurun üzerine temiz bir bez kapatın ve 30 dk. mayalanmaya bırakın. Mayalanmış ve kabarmış hamurunuzu biraz yoğurarak gazını alın. Mandalinadan biraz büyük parçalar koparın. Yuvarlak yapın ve ortasına parmaklarınızla delik açın. Parmaklarınızı delikten geçirin ve çevire çevire halkayı genişletin. Eğer bu işlemde hamur elinize çok yapışırsa biraz un kullanabilirsiniz. Pekmezle suyu karıştırın. Yaptığınız halkaları önce pekmezli suya batırın sonra her yerini susama bulayın. Önceden ısıtılmış fırında 175 C de üzeri kızarana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dk). Dışı kıtır içi yumuşacık simitleriniz hazır.

Afiyet olsun!


3 yorum:

Adsız dedi ki...

slm canim simitte bende bayuilirim ellerine saglik cok leziz görünüyor banada beklerim

Beyza dedi ki...

Sevgili karabiberinmutfagi, simidi begenmene sevindim. Tesekkürler :)
Sevgiler

filiz pekesen dedi ki...

oncelikle ellerinize saglik cok guzel gorunuyolar. yurt disinda bulunuyosunuz benim gibi herhaldeki bu kadar simit ozlemi var. susamla ilgili sikayetinize bir onerim olacak simit icin kullanilan susam cifte kavrulmus olmasi gerekiyor. eger isterseniz firinda yagli kagit serili tepside susamlari biraz kavurduktan sonra kullanirsaniz istediginiz sonucu elde edersiniz.