6.11.2007

Çikolatalı Armutlu Tart

Siz de kuzenimin sorduğu gibi 'eee hani bu tartın kenarları?' diye soracaksınız mutlaka. Onun için hemen açıklamamı yapayım...Efendim benim tartımın kenarları olmadı. Neden olmadı? Çünkü tart kalıbım bu hamura büyük geldi. Bendeki kalıp 26 cm.likti (tarifte 25cm.lik kalıp yazıyordu). Ayrıca itiraf ediyorum hamurumu da açamadım :) bu hamur kurabiye hamurunu andıran, pişince de hafif kıtır olan bir tart hamuru. Hamuru açamayınca ben de çareyi hamuru elimle kalıba yaymakta buldum. Tabii hamur bu sırada iyice yumuşadı, ne kadar incelttiysem de kenarlara yetmedi. Ben de tekrar katılaşsın diye malzemeleri üzerine eklemeden önce birkaç dakika buzlukta beklettim. Bu ilk tatlı tart denememdi. Böyle ufak tefek aksaklıklar dışında tadı harikaydı. Bu arada özellikle belirtmeliyim ki armut ve çikolata müthiş uyumlu bir ikili. Armut ve çikolatayla tanışmam da marketten yanlışlıkla aldığımız çikolatayla oldu. Nasıl olduysa her zaman aldığımız portakallı çikolataların olduğu yere geçmişler ben de bakmadan almışım. Eve gelince eşime 'ayy bu ne ya armutlu çikolata! Yemem ben bunu kesin kötüdür' dedim. Sonra eşim paketi açıp deneyince ve tadının süper olduğunu söyleyince ben de denedim, gerçekten de öyleymiş. Bu tarifi çikolatalı tarifler kitabımda görünce tadından hiç şüphe etmeden yapmaya koyuldum. Sonuç süper...Ama tartımın kenarları olsaydı daha bir mutlu olurdum sanki :)

Malzemeler:

tart hamuru için:
1 su bardağından 1 parmak eksik un ( 120 gr)
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
120 gr tereyağ (soğuk, küp küp kesilmiş)
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı limon suyu

üzeri için:
120 gr bitter çikolata
4 adet armut
125 gr sıvı krema
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı toz şeker

Not: Bence tarifteki çikolata miktarı biraz daha az olabilir, ben gelecek sefere 80-100 gr civarı kullanmayı düşünüyorum. Tabii bir de kalıbıma yetsin diye biraz daha fazla hamur yapmam gerekiyor.

Yapılışı:
Hamur için olan malzemeleri bir kaba alın. Mikserin hamur karıştırma ucuyla ya da bir çatal yardımıyla karıştırın. Malzemele toparlanınca bir top yapın ve folyoya sararak buzdolabına koyun. 30 dk. buzdolabında bekletin. Hamuru buzdolabından çıkarın, unlanmış tezgahta tart kalıbınızın çapında açın (25 cm.lik kalıp ya da daha küçük). Hamuru yağlanmış kalıbınıza yerleştirin. Çikolatayı rendeleyin. Hamurun üzerine yayın. Armutları soyun, ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Armutların uç kısımlarını kesmeden dilimleyin böylece dilimler bir arada kalsın, dağılmasın. Sıvı kremayı, yumurta ve yumurta sarısını çatalla çırpın.Armutların üzerine dökün. En son hepsinin üzerine 2 yemek kaşığı toz şekeri gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında 200C de 10 dk. pişirin daha sonra ısıyı 180C ye düşürerek 20 dk daha pişirin. Bu tart ılıkken güzel olduğu gibi, buzdolabında bekletince de harika oluyor.

Afiyet olsun!

8 yorum:

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba,

armut ve çikolatanın uyumunu daha önce de duymuştum...

neden denemediysem bak sende tavsiye ediyorsun

bence tüm zorluklara rağmen güzel bir sonuç çıkmış ortaya afiyetler olsun efendim
kocaman sevgiler ve öpücükler

Beyza dedi ki...

Esracım teşekkür ederim.Armut ve çikolata ikilisini denersen eminim beğeneceksin :)
Sevgiler

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerine sağlık armutlu tart çok güzel görünüyor,armut ve çikolata ikilisini ben de yakıştırıyorum.Ortaya nefis bir tat çıkıyor.


sevgiyle kal....

Beyza dedi ki...

Sevgili ab-ı hayat hoşgeldin. Yorumun için teşekkür ederim. Her zaman beklerim :)
Sevgiler

ayşegül laçinler dedi ki...

Merhaba Beyza, bloğuna Selin'in sayfasından ulaştım. Ellerine sağlık herşey güzel görünüyor. Yorum yapılmasını istemişsin ben de geldim. Benim de bloğum daha çok yeni ve yorum yapılmasın çok mutlu oluyorum. Ben de beklerim.Sevgilerimle...

elma şekeri dedi ki...

hmm nefis görünüyor eminim tadida nefistir ellerinize saglik..

Beyza dedi ki...

Merhaba Aysegül,
Hosgeldin, ne iyi ettin de geldin :) Her zaman beklerim. Ben de sana misafir oldum :)
Sevgiler

Beyza dedi ki...

Merhaba Elmaşekeri,
Çok teşekkürler.Tadı gerçekten de nefisti :)
Sevgiler