5.11.2007

Kolay Baget Ekmek

Bu aralar yine elde hamur açmayla haşır neşirim. Haftasonu yaptığım simitten sonra bugün de ekmek yaptım. Hamur açma işine insanın eli gerçekten de alışıyormuş. Oysa ilk başlarda bu işi hiç beceremeyeceğimi sanıyordum. Demek ki deneye deneye oluyormuş :) Nasıl bir ekmek yapsam diye birçok tarif karıştırdım, hatta birkaç kere kaba unu eleyip tekrar geri koydum... En sonunda baget ekmek yapmaya karar verdim ve beklentimin de ötesinde çok iyi sonuç aldım. Çünkü genelde baget tariflerinde iki mayalama işlemi uygulanıyor. İlk olarak ön hamuru hazırlayıp mayalanmaya bırakıyorsunuz, ertesi gün bu hamuru ana hamura ekleyip bagetinizi hazırlıyorsunuz. Bunun için de iki güne ihtiyaç var. Benim karnım çok acıkmış olduğundan pratik birşey denemek istedim ve bu tarifi uyguladım. Fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak birkaç dilimi özel Gemlik zeytinlerim eşliğinde mideye indirdim. Aslında kendimi tutmasam rahatlıkla bütün ekmeği yiyebilirdim :)

Malzemeler: (2 adet baget ekmek için)

Not: Kullandığım su bardağı 240 ml.lik

4 su bardağı un (ekmeklik ununuz varsa daha iyi olur)
1 paket instant maya
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı bal
1+1/4 su bardağı ılık su (300 ml) (eğer çeşmeden değil de şişe su kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız)

Yapılışı:
Unu bir kaba eleyin. İçine maya, tuz, şekeri ekleyin. Karıştırın. Balı ılık suda karıştırarak eritin. Ortasını havuz gibi açtığınız una ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Oldukça kolay bir hamur, ilk başlarda toplanmayacak gibi oluyor ama yoğurmaya devam edince toparlanıyor. Hamur toplandıktan sonra kabın üzerine temiz bir bezle örtün ve ılık bir ortamda 30 dk mayalanmaya bırakın. 30 dk sonra kabarmış olan hamurunuzun gazını alın. İki eşit parçaya bölün ve bilek kalınlığında uzun bir ekmek yapın. Diğer parça için de aynı işlemi uygulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Üzerlerini örtün ve 15 dk daha dinlendirin. 15 dk sonra üzerlerine su sürün ve üstlerini keskin bir bıçakla verev şekilde çizin. Önceden ısıtılmış fırında 190 C de üzerleri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 25-30 dk) Fırından çıkardıktan sonra kabuğu oldukça sert oluyor. Üzerine temiz bir bez kapatın, biraz su serpiştirin. Böylece kabuğunun sertliğini alıyoruz. Ilınması için bırakın. Baget ekmeğiniz hazır.

Afiyet olsun!



2 yorum:

Adsız dedi ki...

şu an yapmış olduğum bagetten bir dilimi yemiş bulunmaktayım ve hayatımda yediğim en elzzetli ekmeklerden biri olduğunu söyleyebilirim.Hatta paylaşmaya bile kıyamadım:)
Bence kesinlikle deneyin muhteşem bi tat ve hazırlaması da bir o kadar kolay.
Teşekkürler Kuzen

Beyza dedi ki...

Kuzicim afiyet olsun :) Ellerine saglik ama dikkat et kendini kaptirma sonra bir bakmissin ki bagetin yarisi gitmis ;)
Sevgiler