1.11.2007

Patatesli Kıymalı Börek

Bu böreğin tarifini kayınvalidemden aldım. Kendisi sağolsun birçok değişik tarifi benimle paylaşıyor.Hatta bu bloga başlamam onun sayesinde oldu diyebilirim. Ben yemek blogu işine başlasam mı acaba diye düşünürken ve her seferinde vazgeçerken beni yüreklendirmeseydi sanırım ben hala acaba mı diye düşünmekte olurdum. Şimdi diyorum ki iyi ki başlamışım bu işe. Tahmin ettiğimden de fazla zevk alıyorum çünkü...Böyle olacağımı bilseydim çok daha önceden başlardım. Tabii şimdilik çok fazla gelenim gidenim, yorum yazanım yok ama, inanıyorum ki zamanla o da olacak :) Daha çok yeniyim biliyorum, biraz sabretmem gerekiyor sanırım :)

Gelelim tarife...Bendeki tarifin adı Patatesli Boşnak Böreği idi ama internette biraz dolaşınca bu ismin uygun olup olmadığına pek emin olamadım. Gördüğüm kadarıyla Boşnak Böreği için tek bir tarif yok, herkes kendine göre yapıyor bu böreği. Hangisi gerçek Boşnak Böreği merak ettim aslında. Muhtemelen bendeki tarif de bir takım değişikliklere uğramış. Ee tabii bir de üstüne benim değişikliklerim eklenince ben de Patatesli Kıymalı Börek demeyi daha uygun buldum...

Malzemeler:
3 adet yufka
1.5 kahve fincanı sıvı yağ (ben zeytinyağ kullandım)

iç malzemesi için:

4 adet orta boy patates
250 gr kıyma
tuz,karabiber

üzeri için:
yoğurt
sarımsak

Yapılışı:
Kıymayı bir tavaya alın, üzerine biraz su ekleyin, tuzunu, karabiberini de ekleyin ve arada sırada karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. (Bu şekilde pişirince kıyma çok hafif oluyor tabii yaptığınız börek de). Kıymayı bir kenara alın. Patatesleri soyun ve rendeleyin pişmiş olan kıymayla karıştırın. Börek içiniz hazır. Yufkalarınızı üstüste yayın. Hepsini 4 eşit parçaya bölün. Toplam 12 adet üçgeniniz olacak. Her bir üçgeni alın. 1.5 kahve fincanı zeytinyağ ile 1 kahve fincanı suyu karıştırın. Bir fırça yardımıyla bu karışımdan üçgenin heryerine sürün. Geniş kenarına kıymalı harçtan kalın bir şerit halinde yayın. Kenarlarından birer parmak boş bırakın, harç koymayın. Kenarları da içe katlamadan üçgeni geniş kenarından ince kenarına doğru sarın. Tepsiye yerleştirirken her iki uçtaki harçsız kalan kısımları alt tarafa gelecek şekilde katlayın. Böylece uçları kapatıyoruz. Bu işlemi bütün üçgenler içi tekrar edin. Ben üzerine yumurta sürmedim. Yağ ve su karışımından sürdüm. Siz isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 200C de üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dk pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.

Afiyet olsun!

4 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba mutfak canavarı!
blogunuz yeni olmasına rağmen çok değişik ve çeşitli tarifleri bulabiliyorum. özellikle kemalpaşa tatlısı muhteşem.
sevgiler
hande

SEDA dedi ki...

İlkten baktığımda açma börek zannettim. Harika görünüyor, ellerinize sağlık..

Beyza dedi ki...

Sevgili Hande,
tariflerimi beğenmene sevindim. Çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

Beyza dedi ki...

Sevgili Seda,
Çok teşekkür ederim. Henüz açma börek yapmaya cesaretim yok :) Belki ilerleyen günlerde denerim, neden olmasın...
Sevgiler