28.09.2008

Kolay Baklava ve Fıstıklı Dürüm

Hazır baklavalık yufkayla denediğim baklava ve fıstıklı dürüm gayet güzel oldular. Ama bana baklava mı, fıstıklı dürüm mü diye sorarsanız, fıstıklı dürümü seçerim :)

Bu tatlıları yapmak hazır yufka olduktan sonra çok kolay.

Bu vesileyle sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu, neşeli bir bayram geçirmenizi dilerim. Herkese iyi bayramlar.

Malzemeler:

1 paket baklavalık yufka (500 gr)
150 gr tereyağ
200 gr ceviz ya da kavrulmamış fıstık içi

Şerbet için:

500 gr su
400 gr toz şeker (paketin arkasında 500 gr yazıyordu ben azalttım bence gayet yeterli geldi)
2-3 damla limon suyu


Yapılışı:

Şerbet için su ve toz şekeri orta ateşte kaynatın. Şeker eriyince altını kısın limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın. Soğumaya bırakın.

Baklava için yufkalarınızı tepsinizin boyutunda keserek ve aralarına eritilmiş tereyağ sürerek üst üste dizmeye başlayın. Yufkaların yarısı bitince araya ufak kırılmış cevizi serpiştirin. Kalan yufkaları da aynı şekilde üstüne yerleştirin. Kalan tereyağı baklavanın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında 175 Cde üstü kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra soğumasını beklemeden üzerine aldığı kadar soğutulmuş şerbeti dökün. Hepsini biranda dökmeyin, şerbet çok gelebilir.

Fıstıklı dürüm için, bir adet baklavalık yufkayı tezgaha serin. Üzerine eritilmiş tereyağ sürün ve bir adet yufkayı üzerine yerleştirin. Üzerine ufak kırılmış fıstık için serpiştirin. Bir ucundan başlayarak sıkı bir şekilde sararak rulo yapın. Bu rulodan 2 parmak genişliğinde parçalar kesin. Geri kalan yufkalar için de aynı işlemi yapın. Fıstıklı dürümleri yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 175 Cde üstü kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra soğumasını beklemeden üzerine aldığı kadar soğutulmuş şerbeti dökün. Hepsini biranda dökmeyin, şerbet çok gelebilir.

Afiyet olsun!

24.09.2008

Mutfak Canavarı 1 Yaşında :-)

Zaman ne çabuk geçmiş. Blogum ne zaman 1 yaşına girmiş :) İyi ki açmışım seni blogum. Son zamanlarda çok ilgilenemesem de seninle, inan hep aklımdasın. Bundan sonra daha yakından ilgilenmeye çalışağım seninle söz... Seviyorum seni, unutma bunu! İyi ki doğdun mutfak canavarım :)

Bugüne kadar beni ziyaret eden, yorumlarıyla beni yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ederim. Yeni tariflerde görüşmek üzere...

Sevgiler

21.09.2008

Şeker Hamuru Denemesi :)


En sonunda ben de denedim. Meşhur şeker hamuru nasıl birşey diye merak edip duruyordum. Merakımı giderdim... Herşeyden önce bu iş için çoookk sabırlı olmak sonra da kabiliyet gerekliymiş :) Bunların ikisinin de bende bulunduğunu söyleyemem :) Şeker hamurunun tadı tahminimden daha iyiymiş. Ben sevgili Ayşe'nin Marshmallowlu Şeker Hamuru tarifini uyguladım. Oldukça basit oldu. Ayrıca bir de marzipan hamuru (mavi kısımlar marzipan hamuruyla) denedim. O da kolay bir hamur oldu. Marzipan hamurunun tadını da beğendim. Ama figür yapmaya gelince kalakaldım. Saatler süren uğraşlar sonunda ancak 4 tane muffin süsleyebildim. Onlar da bu kadar oldular işte :)

2.09.2008

Şeftalili Kek (Yumurtasız)

Nihayet bugün yeni bir tarif denemeye vakit bulabildim. İşe başladığımdan beri mutfaktan çok koptum. Bir de yarım zamanlı çalışıyorum acaba hergün çalışsam ne olurdu halim? Hem ev, hem iş, hem çocuk, bir de üstüne blogla uğraşanlara hayret etmekteyim... Nasıl oluyor da herşey bir arada yürüyebiliyor? Alışıyor mu insan o koşuşturmaya? Bunları başaranlar mı çok enerjik yoksa ben mi çok tembelim? :) Eve gelince yorgunluktan canım pek de mutfağa girmek istemiyor açıkcası. Son zamanlarda salata ve zeytinyağlılardan başka pek birşey yemedik. Bu havalarda da başka birşey yiyesi gelmiyor zaten insanın...

Bugün sonunda fırsat bulup yeni bir tarif uyguladım. Hem yeni fotoğraf makinemi de denemiş oldum. Henüz çok da fazla çözemedim kendisini. Objektifli olduğu için daha bir özen istiyor. Biraz orasını burasını karıştırmak, kitapçığını da ciddi ciddi okumak lazım sanırım. Aldığım şeylerin kullanma kılavuzlarını okumak hiç huyum değildir. Karıştıra karıştıra öğrenmeyi tercih ederim her zaman :) Bu sefer biraz göz gezdirmek fena olmayacak gibi...İnşallah en kısa zamanda olayı çözüp güzel güzel fotoğraflar çekeceğim :)

Bugün denediğim tarif çok pratik. İçinde yumurta yok, katı yağ yok. Tadı da çok hafif. Çok da kek meraklısı olmayan eşimden tam not aldı :)

Herkese hayırlı ramazanlar...

Malzemeler:


50 ml sıvı yağ (ben zeytinyağ kullandım)
75 gr esmer şeker
150 ml su
150 gr un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 adet şeftali
1 adet rendelenmiş limonun kabuğu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Sıvı yağ, esmer şeker ve suyu bir tavaya koyup şeker eriyene kadar ısıtın. Şeker eridikten sonra ocaktan alın ılınmaya bırakın. Bir kaba un ve kabartma tozunu eleyin. Üzerine ılınmış şekerli karışımı yavaşça dökün ve iyice karıştırın. Kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin üzerine şeftali dilimlerini yerleştirin. Şeftalilerin üzerine 1 tatlı kaşığı esmer şeker serpiştirin. İsterseniz limon kabuğu ekleyin. Üzerine kek karışımını dökün. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 30 dk pişirin. Fırından çıktıktan sonra ılınmaya bırakın. Keki ters çevirin. Üzerini süsleyin. Ben file badem ve rende çikolata kullandım.

Afiyet olsun!