20.03.2008

Tam Buğday Unlu Ekmek

Bu nefis ekmeğin tarifine değişik bir ekmek tarifi ararken Nükhet Hanım'ın blogunda rastladım. Kendisi bir vegan olduğu için tarifi kendine göre geliştirmiş. Ben de orijinal tarifi kendime göre biraz değiştirdim. Normalde sadece tam buğday unuyla yapılan ekmekler bana biraz tatsız ve kuru gelirdi ama bu ekmek gerçekten de bir harika oldu. En sevilenler listesine eklendi bile :)

Ben tarifi kendi yaptığım şekliyle yazıyorum. Orijinali burada.

Malzemeler:

500 gr tam buğday unu
2 çay kaşığı (tsp) instant maya
1 çay kaşığı (tsp) tuz
2 yemek kaşığı (Tbsp) pekmez
2 yemek kaşığı (Tbsp) zeytinyağ
3 yemek kaşığı (Tbsp) ılık süt
340 ml ılık su
1 avuç kadar çekirdek içi (ben karışık iç kullanıyorum)

Yapılışı:

Unu bir kaba eleyin, kepeklerini de ilave edin. Üzerine mayayı ve tuzu ekleyin. Karıştırın. Ortasını çukur gibi açın. Daha sonra pekmez, zeytinyağ ve sütü ekleyin. Suyu yavaş yavaş ekleyin, unun cinsine göre daha az su kullanmanız gerekebilir. Sonuçta ele çok yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Kabınızın üzerini kapatarak ılık bir yerde mayalandırmaya bırakın. 1 saat kadar mayalandırın. Bu süre sonunda hamur 2 katına çıkmış olacak. Bu hamurun üzerine çekirdek içlerini ekleyin ve hamuru biraz yoğurun. Böylece hem gazını alın, hem de çekirdeklerin homojen bir biçimde dağılmasını sağlayın. Yağlanmış unlanmış dar dikdörtgen kalıbınıza hamuru yerleştirin. Üzerini kapatarak 1 saat daha mayalandırın. Bu süre sonunda önceden ısıtılmış fırında 180C de üzeri kızarana kadar pişirin. (Benim fırınım hızlı pişirdiği için 30-35 dk yeterli geldi) Fırından çıkardıktan sonra telin üzerine alın üzerine temiz bir mutfak bezi serip biraz su serpin, böylece kabuğu sert olmaz.

Afiyet olsun!

11 yorum:

NükhetEveri dedi ki...

Sevgili Beyza,

Evde yapılan ekmek mutlaka dışarıdan alınandan farklı ve daha lezzetli oluyor. Ayrıca emek var yapılan ekmekte ve bu onu daha da değerli kılıyor.
Benim sitemden aldığınız ve biraz değiştidiğiniz tarife ben de bir ekleme tavsiye edeyim. Kakule kullanın (toz ya da tane). İnanılmaz bir tat elde edeceksiniz.
Benim blogumda başka tarifler de var ekmekler için, onları da kendinize göre uygulayabilirsiniz.
Ama vegan olun olmayın, aslında ben size gene de soya sütünü denemenizi tavsiye ederim.
Sevgiyle ve afiyetle kalın...

Feyza Fidan dedi ki...

Çookk güzel olmuş Beyzam yaaa.Miss gibii...Üzerine tereyağı ve çilek reçeli sürmek lazımm bu dilimlerin :)))))
Ellerine sağlık canım canavarım,
Öpüyorum kocaman...

Adsız dedi ki...

Cok harika bir ekmek olmus,ellerine saglik.Sevgiler.

Beyza dedi ki...

Sevgili Nükhet Hanim, ziyaretiniz icin tesekkürler. Tavsiyelerinizi mutlaka deneyecegim. Kakulenin tadini ben de cok severim. Cok yakisacagindan eminim :)

Feyzos´cugum bu aralar tereyagdan recelden filan uzak durmakta fayda var. Malum yaz kapida :)

Sevgili kizilciksurubu, tesekkür ederim.

pelince dedi ki...

Beyzacım bende ekmek pişirme makinesinde yaptın zannettim,resmi görünce.İyiki okumuşum,öyle değilmiş çünkü.Harika kabarmış ellerine sağlık..

Sevgiler..

uygarimizlahayat dedi ki...

Hımmm nefis görünüyor, bende istiyorum kesin karar verdim artık, ellerine sağlık canım...

Aynur dedi ki...

nefis gozukuyo ne guzelde yenir

ellerine saglik

selamlar

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Nilay Cinisli dedi ki...

Beyzacığımm,
Ellerine sağlık canımcığım..Gerçekten de çok lezzetli görünüyorlar..Acaba ekmek yapma makinesinde denesek nasıl olur diye düşünüyorum..Deneyip haber vericem istersen :)Öpüyorum güzel yorumların ve desteğin için de ayrıca teşekkür ederiz..Kucak dolusu sevgiler

Jasminskager dedi ki...

Cok guzel olmus canim ellerine saglik.Of ya rejime baslamistim guya ama, galiba sona erdirecem.Boyle gorunce dayanamiyorum of of kilolar .O kadar imreniyorumki yiyip yiyip kilo almayanlara.Neyse canim bende beklerim.
HOSCAKAL
JASMIN

Disalce dedi ki...

beyzacım harika olmuş yaaa...

ağzımın suyu aktı.....

ellerine sağlık.....

görüntü bitirdi beni...

Beyza dedi ki...

Pelin'cim aynı malzemeleri kullanarak ekmek makinasında da yapabilirsin canım :)

Sevgili ugurböceğimle afiyetle, beğenmene sevindim. Teşekkürler.

Aynur'cum güzel yeniyor gerçekten de :) Teşekkür ederim.

Nilay'cım ekmek makinasında da olur tabii ki. Deneyip haber verirsen sevinirim ben de :) Bu arada pastalarınız da müthiş oluyor tekrar elinize sağlık :)

Jasmin'cim bu ekmek tam buğday ekmeği olduğu için gönül rahatlığıyla yiyebilirsin. Kilo vermek için asıl kekten börekten uzak durmamız lazım. Ben de kıskanıyorum yiyip yiyip kilo almayanları ne yazik ki ben de onlardan değilim :)

Disal'cım beğenmene sevindim canım. Teşekkür ederim.