9.10.2007

Ev yapımı Kemalpaşa Tatlısı

Sevgili Esra'nın yaptığı Kemalpaşa tatlısını görünce o kadar canım istedi ki ben de evde yapabilir miyim acaba diyerek bir araştırma yaptım. Öncelikle internette biraz dolaştım, birkaç tarif gördüm ama pek de tatmin olmadım. Sonra Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin sayfasında okudum ki kemalpaşa tatlısının içinde irmik olurmuş. %57 si tuzsuz taze peynirden oluşurmuş. Sayfada belirtilen hamur bileşiminin oranlarından hesaplayarak kendime bir tarif çıkardım :) Sanırım deliriyorum... Ama sonuç gerçekten de başarılı oldu. Bu kadarını beklemiyordum açıkçası.Bu yöntem son çareydi aslında öncesinde Kemalpaşa'lı olan yengemi aradım ama o hep hazır aldığını, hiç evde yapmadığını, evde yapan kimseyi de tanımadığını söyledi. Tabii insan kaynağında olunca, benim gibi formüllerden tarif çıkarmaya gerek kalmıyor :) Bu gurbet eller bana daha neler yaptıracak bakalım...Bu arada taze peynir yerine de mozarella kullandım. Burda başka seçeneğim yoktu, hem mozarella da bir çeşit taze peynir sonuçta :) Benim gerçek kemalpaşa tatlısını yemişliğim de var yengem sayesinde. Kemalpaşa'dan alınan tatlıların tadı gerçekten de bir başka oluyor. Tatlının sırrı Mustafakemalpaşa yöresinde yetişen ineklerin sütünden özel olarak üretilen peynirdeymiş... Benim tarif de gerçeğinin avuntusu olsun :)

Malzemeler:
250 gr tuzsuz taze peynir ya da mozarella
11 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı un
2 yumurta
1/2 paket kabartma tozu

Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağından 2 parmak az şeker
3-4 damla limon suyu

Yapılışı:
Peyniriniz biraz tuzluysa yani eğer mozarella kullanıyorsanız yarım saat kadar ılık suda bekletip tuzunu çıkarın. Zaten tuz miktarı çok düşük bir peynir mozarella...Sonra peyniri robottan geçirin. Bir kapta peynir, irmik, un, kabartma tozu ve çırpılmış yumurtaları bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elinizle küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlaklar yapın. Eğer yuvarlak yaparken hamur elinize yapışırsa elinizi nemlendirin. Önceden ısıtılmış fırında 180C de üstleri kızarana kadar pişirin. Bu tarifle yaklaşık 16 adet tatlı çıkıyor...Tatlıları soğuması için bir kenara alın. Şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin biraz daha kaynatın. Soğumuş kemalpaşa tatlılarınızı içine atın. Şerbeti çekene kadar tatlıları iki tarafını da çevirerek kaynatın. Ben 10 dk kadar kaynattım. Daha sonra tatlıyı şerbetiyle birlikte derin bir kaba alın.Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için soğumaya bırakın. Ev yapımı kemalpaşa tatlınız hazır :)

Afiyet olsun!

8 yorum:

yasemin dedi ki...

yani kuzicim bu almanya+mühendis birleşimi mozarellalı kemalpaşa'dan sonra sana daha neler yaptırcak diye bekliyorum sabırsızlıkla! ama sanırım sonuçlar hep lezzetli olacak.
çok eğlendim tarifi okurken, umarım yaparken de eğlenirim.
sevgiler

Beyza dedi ki...

kuzicim ben de merak ediyorum valla bunun sonu ne olacak :) her şekilde kendime göre bir çözüm bulurum heralde :) gerçekten de lezzetli olmuştu bu tatlı, denersen bana sonucu bildirirsin :) Sevgiler...

Elişi Limanı dedi ki...

Selamlar
elisilimani.blogspot.com

Elişi Limanı dedi ki...

Bayramınız kutlu olsun tüm heşerilerimin bayramı bayram olsun sevgiler.

Beyza dedi ki...

Elişi limanı teşekkür ederim. Senin de bayramın kutlu olsun. Sevgiler.

Burcu dedi ki...

Beyzacığım selam, blogunu takip ediyordum ama yorum yazmamıştım bugüne kadar. Fakat bu Kemalpaşa Tatlısı karşısında sessiz kalmak mümkün değil :))) Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla da oldukça başarılı olmuşsun denemende. Azmini hakikaten takdir ettim. Sevgiler,

Lezzet Gemisi dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK. EŞİM BAYILIR BU TATLIYA. BEN DE SÜREKLİ HAZIR ALIP YAPARIM. ARTIK BU SEVDİĞİMİZ TATLIYI EVDE YAPABİLECEK OLMAK ÇOK GÜZEL. TEŞEKKÜRLER. SEVGİLER....

Adsız dedi ki...

cok tesekkur ederim :D