3.03.2008

Ekler Pasta

Dün gece gelen tatlı krizimi bastırmayı başarmıştım fakat bugün öğleden sonra kendimi mutfağa atmadan duramadım. Hiç sıkılmadan saatlerimi mutfakta geçirebilirim. Ahh bir de arkadan toplayan birileri olsa benden mutlusu olmaz :) Çikolatalı tarifler kitabım beni yine yanıltmadı ekler pastam harika sonuç verdi. Yalnız ben üzerindeki çikolata sosunu tamamen değiştirdim. Daha ağır bir sos vardı tarifte. Böylesi gayet güzel oldu. Hele o içindeki nefiiiss kreması yok mu off diyorum off. Kremaya bu güzel tadı veren içindeki vanilya aroması. Benim tavsiyem bu kremayı mutlaka vanilya aromasıyla yapmak.

Malzemeler:

Ekler hamuru:

150 ml su
60 gr tereyağ
90 gr elenmiş un
2 yumurta

Krema (Creme patissiere):
2 yumurta
50 gr toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
300 ml süt
2 damla vanilya aroması

üzeri için:
50 gr bitter çikolata
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı süt

Yapılışı:

Bir tencereye suyu ve tereyağı alın. Orta ateşte karıştırarak tereyağı eritin. Karışım göz göz kaynamaya başlayınca ateşten alın. Elenmiş unu yavaş yavaş ekleyin ve hızlı bir şekilde karışıma yedirin. Pürüzsüz bir karışım elde edin. Karışımı biraz ılınmaya bırakın. Ilınınca yumurtaları teker teker ekleyin ve mikserin yavaş ayarıyla çırparak koyu kıvamlı bir hamur elde edin. Bu karışımı sıkma torbasına (ben buzdolabı poşetinin ucunu keserek kullandım) doldurun. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2 cm genişliğinde ve yaklaşık 1 parmak uzunluğunda parçalar sıkın. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de 25-30 dk pişirin. Fırından çıkarınca kenarlarından delik açın ve telin üzerinde soğumaya bırakın.

Kreması için bir tencereye yumurtaları kırın, üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserle iyice köpürene kadar çırpın. (10 dk) Üzerine nişastayı ekleyin çırpmaya devam edin. Başka bir yerde sütü ısıtın kaynamaya yakın ateşten alın ve yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekleyin. ( Sütün hepsini biranda eklemeyin yoksa yumurtalar pişer). Kısık ateşte krema koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. İyice koyulaşınca ateşten alın. Vanilya aromasını ekleyin. Soğumaya bırakın. Çabuk soğumasını isterseniz soğuk su dolu bir kaba tencereyi oturtun ve kremayı karıştırarak soğutun.

Üzerindeki çikolata sosu için bitter çikolata, tereyağ ve sütü benmari usulü eritin. Ilınması için bir kenara bırakın.

Son aşamada ise tamamen soğumuş olan ekleri bir kenarından kesin. İçine 1- 1.5 yemek kaşığı soğumuş krema doldurun. Üzerine ılınmış çikolata sosunu sürün. İyice soğuyunca afiyetle yiyin.

20 yorum:

pinar dedi ki...

beyzacım ellerine sağlık gerçekten nefis görünüyorlar.ben ne zaman ekler yapsam şu hamuru bir türlü pişirmeyi beceremiyorum.bunun bir püf noktası varmı allah aşkına?benimkiler sönüyorlar ve yumuşacık oluyorlar:(
sevgilerimle

uygarimizlahayat dedi ki...

Merhaba ayyy harika olmuş yaaa, ne kadar muntazam görünüyor, birde ben becerebilsem, ellerine sağlık...

sibellebutikpasta dedi ki...

Sevgili Beyza, ekler süper görünüyor, çocukluğumden beri en sevdiğim pastadır ama bir türlü yapmaya cesaret edemedim... Ayya da denk geldik ama konuşamadık, tarif kategorilerine resimleri nasıl eklediğini soracaktım.
sevgiler

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Beyza'cığım,

Ellerine sağlık canım, ekler pastaların çok güzel olmuşlar.
Ama beni çok çok mutlu eden bir tarifi bir önceki iletinde yayınlamışsın. Taco kaplarının tarifini hep merak ediyordum. Görünce çok sevindim. En kısa zamanda bunları deneyeceğim.
Güzel bir hafta diliyor kolay gelsin diyorum.

Sevgilerimle,

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Beyza,

Şu arkadan toparlayacak birilerini bulsak, herşey ne kadar güzel olacak değil mi:)))

Çok severim, senin eklerlerin de enfess.

Ellerine sağlık,

Kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

ekler pastalar enfes olmus eline saglik sevgiler

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,bayilirim ekler pastasina,ellerine saglik.Sevgiler.

meleginmarifetleri dedi ki...

Beyzacım çok güzel olmuş ekler pastalar bayılırım zatan bende heleki eşim ve oğluma offff hiç göstermemek gerek. sevgilercanım hoşçakal

Unknown dedi ki...

Beyza'cım merhaba
Ekler pastaya bayılırım ama yapılışıda bir o kadar zor gelir bana nedense...Ellerine sağlkık tarifini deneyeceğim...

Jasminskager dedi ki...

Merhaba ben Tuba,ellerinize saglik muhtesem gorunuyor canim.Benim kizim iki haftadir basimin etini yiyor anne ne olur Turkiyede yedigimiz pastalardan yap diye.sizin verdiginiz tarifi deniyecegim insallah muvaffak olurum.
Sevgiler

Beyza dedi ki...

Pinar´cim buharinin cikmasi icin firindan cikarinca hemen kenarlarindan delmek gerekiyor. Böylece icindeki buhar cikiyor ve yumusamiyorlar. Belki bu bir püf noktasidir. Ya da hamurun kivami mi tam tutmuyor acaba? Ben tarifleri uygularken mutlaka mutfak tartisi kullaniyorum. Böylece hata payi azaliyor. Tarifi aynen uygularsan sönmemesi gerekiyor. Bazi tariflerde firinda sogutun diyor ama ben öyle yapmadim. Pisince cikardim ve sönme gibi bir problem olmadi. Aklima baska da birsey gelmiyor. Umarim yardimci olabildim. Insallah bir dahaki sefere basarili olursun canim :)
Sevgiler

Beyza dedi ki...

Sevgili ugurböcegimleafiyetle, bir de bu tarifi dene bakalim. Umarim bu sefer tutturursun :) Ben bu tarifte hic sorun yasamadim.

Sibel´cim cesaret edemeyecek birsey yok. Gayet sorunsuz bir tarif. Denersen afiyet olsun. Sorun hakkinda konustuk zaten. Senden haber bekliyorum :)

Isil´cim tesekkür ederim. Umarim taco kaplarini da begenirsin.

Sevgili pastacirapunsel, en büyük hayalim arkadan toplayacak birilerinin olmasi :) o zaman hic cikmam herhalde mutfaktan :) Ekleri begenmene sevindim. Tesekkürler.

Sevgili kelebeklisaniyeler, tesekkür ederim.

Beyza dedi ki...

Sevgili kizilcik surubu, tesekkür ederim.

Melek´cim sagol canim. Ekleri kim sevmez ben de bayiliyorum :)

Zerrin´cim tesekkür ederim. Aslinda hic zor bir tarif degil. Denersen umarim begenirsin :)

Tuba´cim begenmene sevindim. Tarifi aynen uygularsan eminim basarili olursun :)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba
ekleri çok severim.ama yapması çok zor görünüyor.hiç denemedim.ama sizinkiler süperrrr.
acaba yapabilirmiyim diyorum
yüreğinize ve ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

selam ..ekler pasta süper görünüyor..elinize saglık canım..sevgilerimle..

. dedi ki...

GÜZEL BIR TARIF,ELLERINIZE SAGLIK.
SEVGILER ARKADASIM:)

emineninemekleri dedi ki...

Sevgili Beyza
Ziyaretin icin yorumun icin koooooocaman tesekürler canim. Ekler`de bayilirim canim ellerine saglik. Görüsmek umuduyla....Sevgilerimle....


Emine

keskinli dedi ki...

selam beyza
ziyarete geldim ellerine saglik
inan bende kac defa denemek istedim ama bir türlü cesaret edemedim
insallah denerim bir gün sevgiler
her zaman görüsmek dilegiyle sevgiler

pinar dedi ki...

canım dediklerini harfi harfine uygulayacağım.sana sonucu yazarım:)çok teşekkür ederim ilgilediğin için beyzacım
sevgiler

fatosun mutfagından... dedi ki...

beyzacımm vallahi bende beyılıyorum bu eklere..senin yaptıklarında muhteşem olmuşş ellerine sağlık sevgiler