7.06.2009

Fırında Soya Kıymalı Karnıyarık



Sağlıklı beslenmeye son sürat devam...

Bundan önce nasıl yaşamışım diye düşünüyorum son günlerde. Yarından itibaren 5 günlük proteinsiz beslenmeyi uygulamaya başlayacağım, bakalım neler olacak? Son zamanlarda sağlıklı tarifler vermeye dikkat ediyorum. Zaten artık pasta, börek vs. pişmiyor bizim evde.

Bugün de karnıyarık yapmaya kalkışınca bir değişiklik yaparak soya kıyması ile denemeye karar verdim. Ben patlıcanları teflon tavada yağsız kızartıyorum böylece çok hafif oluyorlar, benden söylemesi. Soya kıyması yerine normal kıyma kullanarak tarifi aynen uygulayabilirsiniz. Eğer normal kıyma ile yapmak isterseniz 250 gr. kadar kıyma yeterli gelecektir.

Malzemeler:

5 adet patlıcan
50 gr soya kıyması (yaklaşık 3/4 su bardağı)
1 adet iri kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1/2 demet maydanoz
tuz
karabiber
toz kırmızı biber

Sosu için:
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Üzeri için:
sivri biber
domates

Yapılışı:

Öncelikle patlıcanları alacalı soyup karınlarını bıçakla derince çizin. Tuzlu suda 15 dk. kadar bekletin. Tuzunun gitmesi için suyla yıkayın ve patlıcanları hafifçe sıkarak içlerindeki suyun çıkmasını sağlayın. Teflon tavayı orta ateşte ısıtın. Tavaya hiç yağ koymadan patlıcanları yumuşayana kadar çevirerek pişirin. İç malzemesi için soya kıymasını üzerinde yazıldığı gibi hazırlayıp süzün. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın. Domatesi küp küp doğrayın. 3 yemek kaşığı zeytinyağı tavaya alın. İçine soğan ve sarımsakları ekleyerek biraz kavurun. Salçaları da ekleyin kavurmaya devam edin. Üzerine soya kıyması ve domatesi de ekleyin. Baharatlarını atın. Çok az su ekleyerek 5 dk. pişirin.  Son olarak iç malzemeyi patlıcanlara doldurun. İsterseniz üzerini sivri biber ve domates ile süsleyin. Karnıyarıkları fırın kabına yerleştirin. Sosunu üzerine gezdirin. 180 Cde 30-45 dk. kadar pişirin.

Afiyet olsun!