Mutfaktan uzun zamandır ayrı kaldım. Tabii ki yemek yapıyorum ama yeni denemelerim olmuyor pek bu aralar. İnsan bir süre sonra kendini tekrarlamaya başlıyor. Ben de o dönemimi yaşıyorum sanırım. Nihayet bugün şeytanın bacağını kırdım. Bu soğuk ve yağmurlu kış gününde evde olunca yüzümü güldürecek ve midemi şenlendirecek bir deneme yaptım. Evdeki taze sıvı kremaları bozulmadan kullanmak bahanesiyle pasta yapmaya karar verdim. Bildiğim tek şey kekin içinde sıvı krema olacağıydı, bunun dışında ne yapacağımı tam olarak bilmeden başladım kekimi yapmaya. Böylece tamamen bana ait bir kek tarifi çıktı ortaya. Bence oldukça başarılı bir kek oldu. Evde başka meyve olmayınca pastamı muzlu yaptım. Frambuazlı ya da çilekli de çok güzel olur bence. Üzerini de çikolatalı ganaj ile kaplayınca ortaya çikolata krizlerine birebir gelecek, çikolata tadı oldukça yoğun bir pasta çıktı.
Kekle, pastayla pek arası olmayan eşim arka arkaya iki dilim yiyince onayını da almış oldu ve burada yayınlanmaya hak kazandı :)
Ekleme: Pasta ertesi gün (yani bugün) çok daha iyi oldu. Hem tadı hem görüntüsü yerine oturdu. Şimdi farkediyorum ki dün sabırsızlıktan çikolata tam donmadan fotoğraf çekmişim (Bkz. alttaki fotoğraf). Bugün de yukarıda görmüş olduğunuz dilimin fotoğrafını mideme indirmeden az önce çektim :)
Malzemeler: (4-6 kişilik)
Kakaolu Kek için:
2 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak)
100 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya aroması ya da 1 paket premium vanilya
200 ml sıvı krema (soğuk olacak)
100 gr un
30 gr kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Çikolatalı Ganaj için:
200 gr bitter çikolata (ben %55 kakao oranlı kuvertür kullandım)
200 ml sıvı krema
1 tatlı kaşığı tereyağ
Arası ve üzeri için ben 2 adet muz kullandım. Meyve olarak frambuaz, çilek vb. kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Kek için yumurta sarıları, toz şeker ve vanilya aromasını şeker eriyene kadar çırpın. Üzerine soğuk sıvı kremayı ekleyin ve hızlı devirde krema hafif koyulaşana kadar çırpın. Bu karışımın üzerine un, kakao ve kabartma tozunu eleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla dış taraftan ortaya doğru karıştırın. Aşırı karıştırmamaya dikkat edin. Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta katılaşana ve kar beyaz olana kadar çırpın. Yumurta aklarını yavaş yavaş kek karışımına ekleyin. Tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak yumurta beyazını kek karışımına yedirin. Puf puf görünümlü bir kek hamuru elde edeceksiniz. Yağlanmış ya da parşömen kağıdı serilmiş 18 cmlik kelepçeli kek kalıbına karışımı dökün. Üzerini düzleştirmek için kalıbı hafifçe tezgaha vurun. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 45 dk pişirin.
Keki fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Enlemesine ortadan ikiye bölün.
Çikolatalı ganaj için sıvı kremayı küçük bir tencereye boşaltın. Kaynatmadan ısıtın. Dumanlar çıkmaya başlayınca ocaktan alın. İçine ufak doğranmış bitter çikolatayı ekleyin. Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın. Son olarak tereyağı ekleyin. Eriyene kadar karıştırın. Ganajı oda sıcaklığında biraz katılaşması için bırakın.
Ganaj biraz katılaştıktan sonra yarısını taban olarak kullanacağınız parçanın üzerine sürün. İstediğiniz meyveyi koyun. Üzerine diğer kek parçasını kapatın. En üzerine geri kalan ganajı sürün. Soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 3 saat bekletin.
Afiyet olsun!
11 yorum:
Yorum Gönder