13.12.2007

YE#29 Zeytinyağlılar - Düdüklüde Zeytinyağlı Pırasa

YE#29 Zeytinyağlılar etkinliğine ev sahipliğini sevgili Aysel yapıyor. Kendisine kolay gelsin diyorum...Bu benim katıldığım ilk etkinlik. Hangi tarifle katılsam diye çok düşündüm. En sonunda ilk defa denemiş olduğum ve tadını da çok beğendiğim zeytinyağlı pırasa tarifinde karar kıldım. Hem yapımı çok pratik, hem de çok sağlıklı :)

Aslında pırasayı sevmiyorum sanırdım...Haftasonu alışverişteyken eşim zorla pırasa aldırmıştı bana. Ben ne kadar "sevmiyorum, istemiyorum" desem de mırın kırın ederek pırasaları sepete attım. Eve gelince eşimi "pırasalı börek yaparım ben bunlarla" diyerek caydırmaya çalıştım ama nafile. O "zeytinyağlı pırasa istiyorum" demekte ısrar etti. Ben de pırasalara bir şans vereyim diyerek zeytinyağlı pırasa pişirdim. Yemeği düdüklüde pişirdim, şipşak hazır oldu. Tadına bir bakayım, nasıl bişey olmuş dedim...Aman aman o nasıl bir tat :) Dayanamadım koca bir tabak yedim. Akşamı bekleyemedim :) Demek ki neymiş. Her sebzeye bir şans verilmeliymiş, en azından bir kez olsun denenmeliymiş. Bundan sonra pırasa favori sebzelerim arasında...

Malzemeler:

1/2 kg ayıklanmış ve yıkanmış pırasa
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet havuç
2 adet domates
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 limon suyu
1/2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Sıcak su

Yapılışı:

Pırasaları ayıklayın, yıkayın. 1-2 cm. kalınlığında kesin. Havuçları soyun, yarım daire şeklinde kesin. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Düdüklü tencereye zeytinyağı koyun. Bütün malzemeleri üzerine ekleyin. Pırasaların hizasında sıcak su koyun. Düdüklüyü kapatıp ocağa yerleştirin. Düdüğü ötmeye başladıktan sonra altını kısın ve 8-10 dk. pişirin. Yemeğiniz hazır oldu bile. Üzerine kıyılmış maydanoz koyarak soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun!

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım Canavarım,

iyi ki almışsın pırasa..

Pırasa sevilmezmi ayol :d Pırasa delisi konuşuyor :)))

Ellerine sağlık. Çook leziz görünüyor.


sıcacık sevgiler..
www.misssgibi.com

BİZİM EVİN MUTFAĞI dedi ki...

Beyzacım ellerin dert görmesin. İlk defa pırasa pişirdiğine eminmisin. Ekrandan gel beni ye diyor pırasaların. Hiç pırasa sevmeyen bile yer bunu (Sen de yediğine göre) :) Eline sağlık. Sıcacık sevgiler.

NiNo dedi ki...

blog masette gordum yettim geldim

ellerine saglik canim enfes olmus gercektende

kissXXX

Melek* dedi ki...

bende inş.yarın pırasa yapacağım ama düdüklüde ilk defa duydum gerçe malzemeler aynı olunca eminim tadında bir değişiklik yoktur en büyük özelliği zaten zeytinyağlı oluşudur ellerinize sağlık

Yaren dedi ki...

Nefiss olmus,ben pirasayi severim,annem cok güzel yapar.Esim malesef pirasa sevmedigi icin bizde pismez.Yalniz kendim icinde yapmak istemyorum.Ellerine saglik canim.

Beyza dedi ki...

Zerrin'cim pırasa sevilirmiş gerçekten de, ben de yeni anladım :)

Aysel'cim, ilk denemeye göre gerçekten de fena olmadı :) Ben de dayanamadım götürdüm zaten tabak tabak :)

Nino'cum teşekkür ederim.

Sevgili m.akin hoşgeldin. Düdüklüde pişirince bana daha bir lezzetli geliyor yemekler. Senin de şimdiden ellerine sağlık.

Yaren'cim umarım eşin de pırasayı birgün sever :) Böylece sen de evde bolbol pırasa pişirirsin...

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Elinine sağlık ben öğrenciyim denedim çok güzel oldu.

Beyza dedi ki...

Sevgili Yunus Emre, begenmene sevindim.Ellerine saglik. Afiyet olsun :)