26.02.2008

Fırında Somon ve Limonlu Pilav

Bu benim sıklıkla uyguladığım bir tarif. Çok güzel oluyor somonun böylesi. Türkiye'de var mı bilmiyorum, burada Kräuterbutter diye satılan baharatlı bir tereyağ çeşidi var. İçinde limon suyu, sarımsak, maydanoz, fesleğen, tuz ve karabiber var. Ama bu tereyağ yoksa da aynı sonuç alınır. İçindeki baharatları üzerine atarsınız olur biter. Ya da bir kapta tereyağ ile birbirine yedirirsiniz sonra kullanırsınız. Ayrıca kızarmış ekmeğin üzerine de çok güzel oluyor bu tereyağ. Özellikle mangalda kızarmış ekmeğin üstünde iyi gider :)

Malzemeler:

2 adet somon fileto (250 gr)
100 gr cherry domates
1 demet yeşil soğan
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz
karabiber
2 tatlı kaşığı Kräuterbutter

Kräuterbutter yoksa:
2 tatlı kaşığı tereyağ
1 küçük diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon suyu
birkaç dal taze fesleğen (ya da 1 çay kaşığı kuru fesleğen)
birkaç dal maydanoz

Yapılışı:

Somon filetoların derisini çıkarın ve yıkayın. (Donmuş kullanıyorsanız çözdürüp kullanın). Fırın kabını zeytinyağ ile hafif yağlayın, balıkları yerleştirin. Üzerlerine 1 yemek kaşığı limon suyunu gezdirin. Filetoların iki tarafına da tuz ve karabiber serpin. Halka halka doğranmış yeşil soğanı ve domatesleri da ekleyin. En son baharatlı tereyağı ekleyin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 20 dk pişirin.

Limonlu pilav

Bu pilav bu yemeğin yanına çok yakışıyor. Biliyorum pilavım biraz lapa görünüyor çünkü suyunu fazla kaçırmışım. Arada oluyor böyle kazalar. Yoksa pilav yapmayı beceremiyor değilim yani, genelde beceririm :)

Malzemeler:

1 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 adet limonun kabuğu (şeritler halinde ince soyulmuş)
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı zerdeçal (Kurkuma)
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağından biraz az sıcak su

Yapılışı:

Pirinci tuzlu ve sıcak suda 15-20 dk bekletin. Yıkayıp süzün. Zeytinyağı tencereye alın üzerine çok ince soyulmuş limon kabuğu, defne yaprağı ve pirinci ekleyin. Pirinçler şeffaf renk alana kadana kavurun. Üzerine zerdeçal, tuz ve sıcak suyu ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Ateşten aldıktan sonra üzerine kağıt havlu koyarak dinlendirin.

Afiyet olsun!

4 yorum:

pelince dedi ki...

Beyza hiç denemedim lezzetler bunlar,ellerine sağlık.Pilavı özellikle merak ettim....

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Somon cok sevdigim baliklardan bir tanesidir.Tarif de cok harika,sahane görünüyor.Ellerine saglik.

Feyza Fidan dedi ki...

Beyzaammm nerelerde buluvircezde o tereyağından yapıcez bu tarifleri :)))))
Ellerine sağlık canavarım..
Öpüyorum seni..

Beyza dedi ki...

Pelin'cim pilav çok hoş ve değişik oluyor. Tavsiye ederim :)

Sevgili kızılcıksurubu, teşekkür ederim

Feyza'cım bak verdim tarifini tereyağının gözünden kaçmış herhalde :)