30.09.2007

Elmalı Kar

Bu da menümün en tatlı bölümü. Elmalı kar...

Malzemeler:
3 adet elma
6 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 litre süt
2 yumurta (beyazları ve sarıları ayrılacak)
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı kırılmış fındık
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı hindistan cevizi

Yapılışı:
Öncelikle elmaları soyup rendeleyin. Üzerine toz şekeri ilave edip bir tencerede suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra tarçınını ekleyin. Elmalar bir kenarda beklesin. Muhallebisi için süt, 2 yumurta sarısı ve nişastayı devamlı karıştırarak pişirin. Piştikten sonra kırılmış fındığı ekleyin, karıştırın. Kuru bir kapta 2 yumurta akı ve pudra şekerini kar gibi olana kadar mikserle çırpın. Bir borcamı soğuk sudan geçirin. En alta elmaları yayın, üzerine pişmiş muhallebiyi dökün, en üste de kar gibi olmuş yumurta akını bütün muhallebiyi kaplayacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış fırında 160C de üstü pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra biraz ılınınca üzerine hindistan cevizini yayın. Buzdolabına kaldırıp dinlendirin. Soğuyunca servis yapın. İsterseniz yanına vanilyalı dondurma da çok güzel uyuyor...

Ramazan Pidesi


Bu pide Selin'in tarifinden uyarlama. Bu ikinci yapışım. Harika, yemeye doyamadığımız bir pide bu. Ama ben malzeme miktarlarını biraz değiştirdim.

Malzemeler:
Hamuru için:
1 cup ılık süt
1 cup ılık su
1 tbsp toz şeker
4 tbsp zeytinyağ
1.5 tsp tuz
4.5 cup un
1 paket instant maya

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı süt
Çörekotu

Hamuru ekmek makinasında hazırlamak için:
Bütün malzemeleri sırasıyla ekmek teknesine koyun. Hamur hazırlama programını seçin. 1 saat 30 dk sonra hazır olan hamurunuz 2 katına çıkmış olacak olacak. Kabarmış hamurunuzu 2-3 yemek kaşığı un ile unlanmış tezgaha alın biraz yoğurarak gazını alın. Hamur biraz elinize yapışan yumuşak bir hamur olacak. Hamurunuzu yağlanmış fırın tepsisine koyun ve oval pide şeklini verin. Üzerine ıslattığınız parmaklarınızla baklava şekli yapın. Üzerine yumurta, süt ve zeytinyağ karışımını bir fırça ile sürün. Çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200C de üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!

Patlıcan Kebabı


Patlıcan bizim sofrada oldukça sık rastlanan bir sebze. Patlıcanın her halini ben de eşim de severek yiyoruz. Misafirlerime de ana yemek olarak patlıcan kebabını yaptım. Maalesef yemeğin pişmiş halini fotoğraflayamadım. Neyse ki fırına vermeden önce fotoğraf çekmiştim.

Malzemeler:
Köftesi için:
1 kg orta yağlı kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
3 yemek kaşığı galeta unu (ben ekmek içi yerine galeta unu kullanıyorum)
2 yemek kaşığı süt ( köfteleri yumuşak yapıyor)
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı tuz

Diğer malzemeler:
3 adet patlıcan
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay bardağı su

Yapılışı:
Köfte yapmak için olan kıymayı, rendelenmiş soğanı, galeta unu, süt ve baharatları karıştırıp güzelce yoğurun. Karışımdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak yuvarlak köfteler yapın. Buzdolabında dinlenmeye bırakın. Bu sırada yıkanmış patlıcanlarınızı kabuklarını soymadan iki parmak genişliğinde kesin. Domatesleri ince ince dilimleyin, biberlerinizi ortadan boylamasına bölün. Borcama ya da fırın tepsisine bir patlıcan bir domates bir köfte olacak şekilde sırayla dizin. Üzerine çarliston biberleri yerleştirin. Bir kapta domates salçası, zeytinyağ ve suyu karıştırın kebabınızın üzerine gezdirin. Bir aluminyum folyoyla kapatın. 220 C de 50 dk üstü kapalı şekilde 10 dk da üstü açık şekilde toplam 1 saat pişirin.

Afiyet olsun!

Gavurdağı Salatası


Bu da menüdeki diğer salata...

Malzemeler:
4 adet orta boy domates
1 adet büyük boy kuru soğan
yarım demet maydanoz
yarım su bardağı kırılmış ceviz
1 tatlı kaşığı sumak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz

Yapılışı:
Domateslerinizi minik küpler şeklinde doğrayın. Kuru soğanı ayrı bir kapta küçük küçük doğrayın üzerine bolca tuz koyup acısı çıkıp yumuşayana kadar ovun. Soğanları yıkayın domateslere ekleyin. Üzerine kıyılmış maydanozları ve kırılmış cevizi de ekleyin. Sumak, nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzunu da ekleyin. İyice karıştırın.

Afiyet olsun!

Fırında Paçanga Böreği


Bu da hafif olsun diye fırında pişirdiğim paçanga böreği...

Malzemeler:
3 adet yukfa
1/2 su bardaği su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
100 gr pastırma
Bir su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 adet domates
Galeta unu
1 yumurta sarısı

Yapılışı:
Her bir yufkayı 8 parçaya bölün, böylece 24 adet üçgeniniz olacak. Bir kaba kaşar peynirini rendeleyin. Soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış domatesinizi minik minik doğrayın, kaşar peyniri ile karıştırın. Her üçgene bir fırça yardımıyla sıvı yağ ve su karışımını sürün. Yarım pastırma ve bir çay kaşığı domates kaşar karışımını üçgen parçalarınızın ucuna yerleştirin. Sigara böreği sarar gibi fakat daha geniş şekilde sarın. Bir tabakta çırpılmış yumurta sarısı ve 3 yemek kaşığı suyu karıştırın. Başka bir tabağa yarım su bardağı kadar galeta ununu dökün. Sarılmış böreklerinizi önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 200C de üstü kızarana kadar pişirin.






Yoğurtlu Patates Salatası


Misafirlerime hazırladığım menünün ikinci tarifi.Bu salata çok hafif ve doyurucu oluyor...

Malzemeler:
3 adet orta boy haşlanmış patates
1 havuç
1 büyük salatalık
1 demet dereotu
2 su bardağı yoğurt
tuz

Yapılışı:
Bir kaba haşlanmış patatesleri rendeleyin. Üzerine soymuş olduğunuz havucu da rendeleyin. Salatalığın kabuğunu soyun. Ayrı bir kaba rendeleyin, suyunu sıkın. Patates havuç karışımına ekleyin. Üzerine yoğurdunuzu ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. En son tuzunu atıp güzelce karıştırın.

Afiyet olsun!



29.09.2007

Zeytinyağlı Biber Dolması


Yarın gelecek olan misafirlerim için bu akşamdan zeytinyağlı biber dolmalarımı hazırladım. Buzdolabında birgün bekleyince lezzetleri daha bir oturuyor, daha güzel oluyor. Biberler buzdolabına girmek için beklerken ben de tarifini yazayım hemen...

Malzemeler:
1 kg dolmalık biber
3 adet büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
2 su bardağı pirinç
1,5 kahve fincanı zeytinyağ
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1-2 tatlı kaşığı karabiber
2-3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım limon suyu
1,5 su bardağı kaynamış su
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane (taze naneniz yoksa 4 tatlı kaşığı kuru nane)
Yarım demet dereotu
2-3 adet domates (kapak için)

Yapılışı:
Bir tencerede yağı kızdırın, içine dolmalık fıstıkları ekleyin, biraz kavurun, ince ince kıyılmış soğanlarınızı ekleyin, rengi değişene kadar kavurmaya devam edin. Soğanlar yumuşayınca yıkanmış pirincinizi ekleyin. Şeffaf renk olana kadar karıştırarak kavurun. Pirinçler de olunca kuş üzümü, karabiber, tuz, tarçın ve toz şekeri ekleyin. Üzerine limon suyunu ve kaynamış suyu da ekleyin, çok kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Dikkat edin altı çok çabuk tutuyor. Ben arada karıştırıyorum böylece altının tutmasını önlemiş oluyorum. Pirinciniz 10-15 dk. da hazır oluyor. Bu arada dolma içi pişerken siz biberlerizin içini çıkarın, yıkayın. Pirinciniz soğuduktan sonra biberlerinizi doldurun. Ben biberleri alt tarafından çatalla deliyorum böylece daha çabuk pişiyor. Biberlerinizi doldurduktan sonra kapak olarak hazırlamış olduğunuz domates dilimlerini koyun. Orta ateşte biberler yumuşayana kadar pişirin. Soğuk servis yapın.

Afiyet olsun!

27.09.2007

Ali Nazik


Burdaki patlıcanlar genelde dev gibi oluyor. Öyle Türkiye'deki gibi ince, uzun, narin patlıcan nerdee... Ama geçenlerde bir Türk marketinde rastladım bizim ince belli patlıcanlara. Hemen heveslenip aldım tabii. Amaç karnıyarık hazırlanacak, derin dondurucuya atılacak. Günler geçti baktım patlıcanlar buzdolabının demirbaşı olma yolunda ilerliyorlar ve hiç de karnıyarık olmaya niyetleri yok. Ben de onları bir güzel Ali Nazik yaptım. Bizim ince belliler pek de güzel uydular bu yemeğe...Gerçi ben onların bellerini biraz büktüm ya neyse :)))



Malzemeler:
6 adet ince patlıcan
300 gr kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet çarliston biber (ya da sivri biber)
1 tatlı kaşığı acı biber salçası (acı seviyorsanız)
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, kırmızıbiber
5-6 kaşık yoğurt (süzme veya normal)
1 diş sarımsak

Yapılışı:
kanmış kurulanmış patlıcanlarınızı birçakla iki yerinden delin. Fırının ızgarasmını ın. 200 C de 30-40 dk kadar çevirerek közleyin. Fırından çıkarın, soğuyunca kabuklarını soyun ve birçak yardımıyla keserek ezin. Patlıcanlar şimdilik beklesin. Gelelimymalı bölüme...Soğanları minik minik, biberleri halka halka, domatesleri küp küp doğrayın. Bir tavada zeytinyağı koyun, soğan ve biberleri yumuşayana kadar kavurun. Üzerineymayı ekleyin. Kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi değişince salça ve domatesleri ekleyin. Baharatlarını da ekleyin. Bir kahve fincanı kadar su koyun, suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Kıyma pişerken siz de ezmiş olduğunuz patlıcanları yoğurt ve sarımsakla birlikte robottan geçirin. Ama çok ezilmemesine dikkat edin. Ben patlıcanları çok ezerim diye korktuğum için sadece yarısını robottan geçirdim sonra diğer yarısıyla karıştırdım. İrili ufaklı oldu hem de sonuç garanti oldu :) Sonra yoğurtlu patlıcanı bir tabağa yayın, üzerineymayı koyun. Maydanoz, biber ne varsa üzerini süsleyin.

Afiyet olsun!

Fırın Sütlaç


Bu yaz Türkiye'ye gittiğimizde sevgili kayınvalidemde yediğim sütlacın tadı hala damağımda. Tarifini de kaçırmadan hemen aldım tabii...Sütlaçta çok pirinci sevmediğim için bu tarif tam bana göre. Bir de fırınlamadan önce içine bir fiske tarçın atıyorum o zaman çok daha güzel oluyor bence...

Malzemeler:
1 lt. süt
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1/2 paket vanilya
1 fiske tarçın

Yapılışı:
Pirinci yıkayın. 1 su bardağı su ile haşlayın, suyunu çekince üzerine süt ve şekeri ekleyin. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirin. 1 yumurtanın sarısı, nisaşta ve çok az suyu bir kapta karıştırın. Kaynayan sütten birkaç kaşık ekleyin, tekrar karıştırın. Bu karışımı yavaş yavaş kaynamakta olan sütünüze ekleyin biryandan da hızlıca karıştırın. 7-8 dakika daha kaynatın. Ateşten alın, içine vanilya ve bir fiske tarçın ekleyin. Fırın kaplarınıza bölüştürün. Fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiye kapların üçte birine gelecek kadar su koyun. Fırının ızgara kısmını açın 200 C de üstü kızarana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra biraz dinlendirin. Ilıyınca buzdolabına koyun. İyice soğuyunca sütlacınızı afiyetle yiyin...

26.09.2007

Peynirli Poğaça


Bu tarif için sevgili Gökçe'ye çok teşekkür ederim. Kendisinin de dediği gibi bu poğaçanın tadı gerçekten de çok güzelmiş.

Malzemeler:
1 su bardağından 1 parmak az sıvı yağ (ben zeytinyağ kullandım)
3 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta akı (sarısı üstüne sürülecek)
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3-3.5 su bardağı un

İç malzemesi için ben 100 gr beyaz peynir kullandım. İsteğe göre zeytin de konulabilir. Bu poğaça sade de çok güzel oluyor.

Yapılışı:
Sıvıyağ, yumurta sarısı, yoğurt ve tuzu bir kapta çatalla çırpın. Üzerine unu ve kabartma tozunu ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurun. Hamur çok kolay toparlanıyor. Ceviz büyüklüğünde parçalar alın, elinizle inceltip yuvarlaklar yapın. İçine bir tatlı kaşığı kadar ezilmiş beyaz peynir koyun. Parçaları kapatın. İstediğiniz şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Çörek otu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de 25-30 dk pişirin.

Afiyet olsun!




25.09.2007

Cevizli Ekmek


Yeni ekmek denemelerim devam ediyor. Bu ekmek makinasını çok sevdim ben. Geçen gün gelen misafirlerime iki gün arka arkaya ekmek pişirdim. Kahvaltıda herkes bayılarak yedi, insanların yaptığınız şeyleri beğenerek yemesi kadar güzel birşey yok bence. Ben çok şanslıyım ki, yemek yemeyi çok seven bir eşim var, eee ben de yapmayı sevince ortaya gaza gelmiş şekilde sürekli yeni şeyler deneyen ben ve yemek yerken hmm hmm sesleri çıkaran bir eş çıkıyor tabii...Süper uyumlu bir çiftiz anlayacağınız...Gelelim dün akşam denediğim ekmeğe. Sabah mis gibi kokular eşliğinde uyandım yine. Cevizli ekmeğim çok güzel olmuştu...Tavsiye ederim.

Malzemeler:
Ekmek teknesine sırasıyla

1 cup ılık su
1.5 tsp tuz
2 Tsp zeytinyağ
1 cup beyaz un
2 cup tam buğday unu
1.5 tsp instant maya
3/4 cup iri çekilmiş ceviz
2 Tsp keten tohumu

Ekmek makinasında temel programı seçin. Bir somun ayarında pişirin.

Afiyet olsun.

Fındıklı Biscotti


Kahvenin yanında eşsiz tad...

Malzemeler: (30 adet biscotti için)
100 gr fındık
200 gr un
25 gr kakao
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
125 gr toz şeker
2 yumurta
1/2 limonun rendesi
bir fiske tuz

Yapılışı:
Büyük bir kaba unu eleyin. Bir fiske tuz, kakao, toz şeker, kabartma tozu, vanilyayı una ekleyin. İyice karıştırın. Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın. Ortasını havuz gibi açtığınız unlu karışıma ekleyin. Bütün malzemeler toplanana kadar yoğurun. İlk başta hamur toplanmayacak gibi geliyor ama bir süre sonra toplanıyor merak etmeyin. En son kırılmış fındık ve limon rendesini de ekleyin. Biraz daha yoğurun. Hamuru iki parçaya bölün. 3 cm çapında rulolar yapın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 C de 2o dakika pişirin. Tepsinizi fırından çıkarın keskin bir bıçakla dikkatlice verev şekilde 1 cm kalınlığında parçalar kesin, parçaları tepsinize dizin. 4 er dakika olmak üzere her iki tarafını da pişirin. İyice soğutun. Biscottileriniz iki kez pişirildiği için uzun süre dayanır. Kapalı bir kapta saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun!

24.09.2007

Zeytinli Açma


Buralarda açma, simit bulmak imkansız olduğundan ( ya da bulunanlar pek de tatmin edici olmadığından diyelim) ben de açma ve simit krizlerimi kendi çapımda gidermeye karar verdim. Daha geçen seneye kadar mayalı hamuru eline almamış olan ben evlendikten sonra bu işlere merak saldım, mayalı hamur filan yapar oldum. İlk denemem Selin'in simit tarifiydi, Selin'in de online desteğiyle hamurumu toparlayabilmeyi başarmış, süper de bir simit yapmıştım :) Ama artık ekmek makinam var ya ben de elle hamur yapmaya son dedim. Yani elde hamur yapma maceram çok da uzun sürmedi. Yine de elde mayalı hamur hazırlama olayını bilmekte fayda var diye düşünüyorum... Sonuç olarak tabii ki ben açma hamurunu ekmek makinasında hazırladım :) ama siz elde de yapabilirsiniz.

Malzemeler:
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
2 adet yumurta (birinin sarısını üzeri için ayırın)
1.5 tatlı kaşığı tuz
3.5-4 su bardağı un
1 paket instant maya

Ekmek makinasında hazırlamak için:
Hamuru ekmek makinasında hazırlayacaksanız sırasıyla su, süt, sıvı yağ, şeker, bir yumurta ve bir yumurta akı, tuz, un ve mayayı koyun. Hamur hazırlama programını seçin. Hamurunuz 1.5 saat sonra hazır olacaktır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ortasını açın parmaklarınız ucuyla zeytinyağı sürün, bir tatlı kaşığı dilimlenmiş zeytin ekleyin. Hamuru kapatın, rulo şeklinde uzatın ve halka yapıp kapatın. Açmaların üzerine yumurta sarısı sürün. Son olarak çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 30 dk pişirin.

Elde hazırlamak için:
Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Su, süt, sıvı yağ, şeker, bir yumurta ve bir yumurta akı, tuz ve mayayı ekleyin. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. Üstünü kapatın ve ılık bir yerde 1 saat mayalandırın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ortasını açın parmaklarınız ucuyla zeytinyağı sürün, bir tatlı kaşığı dilimlenmiş zeytin ekleyin. Hamuru kapatın, rulo şeklinde uzatın ve halka yapıp kapatın. Açmaların üzerine yumurta sarısı sürün. Son olarak çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 30 dk pişirin.

Afiyet olsun!

Makarna Salatası


Dün akşam ne yesek diye düşünürken eşim buzdolabındaki makarnalardan salata yapsana deyince ben de evde ne var ne yok karıştırdım. Ortaya bu güzel salata çıktı. Hem hafif, hem lezzetli, hem de çok pratik.

Malzemeler:
250 gr makarna
100 gr beyaz peynir
2 adet domates
5 adet kornişon turşu
2 adet çarliston biber
10-15 adet konserve bütün mantar
5 yemek kaşığı konserve mısır
2 yemek kaşığı kapari (varsa)

Sosu için:
3 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı balzamik sirke
Tuz, Karabiber, Kekik

Yapılışı:
Makarnayı pişirin soğuması için bir kenara alın. Domatesleri, kornişonları ve beyaz peyniri küp küp doğrayın. Çarliston biberleri ince halkalar halinde kesin. Mantarları ikiye bölün. Diğer malzemelerle birlikte soğumuş olan makarnaya ekleyin. Sosu için zeytinyağ, balzamik sirke ve baharatları bir kapta hafifçe çırpın. Makarnaya ekleyip iyice karıştırın. Sonra da afiyetle yiyin...



Çekirdekli Ekmek


Artık ben de blog dünyasındayım. Hoşgeldim, hoşbuldum :))) İlk tarifim de çekirdekli ekmek olsun bloguma bereket getirsin...

E
kmek makinamı aldığımdan beri hiç hazır ekmek almıyoruz. İlk başlardaki birkaç başarısız denememi saymazsak ekmeklerim gayet güzel oluyor diyebirim.Bu ekmeği ekmekkokusu ndaki tariften esinlenerek ortaya çıkardım.

Malzemeler:
Ekmek teknesine sırasıyla

1 cup ılık su
1.5 tsp tuz
2.5 Tsp zeytinyağ
1.5 cup beyaz un
1.5 cup tam buğday unu
1.5 tsp kuru maya
2 Tsp ay çekirdeği içi
2 Tsp kabak çekirdeği içi
1 Tsp susam
1 Tsp dolmalık fıstık
2 Tsp keten tohumu

Bütün malzemeleri sırasıyla ekmek teknesine koyun. Temel programda, 1 somun ayarını (2 saat 53 dk) seçin.