24.09.2007

Zeytinli Açma


Buralarda açma, simit bulmak imkansız olduğundan ( ya da bulunanlar pek de tatmin edici olmadığından diyelim) ben de açma ve simit krizlerimi kendi çapımda gidermeye karar verdim. Daha geçen seneye kadar mayalı hamuru eline almamış olan ben evlendikten sonra bu işlere merak saldım, mayalı hamur filan yapar oldum. İlk denemem Selin'in simit tarifiydi, Selin'in de online desteğiyle hamurumu toparlayabilmeyi başarmış, süper de bir simit yapmıştım :) Ama artık ekmek makinam var ya ben de elle hamur yapmaya son dedim. Yani elde hamur yapma maceram çok da uzun sürmedi. Yine de elde mayalı hamur hazırlama olayını bilmekte fayda var diye düşünüyorum... Sonuç olarak tabii ki ben açma hamurunu ekmek makinasında hazırladım :) ama siz elde de yapabilirsiniz.

Malzemeler:
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
2 adet yumurta (birinin sarısını üzeri için ayırın)
1.5 tatlı kaşığı tuz
3.5-4 su bardağı un
1 paket instant maya

Ekmek makinasında hazırlamak için:
Hamuru ekmek makinasında hazırlayacaksanız sırasıyla su, süt, sıvı yağ, şeker, bir yumurta ve bir yumurta akı, tuz, un ve mayayı koyun. Hamur hazırlama programını seçin. Hamurunuz 1.5 saat sonra hazır olacaktır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ortasını açın parmaklarınız ucuyla zeytinyağı sürün, bir tatlı kaşığı dilimlenmiş zeytin ekleyin. Hamuru kapatın, rulo şeklinde uzatın ve halka yapıp kapatın. Açmaların üzerine yumurta sarısı sürün. Son olarak çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 30 dk pişirin.

Elde hazırlamak için:
Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Su, süt, sıvı yağ, şeker, bir yumurta ve bir yumurta akı, tuz ve mayayı ekleyin. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. Üstünü kapatın ve ılık bir yerde 1 saat mayalandırın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ortasını açın parmaklarınız ucuyla zeytinyağı sürün, bir tatlı kaşığı dilimlenmiş zeytin ekleyin. Hamuru kapatın, rulo şeklinde uzatın ve halka yapıp kapatın. Açmaların üzerine yumurta sarısı sürün. Son olarak çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 200 C de 30 dk pişirin.

Afiyet olsun!

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Beyza,

Siten hayırlı olsun :) Ellerine sağlık bu ne kadar güzel olmuş böyle :) Simit tarifinin işine yaramasına sevindim, ben de zeytinli açmayı deneyeceğim.

Sevgiler,

selin (www.selincaglayan.com)

Beyza dedi ki...

Selincim,
Çok teşekkür ederim...Zeytinli açmayı beğenmene sevindim.Ziyaretinle de beni inan çok mutlu ettin :) Her zaman beklerim...

Sevgiler
Beyza

Yasemin dedi ki...

Cok, cok tesekkurler... Ben California da yasiyorum ve burda tabii ne simit var, ne acma, ne lahmacun... Hepsini denedim, hepsi NEFIS oldular... Inanilir gibi degil... yillarca acma simit krizi gecirdikten sonra sizin sahane tarifleriniz sayesinde ben de esim de nihayet mutluyuz!!

Sitenizdeki butun tariflere bayildim, hepsini denemeye kararliyim. Iyiki varsiniz !!

Tekrar tesekkurler :)
Yasemin

Beyza dedi ki...

Yasemin,
tarifleri begenmene sevindim. Afiyet olsun :)